İşte Dövizdeki Rekor Artışın Gerçek Sebebi!

İktisat Profesörü Erinç Yeldan, tedirgin edici ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Yeldan, gerçek sorunun dövizdeki artış olmadığını belirterek, yatırımcı ve ihracatçının dengelerini bozan asıl soruna dikkat çekti.

22 Mart 2021 Pazartesi 12:39
İşte Dövizdeki Rekor Artışın Gerçek Sebebi!

Prof. Yeldan'ın dövizdeki inanılmaz artış, Borsa İstanbul'un çöküşü ve ekonomik dengelere yönelik yaptığı açıklamalar şu şekilde: 

Dövizdeki hareketliliğin en tehlikeli yanı yarattığı belirsizliktir. Dövizin düzeyinin yüksek olması, yüksek kurun kalıcı olması tek başına büyük bir tehlike değil. Dövizin düzeyinin yüksek oluşundan oluşundan ziyade asıl tehlike düzeyindeki oynaklık ve aşırı inişler çıkışlardır.

"BUNUN MÜSEBBİBİ SİSTEMDİR"

Çünkü döviz kurundaki 7-8 TL bandı arasındaki git geller ihracatçıya, finansal yatırımcılara belirsizlik yaratmaktadır. Dolayısıyla makroekonomik görünüme dair güvensizlik yaratmaktadır. Bu olgunun esas müsebbibi ise Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diye anılan yasama ve yürütmenin denetim dışı bırakılan keyfi idare biçimidir.

"EKONOMİ HEBA EDİLİYOR"

Makro ekomomik kararlar iktisat biliminin deneyim ve gereklerine göre değil güncel siyasetin getirdiği koşullara göre siyasi biçimde alınmaktadır. Hangi şirketin destekleneceği hangi şirketin veya sektörün iflasına göz yumulacağını siyaset belirler haldedir. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi yönetimi denetimsiz, rastgele ve güncel jeopolitik çıkarlara heba edilmektedir.

"EKONOMİK İSTİKRARSIZLIK TAM OLARAK BUDUR"

Son üç gündür peş peşe alınan kararlar bu gözlemlerin birer örneği olmuştur. Bunun bedeli de ekonomideki belirsizliğin artması olarak ödenmektedir. En büyük tahribatı sanayici, yatırımcı almaktadır çünkü yaşanan gelişmeler karar alma ufuklarını daraltmaktadır. Ekonomide istikrarsızlık da tam olarak budur. Sorunun kaynağı, kesin olarak ifade etmek gerekirse iktisadi akıl ve siyasi denetimden uzak yönetim sistemidir.

CEM UZAN: 130 MİLYAR DOLAR NEREDE BİLİYORUM

AKP NACİ AĞBAL'I SUÇLADI

Yeldan bunları söylerken AKP kanadı ise görevden alınan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ı suçladı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, Naci Ağbal'ın Merkez Bankası başkanlığı görevinden alınmasına ilişkin açıklama yaptı."Başkanın değişmesi piyasalara meydan okumak değildir" diyen Canikli'nin, Ağbal'ın görevden alınma gerekçesini de açıkladığı sözleri şöyle:"Hükümetin, optimal pozitif reel faiz seviyesinin belirlenmesinde para politikası araçlarını rasyonel kullanmadığını ve bu nedenle de ekonomiye büyük bir mali yük getirdiğini düşündüğü Merkez Bankası başkanını değiştirmesi piyasalara meydan okumak değildir."

'TÜRKİYE'DE SİYASETÇİLERE 800 MİLYON DOLAR RÜŞVET...'

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 22.03.2021 12:50
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol