TIRNAK YEMENİN NEDENİ ÇÖZÜLDÜ...

Bir davranış bozukluğu olarak görülen tırnak yeme alışkanlığının sırrı çözüldü. Eğer siz de tırnaklarınızı kemiriyor ya da tırnaklarınızı yemeyi durduramıyorsanız, işte size bunun nedeni…

18 Eylül 2015 Cuma 00:28
TIRNAK YEMENİN NEDENİ ÇÖZÜLDÜ...

 Etrafınızda tırnaklarını kemiren birini görüyorsanız, önemli işlerinizi ona teslim edebilirsiniz. Neden mi? Çünkü araştırmacılar, tırnak yemenin sırrını çözdü. Bilim adamlarına göre, tırnak yiyenler, bu davranışı o an ilgilendikleri konuya odaklanmak için yapıyor. Bir psikolojik davranış bozukluğu olarak görülen tırnak yeme alışkanlığının nedeni, uzun yıllar boyunca stres olarak belirtildi. Psikologlar ve araştırmacılarda bu davranışın sıkıntıdan kaynaklandığı tezini destekleyince, toplumda bu davranış, bir önyargı olarak kaldı. Hatta birçok aile, çocuklarının tırnak yememesi için uzmanlarda yardım almaya bile gitti.


Peki, kimler tırnak yiyor?

Yurtdışındaki bazı üniversitelerde de tırnak yeme alışkanlığı mercek altına alındı. Bazı araştırmalar, bu davranış bozukluğunun bir alışkanlık olduğunu ortaya koydu. Araştırmalarda, “Bu alışkanlığı tetikleyen neydi” sorusu gündeme geldi. Bu sorudan yola çıkan uzmanlar, tırnak yiyenlerin belli ortak noktaları bulunduğunu ortaya çıkardı. Bunlardan en önemlisi ise bu kişilerin ‘mükemmeliyetçi’ olmaları. Tutkulu olmaları da bir diğer ortak özellikleri.

Tırnaklarını bir şeyle uğraşırken kemiriyorlar

Araştırmacılar, tırnak yiyenlerin genellikle bir işle uğraşırken davranışı gerçekleştirdiğini belirtiyor. Mesele, kitap okurken, televizyonda bir şey izlerken, bir işi yapmaya hazırlanırken, dinlerken, bu kişilerin tırnaklarını kemirdiğini görebilirsiniz. Bu nedenle araştırmacılar, önemli bir işiniz varsa, bunu tırnak yiyenlere verebilirsiniz diyor.



Tırnaklardan virüs ve bakteri bulaşıyor

Ancak tırnak yemenin psikolojik etkilerinin yanında bir de sağlık açısından olumsuz etkileri bulunuyor. Uzmanlar, en çok kirlenen ve hijyen anlamında en hassas noktanın eller olduğuna dikkat çekerek, tırnaklara yerleşen zararlı bakterileri ve virüslerin ciddi hastalıklara neden olabileceği konusunda  uyarıyor.

TRT





Son Güncelleme: 18.09.2015 00:30
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
arzu karateke 2015-09-18 10:35:21

Benim kızımda tırnaklarını yiyor onunla da kalmıyor derisini bile soymuş ne yaptıysa vazgeçiremedim yardım lütfen

Avatar
Gulay mete 2015-09-18 11:12:26

Benim hem kizim hem oglum yiyor ne yaptiysam birakmiyorlar

Avatar
Tülin Demirsoy 2015-09-18 21:01:16

Hiç bir şekilde uyarmadığınız ve bunu sürekli yaptığınız zaman bıraktığını Göreceksiniz

Avatar
Guler gecmen 2015-10-14 14:54:21

Benim esimde yiyor ama stresli ve ilgisini baska bir yere odaklaninca seslensemde duymuyor ben kiziyorum ama o bunun kotu birsey olmadini bir aliskanlik oldugunu soyluyor doktora gidelim diyince kiziyor sinirliyken daha cok yapiyor bunu bilgi verirmisiniz