Agar agar tozunun faydaları nelerdir, agar agar tozu nedir

Vejetaryen ve veganlar için iyi bir tercih olan agar agar tozu, bitkisel kaynaklı bir kıvam vericidir. Agar agar tozu ya da kısa ismi ile agar tozu, nerelerde ve nasıl kullanılır? Agar agar tozunun faydaları nelerdir?

21 Kasım 2023 Salı 12:15
Agar agar tozunun faydaları nelerdir, agar agar tozu nedir

Bitkisel jelatin olarak da bilinen agar agar tozu kabartma tozu gibi ufak ufak kristaller şeklindedir. Yiyeceklerde ya da tariflerde kıvamın daha koyu olması için kullanılan bir maddedir.

AGAR AGAR TOZU İÇERİĞİ NEDİR, NE İŞE YARAR?

Jölelerin ana maddelerinden biri olan agar agar tozu bitkiseldir ve çeşitli türdeki deniz yosunlarından üretilir. Agar agar tozunun domuz jelatini ile ilgili herhangi bir bağının olmadığını da bilmek gerekir. Yüksek miktarlarda satıldıkları için genellikle kabartma tozu gibi küçük paketlerde değil daha büyük şekilde satılırlar. Kıvamı tam olarak tutan tatlıların hazırlık aşamasında kullanılan agar agar tozu diş doktorları tarafından kalıp çıkarma esnasında da kullanılır. Fiyatı çok pahalı olmadığından birçok kişi agar agar tozunu kullanabilir. Yemekten önce alınması halinde şişkinliği artırdığından daha az yemek yemeyi sağlar.

AGAR AGAR TOZU FAYDALARI NELERDİR?

Gıda sektöründe genellikle jelatinin yerine kullanılan bitkisel bir alternatif olarak karşımıza çıkar. Bitkisel bir jelatin olduğu için veganlar ve vejetaryenler için de uygundur. Yemekten önce alınması şişkinlik yarattığı için daha az yemek yemeye yardımcı olur. Diş hekimleri protez nesnelerini kalıplara daha iyi aktarmak için de agar agar tozundan faydalanır. Fazlası zararlı olduğu için tüketilen miktara mutlaka dikkat etmek gerekir. Pastacılık sektöründe kıvamlı ve parlak görünümlü tarifler elde edilmek için agar agar tozunun kullanılması gerekir. Sütlü ve sulu tatlılarda agar agar tozunun kullanılması kıvamlı tatlılar yapmayı sağlar.

AGAR AGAR TOZU YAN ETKİLERİ VAR MI?

Birçok kişi agar agar tozunun zararı ya da yan etkisi olup olmadığını merak etmektedir. Günlük ortalama 4 gramdan daha fazla tüketildiği zaman zararlı olduğunu söylemek mümkündür. Az kullanıldığı zaman hafif müshil etkisi yaratır ve sindirim sistemini de rahatlatır. Doz biraz da olsa fazla alındığından sindirim sistemi sorunlarına neden olabileceği için miktarda dikkatli olmak gerekir.

Agar agar tozunun zararları arasında fazla kullanılması halinde ishale ve bağırsak çalışma sisteminin bozulmasına neden olması vardır. Fazla tüketilmesi halinde bağırsak florasını bozabildiği için bazı hastalıklara da davetiye çıkarabilir. Yeterli su ile tüketilmezse yemek borusunda şişerek tıkanmaya da neden olabilir. Bu nedenle agar agar tozu tüketirken bol su ile tüketilmesi önerilmektedir.

AGAR AGAR TOZU HELAL Mİ?

Agar agar tozu jelatin olarak tanımlandığından hayvansal jelatinler ile karıştırılabilir. Bu nedenle de birçok kişi agar agar tozunun helal olup olmadığını merak eder. Gıda sektörü başta olmak üzere diş, kozmetik ve ilaç sektöründe çokça kullanılan agar agar tozu helal bir madde olarak karşımıza çıkar.

Ülkemizde de helal ürünleri arasında satışı yapılan agar agar tozunu güvenle tüm tariflerinizde kullanabilirsiniz. Eğer kullanmadan önce agar agar tozu ile ilgili bir tereddütünüz olursa bitkisel olduğundan helal olduğunu bilebilirsiniz. Agar agar tozu tamamen bitkiseldir ve veganlar için de tüketimi uygundur.

AGAR AGAR NEDİR?

Yemekler ve farklı yemek tarifleriyle ilgili olarak kişiler tarafından agar agar ne demek sorusu soruluyor. Agar agar su yosunlarından üretilen bir çeşit jelatin olarak geçiyor. Anlam olarak ise Malaycada jel anlamına gelen kelimeden geliyor. Çok sayıda kullanım alanı olan ürün; elektrokimyada, dişçilikte, mikrobiyolojik testlerde ve formikaryum yapımında kullanılabiliyor. Aynı zamanda çorbalarda, jöleli yiyeceklerde ve dondurmalarda kıvam artırıcı olarak tercih edilebiliyor. Anmitsu ve Mizuyokan gibi geleneksel Japon yemeklerinin imalatında da kullanılabiliyor.

AGAR AGAR TOZU NEREDE SATILIR?

Ürün çok yaygın olarak evlerde kullanılan bir ürün olmadığı için her markette bulunmayabiliyor. Ağırlıklı olarak pastacılıkta kullanıldığı için pasta malzemeleri satan dükkanlarda ya da aktarlarda bulunabiliyor. Bunun yanı sıra çok farklı markaları bulunan ürünü internetten satın almak da mümkün oluyor.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol