'OSMANLICA DİYE BİR DİL YOK'

Prof. Dr. İlber Ortaylı hocamız, eğitimin ana gündem maddesi Osmanlıca konusunu değerlendirdi, Arapça iddiası içinde bakın ne dedi?

28 Aralık 2014 Pazar 23:18
'OSMANLICA DİYE BİR DİL YOK'
Hocam Osmanlıca konusu eğitimin gündemine taşıdılar ve iktidar illa da 'Osmanlıca yeni nesillere öğretilecek' diyor. Osmanlıca diye bir dil var mı?
Osmanlıca bir dil değil, bürokrasinin kullandığı bir üsluptur. Kendinde göre bir lügatı olan yazışma dilidir. Onu ayrı bir dil gibi görüyorlar. Onu da yeniden konuşmak mümkün olabilir mi bilmiyorum. O bir dönemde yaşandı, bitti. Ayrıca Osmanlıca dersini kim öğretecek. İyi kötü Arapça ve Farsça bilmesi, o eski metinleri okumuş olması lazım bunu öğretecek olanların. Türk dili ve tarihini bitiren hocalar çok yazıktır ki bunları dahi bilmiyorlar . Eğer onlara güvenerek bu işe giriliyorsa biraz hayal gibidir. Bu iş halledildi de millet kavga ediyor olsun mu olmasın mı diye. Bu iş son derece olanaksız. Bunlar siyasi söylemlerdir. Karşısındakiler de öyledir.

Gençler mezar taşlarını okuyamıyormuş...
Birkere doğru dürüst liseler kurulur oralarda edebiyat, felsefe, tarih konularındaki metinleri inceleyen insanlar yetiştirilir. Bunların sayıları da sınırlı olur. Böyle bir plan proje yok. Efendim gençlik mezar taşlarını okuyamıyormuş. Bundan daha vahimini söyleyeyim gidin Amerika'da, Almanya'da birçok zenginin bahçesinde kaçırılmış tarihi mezar taşları süs diye konmuş sergileniyor. Bunlardan haber verin önce. Bir kere şuur oturmamış. Bakanlıktan rica ediyorum öğretmen kadroları falan olmadan böyle şeyler konuşmasınlar. Sonra mahçup olurlar.



Arapçanın önünü açmak için Osmanlıca aslında bahane diyen çevreler de var...
Arapçayı zorunlu kılacaklarmış komik birşey bu. Efendim Arapça, Farsça öğrenilirse dini kitleler oluşurmuş Rusya da bu dilleri öğrenen birçok insan var bunlar hemen Müslüman, dinci vs mi oluyor. Yabancı dil bilmeyen iki toplum var biri Amerikalılar biri Türkler. Dünyadan haberleri yok. Bunları halletmek öyle kolay şey değil. Bunlar ciddi çıkışlar değildir. Bunların kavgasını yapmakta ciddi değildir. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 31.12.2014 12:10
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Tanju Solak 2014-12-29 14:27:56

konu sadece mezar taşını okumak mı,hadi gidin tarihi camilerin kitabelerini okuyabiliyor muyuz?arşivler okunabiliyor mu?