Sağlıkta Milleti Böyle Kandırıyorlar!

Katkı payı, reçete bedeli, ilaç başına ücret gibi çok sayıda kalemde sağlık hakkı paralı hale getirilirken, yurttaşların cepten yaptığı sağlık harcamaları yüzde 22.7 arttı. TTB: Devlet sağlıktan elini çekerek bütün yükü yurttaşlara yükledi

16 Kasım 2018 Cuma 23:03

Burcu Cansu'nun haberine göre sağlık faturası yurttaşın sırtında. Sağlık hizmetlerine ulaşmak için yapılan harcamalar giderek artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu Sağlık Harcamaları İstatistikleri’ne göre ülke genelindeki sağlık harcamaları geçen yıl yüzde 17,4’lik artışla 140 milyar 647 milyon TL oldu, bunun yüzde 17’sini yurttaşlar cebinden karşıladı.

 
CEPTEN ÖDÜYORLAR
Yurttaşların tedavi ve ilaç amaçlı yaptığı sağlık harcaması 2017 yılında yüzde 22,7 artarak 24 milyar 4 milyon TL oldu. 2016 yılında bin 511 TL olan kişi başı sağlık harcaması, 2017’de yüzde 15,9 artışla bin 751 TL oldu. Yurttaşların kendi cebinden yaptığı sağlık harcaması da 2017 yılında yüzde 22,7 artarak 24 milyar 5 milyon TL’ye çıktı. Genel devlet sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı, 2016 yılında yüzde 78,5 iken, 2017 yılında yüzde 78’e geriledi.

PEMBE TABLO YANLIŞ
Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz yaptığı değerlendirmede, “Devlet sağlık alanından elini çekerek, bütün yükü yurttaşlara yükledi” dedi. Sağlık harcamalarının yüzde 78’inin devlet tarafından karşılandığı gibi bir tablo çizilmesinin doğru olmadığını belirten Yılmaz, “SGK’dan yapılan harcama da devlet bütçesi gibi lanse ediliyor ama SGK bütçesinin büyümü bölümü yurttaşların katkısı” dedi.

Sağlık harcamalarının büyük bölümünün yurttaşlarca finanse edildiğini vurgulayan Yılmaz, “Katkı katılım payı, reçete bedeli, ilaç başına ücret gibi çok sayıda kalemde yurttaşların sağlık hakkı paralı hale getirildi. Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile birlikte ‘paran kadar sağlık’ dönemini yaşıyoruz. Yurttaşların bütçelerinden yaptıkları harcamalar yıllar içerisinde artmaya devam edecek” diye konuştu. (Birgün)

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol