KANSERİN AŞISINI BULDULAR...

Küba dünya sağlık tarihinde büyük bir başarıya imza atarak kanser illetinin aşısını buldu. İşte detaylar.

16 Eylül 2016 Cuma 00:14
KANSERİN AŞISINI BULDULAR...

Komünizmin kalesi Küba, sağlık alanında büyük bir başarıya adım attı. Kübalı sağlıkçılar, kanser aşısını buldu.

En yoksul dönemlerinde bile bilim ve araştırmadan vazgeçmeyen Küba, en büyük mucizesini sağlık alanında yaptı.Sürekli puro içilen ülkede akciğerkanserinin çok yaygın olması nedeniyle azimli tıpçılar, 25 yıl boyunca kansere karşı bir aşı üzerine çalıştı.

KANSER AŞISI KÜBA'DA KULLANIMDA

2008'deki klinik denemelerin ikinci fazında, aşı olan kanser hastalarının diğerlerine oranla 4 ila 6 ay uzun yaşadığı tespit edildi. Ve Sağlık Bakanlığı Cimavax adlı aşıyı halka ücretsiz vermeye başladı. Küba'daki bin kişiden sonra Avrupa'da da bin kişi teste tabi tutuldu.

TÜMÖRÜN BÜYÜMESİNİ ÇOĞALMASINI ENGELLİYOR

Aşının, ömrü bir yıla kadar uzatabildiği, 60 yaş altındaki hastalarda iyi sonuç verdiği ortaya kondu. Bu aşı doğrudan tümöre saldırmıyor. Tümörün ürettiği ve kanda dolaşan "epidermal büyüme faktörü" adlı proteini hedef alıyor. Bu protein hücrelere büyümesini ve bölünmesini söylüyor, kanseri yayıyor. Aşı işte bu proteinin kanser hücrelerine yapışmasını engelliyor.

ÖNLEYİCİ BİR AŞI DEĞİL

Cimavax önleyici bir aşı değil. Var olan tümörlerin büyümesini ve metastaz atmasını engelliyor. Geç aşama kanseri, kronik ama beraber yaşanabilen bir hastalığa dönüştürüyor.

ABD İZİN ALMA SÜRECİNDE

Obama'nın Küba açılımından sonra ABD'deki Roswell Park Kanser Enstitüsü aşıya ilgi gösterdi ve klinik deneyleri başlatmaya karar verdi. Şu anda Gıda ve İlaç Dairesi FDA'dan izin alma sürecindeler.

Bu aşının klinik testlerden geçmesi, ABD'de kullanıma girmesi 5-10 yıllık bir süreç. Küba'nın üretim kapasitesi sınırlı. Testleri akciğer dışındaki kanserlere uygulama şansları da olmadı.

ESAS DEVRİMİ SAĞLIKTA YAPMIŞ OLACAK

O yüzden ABD ve diğer ülkelerin katılımı çok önemli. Uzmanlar, testler olumlu sonuç verirse, bir gün Cimavax'ın insanların çocukken yaptıracağı önleyici bir aşı haline gelebileceğini belirtiyor. Küba esas devrimi, insanlığın en büyük düşmanı olan kansere karşı yapmış olacak.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 16.09.2016 23:17
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol