Biz Çin'den Çin Almanya'dan Aşı Alıyor!

Çin merkezli Shanghai Fosun Pharmaceutical ile BioNTech, Covid-19'a karşı geliştirilen aşıdan Çin’e 100 milyon doz temin edilmesi konusunda Çin merkezli bir ilaç şirketi ile anlaşma imzaladıklarını bildirdi.

16 Aralık 2020 Çarşamba 14:54
Biz Çin'den Çin Almanya'dan Aşı Alıyor!

Türkiye'nin özellikle kullanmak istediği Çin aşısının güvenirliliği tartışma konusu olmaya devam ederken Çin'in Almanya'nın ürettiği COVİD19 aşısından sipariş verdiği ortaya çıktı.

Çin merkezli Shanghai Fosun Pharmaceutical (Fosun Pharma) ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen aşıdan Çin’e 100 milyon doz temin edilmesi konusunda Çin merkezli bir ilaç şirketi ile anlaşma imzaladıklarını bildirdi.

Şirketler tarafından yapılan ortak açıklamada, Covid-19'a karşı mRNA teknolojisine dayanan BNT162 adlı aşıdan Çin’e ilk 100 milyon doz temini için anlaşma imzalandığı belirtildi.

Shanghai Fosun Pharmaceutical ve BioNTech’in, mart ayında Alman BioNTech’in mRNA tabanlı "BNT162" aşısının geliştirilmesinde, klinik testlerinin yapılması ve pazarlanmasında Çin’de ortak çalışacaklarını deklare ettiklerinin hatırlatıldığı açıklamada, Çin’e ilk tedarikin BioNTech’in Almanya’daki üretim tesislerinden sağlanacağı vurgulandı.

ALMAN AŞISININ KULLANIM KILAVUZU AÇIKLANDI!

Öte yandan, şirketler, 24 Kasım’da Covid-19 karşı geliştirmekte olduğu potansiyel aşı için Çin’de 2'inci aşama klinik denemelerine başladıklarını duyurmuştu.

Almanya’da Türk çift Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci'nin BioNTech isimli firması tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı BNT162b2'nin kullanım kılavuzu açıklandı.

Sözcü'nün aktardığına göre, İngiltere, aşının uyarıcı bilgiler ve yan etkileri ile ilgili bilgilendirmesini ilgili hastanelerle sağlık birimlerine gönderdi. İlk kez bu denli geniş çapta uygulanacak olan mRNA aşısıyla ilgili bu uyarılar, Alman virolog Friedenmann Weber tarafından Focus Dergisi'ne değerlendirildi.

KİMLER AŞI OLMAMALI?
Bununla ilgili bir rapor hazırlayan Weber, "Aşı 16 yaş ve üstündekiler için uygundur. Üç hafta içinde iki doz halinde verilir. Üretici Pfizer/BioNTech'e göre ikinci dozdan ancak yedi gün sonra koruma sağlayabilir. Aşağıdaki insan grupları aşı olmamalılar; Şiddetli alerjisi olanlar, hamileler, emzirenler, önümüzdeki iki ay içinde çocuk sahibi olmak isteyenler" diyerek kılavuzda yazılanları özetledi.

YAYGIN YAN ETKİLERİ
Aşının en yaygın yan etkilerinin baş ağrısı, yorgunluk, titreme, ateş, mide bulantısı, kas ve eklem ağrısı olduğu belirtildi. İngiltere ve ABD'nin onayladığı, Almanya'nın ise, bir hafta içinde onaylayacağı aşı, mRNA'larla hücrelere genetik bilgi verilmesi üzerine kurulu. Vücut bunu koruyucu bir protein üretmek için kullanıyor ve antikor oluşturuyor.

Şu ana kadar bu alanda onay almış tek aşı olan BioNTech'in aşısıyla ilgili Weber, "Bu prospektüste yazılanlar pek de şaşırtıcı değil. Endişe etmeye de gerek görünmüyor. 20 yıl süren araştırmalardan sonra bir mRNA aşısının onaylanması harika bir şey. Uyarılar, yeterince test yapılmadığı içindir" ifadeleri kullanıldı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 16.12.2020 15:08
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol