Amerikalılar Yazdı: Seçmenin tercihi bu nedenle değişti

ABD'nin saygın gazetelerinden Washington Post, 31 Mart Yerel Seçimleri'nin sonuçlarının ardından dikkat çeken bir 'Türkiye' analizi yayınladı. "Türkiye'deki Şaşırtıcı Seçimlerin Dünyaya Bir Ders Verdiği" başlıklı kapsamlı makalede, seçmenin Erdoğan'ın ekonomik politikalarına duyduğu öfkeye vurgu yapıldı.

02 Nisan 2024 Salı 14:37
Amerikalılar Yazdı: Seçmenin tercihi bu nedenle değişti

Türkiye'nin seçimleri dünya gündeminde büyük bir yer tutuyor.

Dış basın, seçim öncesi, sırası ve sonrasında süreci yakından takip ediyor ve saygın gazeteler analizler yayınlıyor.

ABD'nin önde gelen yayın organlarından The Washington Post, seçim sonuçlarının netleşmesiyle birlikte kapsamlı bir değerlendirme yayınladı. Gazetenin dış politika yazarı Ishaan Tharoor imzalı analiz, önemli noktalara odaklanıyor.

SEÇMENDE HAYAL KIRIKLIĞI YARATAN STATÜKO

Tharoor'un makalesinde, "İstanbul'un mevcut CHP'li Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, AK Parti'nin kendisini görevden almak için yürüttüğü güçlü kampanyayı savuşturduktan sonra, Türkiye sahnesinde yeni nesil siyasetçilerin merkezi figürü olarak ortaya çıktı" ifadeleri yer aldı.

Olayların bu şekilde gelişmesinin her şeyden önce, seçmenin hayal kırıklığı yaratan statükoya duyduğu öfkeden kaynaklandığının vurgulandığı yazıda, Beril Eski ve Kareem Fahim'in seçim sürecine dair şu yorumu dikkat çekiyor:

Erdoğan'ın ekonomi politikaları, hane halklarının artan enflasyon ve para biriminin değer kaybıyla birlikte ekonominin önde gelen tartışma konularından biri haline geldi. Bu durum, seçim yarışında önemli bir odak noktası oldu.

Erdoğan'ın geçen yıl saygın bir ekonomi ekibi atamasına ve Merkez Bankası'nın faiz oranlarını son on yılın en yüksek seviyesine çıkarmasına rağmen, enflasyon yaklaşık yüzde 70 seviyesinde kalarak ekonomik zorlukların devam ettiğine işaret etti.

EKONOMİK KAYGILARA  ATIF

The Post değerlendirmesinde öne bir diğer bölüm de şöyle:

Cep kaygısı ve genel bir toplumsal bunalım, AK Parti'nin seçmen tabanının bir kısmını sandığa gitmekten caydırmış gibi görünüyor.

Uzun süredir iktidarda olan AK Parti’deki durgunluktan kaynaklanan derin hoşnutsuzluk, daha sağ görüşlü bazı AK Parti seçmenlerini, Gazze'deki savaş nedeniyle İsrail ile ekonomik bağları koparmayı reddettiği için Erdoğan'dan kopan İslamcı bir parti de dahil olmak üzere başka partilere itmiş olabilir analizi yaptı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 02.04.2024 15:48
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol