'Yeni Yargıç Ve Savcılar Cumhur İttifakına Göre Karar Verecek'

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun son atamalarınıdeğerlendiren Yargıçlar Sendikası kurucu başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, cumhur ittifakının beklentilerine uygun kararlar veren yargıç ve cumhuriyet savcılarına ödül niteliğinde atama işlemleri yapıldığını belirtti ve HSK'yı kınadığını söyledi.

19 Haziran 2020 Cuma 12:39
'Yeni Yargıç Ve Savcılar Cumhur İttifakına Göre Karar Verecek'

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) 2020 Yaz Kararnamesi’yle 4 bin 628 yargıç ve cumhuriyet savcısının görev yeri değiştirildi. HSK’nın Yaz Kararnamesiyle Yargıçlar Sendikası genel sekreteri İbrahim Fikri Talman, emekliliğine 6 ay kala İstanbul'dan Van'a  sürgün edildi.

Yargıçlar Sendikası kurucu başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu son atamaları soL'a değerlendirdi ve yargı bağımsızlığının korunmasının önemli olduğunu söyledi. Coğrafi güvence getirilmesinin gerektiğini belirten Eminağaoğlu HSK'yı kınadığını belirtti. 

Eminağaoğlu'nun yorumları şu şekilde:

''HSK atama kararnamesi ile yargıç ve cumhuriyet savcılarının yaklaşık dörtte birinin görev yeri değiştirilmiştir. Bu kararnameler üstelik yılda bir kaç kez çıkartılmaktadır. Bu kadar kapsamlı kararname çıkartılması, yargı bağımsızlığına açıkça aykırıdır.

Yargı bağımsızlığının bir unsuruda yargının kendi içinde bağımsız olmasıdır. Yargı bağımsızlığı için kurulmuş olan HSK karşısında yargıç ve savcıların hiç bir güvencesi kalmamıştır. Hele birde HSK kararlarına karşı yargı yollarının kapalı olduğu düşünüldüğünde, aykırılığın boyutu daha da artmaktadır.

1961 Anayasası ile yargı bağımsızlığı için kurulmuş olan ve bugün bütünüyle kendi bağımsızlığını kaybetmiş olan HSK, yargı bağımsızlığı için en tehlikeli organ haline gelmiştir. HSK'ya hakim olan irade, yargıya da hakim olmaktadır. HSK'da bugün için Cumhur ittifakının ileri derecede etkin olduğu gözetilince, bu durum doğrudan atama kararnamelerine de yansımaktadır.

Hukukun üstünlüğüne göre değil, cumhur ittifakının beklentilerine uygun kararlar veren yargıç ve cumhuriyet savcılarına ödül niteliğinde atama işlemleri yapıldığı, aksi yolda kararlar veren yargıç ve cumhuriyet savcılarının ise sürgün niteliğinde işlemlere maruz kaldığı çok açıkça görülmektedir."

'İktidara göre kadrolaşma biçimindeki atama işlemleri göze çarpmakta'
"Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri İbrahim Fikri Talman, emekliliğine altı ay kala hiç bir hukuksal gerekçesi olmadan, yargı bağımsızlığına ve örgütlenme özgürlüğüne aykırı biçimde İstanbul'dan Van'a sürülmüştür. Bunun gibi oldukça fazla sürgün niteliğinde atama işlemleri ya da iktidara göre kadrolaşma biçimindeki atama işlemleri göze çarpmaktadır. 

Yargı bağımsızlığı her koşulda korunmalıdır. Coğrafi güvence getirilmeli, HSK bağımsız bir yapıda oluşturulmalıdır. Bu işlemleri gerçekleştiren HSK'yı kınıyorum.''

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 19.06.2020 12:55
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol