Sosyal Konut Projesinin Altından Öyle Birşey Çıktı ki...

AKP'nin sosyal konut projesi tartışılmaya ve gerçekleştirilebilir olup olmadığı irdelenmeye devam ederken CHP İstanbul Milletvekili ve Ekonomi Masası Üyesi Özgür Karabat, " “Başlangıç” denilerek binaların en ucuz bodrum ve alt kat fiyatları veriliyor. Üst kata çıkınca fiyatlar artacak. Yine halkı kandırıyorlar" dedi. KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt ise, sosyal konut projesi için “20 yılda memur maaşı oranında zamla ödenecek taksitleri hesaplarsak yaklaşık 8.5 milyon liraya gelecek bu evler” dedi.

16 Eylül 2022 Cuma 11:23
Sosyal Konut Projesinin Altından Öyle Birşey Çıktı ki...

Özgür Karabat, AKP iktidarının açıkladığı yeni sosyal konut projesine ilişkin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum'un projenin tanıtımında vatandaşlara bahsetmediği detaylara dikkat çekti. 

'Bunun adı sosyal konut değil, rant projesi' diyen Karabat, projenin İstanbul ayağındaki arsaların Kanal İstanbul güzergahında olduğuna dikkat çekerek 'Oradaki arsa sahiplerine servet transferi yapılacak' dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kısmen detaylarını açıkladığı sosyal konut projesiyle ilgili eleştirilerde bulundu.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan CHP'li Karabat şu sözlerle iktidara yüklendi:

"SOSYAL KONUT DEĞİL, RANT PROJESİ"

 Türkiye’yi tarihinde ilk kez barınma ve beslenme krizine sokan AKP, şimdi sözüm ona sosyal konut hamlesi ile sorunları çözeceğini iddia ediyor.
Konutlar, %10 peşinat ve 240 ay vadeli satılacak.
Ama halktan gizlenen detaylar var.

"SABİT ÖDEME SÖZ KONUSU DEĞİL"

Yılda 2 kez memur maaş zamları oranında taksitlere zam yapılacak. Yani enflasyon artışı kadar. Oysaki proje, vatandaşlara sanki banka kredisi gibi sabit ödeme şeklinde anlatılıyor.

Taksitler ilk etapta 2.280 TL ile 3.187 TL arasından başlıyor.

"BU NASIL SOSYAL KONUT PROJESİ?"

 Her yıl ortalama %20-25 enflasyon olsa dönem sonunda evin bedeli 5-6 milyon TL’yi aşıyor.

AKP, projenin duyurusunda %40 indirimli fiyat duyuruyor ama 240 ay sonunda vatandaşa büyük fatura çıkartıyor.

Bu nasıl sosyal konut projesi?

TOKİ İzmir'de nereye yapılacak, projeler hangi ilçelerde olacak? 2022 İzmir  TOKİ ucuz sosyal konut projesi

"SOSYAL KONUT DİYORLAR AMA YİNE KANDIRMACA VAR...

Projedeki 2+1 konutların başlangıç fiyatı 608 bin TL, 3+1 konutların başlangıç fiyatı 850 binTL olacak.

Bakın, burada da yanıltmaca var. “Başlangıç” denilerek binaların en ucuz bodrum ve alt kat fiyatları veriliyor. Üst kata çıkınca fiyatlar artacak.

Yine halkı kandırıyorlar.

"HEM KİRA HEM TAKSİT NASIL ÖDEYECEK?"

 Projede temeller 2023’ün başında atılacak. İyi ihtimalle daireler 2025’te teslim edilecek deniliyor. Dar gelirli vatandaş bu dönemde hem kirasını ödeyip hem de yüksek taksit bedellerini nasıl ödeyecek?

Hükümet utanmadan çıkıp “Yakınlarından borç alsınlar” diyor.

 Şunu aklınızdan çıkarmayın. AKP, rantını yemeyeceği işe girişmez. Halkı asla düşünmez. Tersi bir durum olsaydı çocukların okullarda açlık çekmesinden rahatsız duyardı.

Ama AKP ne yapıyor? Sosyal konut diyerek Kanal İstanbul çevresine 30 bin konut yapacağını duyuruyor.

 Her dairede 4 kişi yaşasa 120 bin nüfuslu yeni bir şehir yaratmış olursunuz. Bu insanlar işlerine nasıl gidecek, çocukların okulları ne olacak, şehir merkezine ulaşım çok zor... Bu sorunlar hiç yaşanmayacak gibi proje duyuruluyor. Çünkü insandan önce rant düşünülüyor.

Kanal İstanbul bir balon proje, hayata geçmeyecek. Orada arsa toplattıkları yandaşların ellerindeki arsalara bu konutları yapacaklar. Bölgenin altyapısı, insanların sosyal hayatı ve deprem kuşağı olup olmadığı önemli değil. Oradaki arsa sahiplerine servet transferi yapılacak.

TOKİ sosyal konut projesi İstanbul'da hangi ilçelerde olacak? TOKİ sosyal  konut İstanbul başvuru ücreti ne kadar, nasıl başvuru yapılır? - Finans  haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

"SOSYAL KONUT EVLERİ 8.5 MİLYON LİRAYA GELECEK"

Sosyal konut projesine yönelik bir başka açıklama da KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt'dan geldi. Kurt, sosyal konut projesi için “20 yılda memur maaşı oranında zamla ödenecek taksitleri hesaplarsak yaklaşık 8.5 milyon liraya gelecek bu evler” dedi.

Cumhuriyet’ten Ali Can Polat’ın haberine göre; İstanbul’un doğal eşiklerine dayanmış bir kent olduğunu ve yeni yerleşim alanlarının açılmasının altyapıyı tehlikeye sokacağını söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin toplu konut şirketi KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, “Biz bu nedenle yeni alan açmaktan çok var olan yapıları dönüştürmekten yanayız. Mevcut ekonomik koşullarda cazip bir ödeme planı sunuluyor. Bu ödeme şartlarını bize de sunsunlar bir an önce İstanbul’daki riskli 150 bin yapıyı yenileyelim yurttaşlarımızın canı güvende olsun” diye konuştu.

Projenin piyasadaki fiyatları düşürüp düşürmeyeceği sorusunu yanıtlayan Kurt, “İnşaat maliyetleri düşmeden fiyatlar düşmez. Bu proje eğer başarılı olursa evi olmayan bir kısım yurttaşın ev sahibi olmasını sağlar ama var olan maliyeti düşürmez. Unutmayın bu projede fiyatlar ucuz değil ödeme planı avantajlı. Yoksa yapılan konutlar bizim yaptıklarımızdan ucuz değil ki. Metrekaresi 8 bin liraya mal olacak. KDV eklenince 3+1 konutun fiyatı 1.7 milyon TL olur. 20 yılda memur maaşı oranında zamla ödenecek taksitleri hesaplarsak yaklaşık 8.5 milyon liraya gelecek bu evler” dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 26.09.2022 16:53
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol