Seçim Kanunu İle AKP'nin Seçim Hesabı Basına Sızdı!

Yeni Seçim Kanunu'nun TBMM'ye sunulmasının ardından AK Parti'de yapılan basına kapalı toplantıda yaşananlar sızdı. Artık oy hesabına göre AKP ve MHP'nin 2018 yılında 20 vekil az aldığı ortaya çıktı.

24 Mart 2022 Perşembe 12:20
Seçim Kanunu İle AKP'nin Seçim Hesabı Basına Sızdı!

AK Parti ve  MHP tarafından hazırlanan ve Meclis’e sunulan Yeni Seçim Kanunu düzenlemesine ilişkin muhalefetin itirazları ve tartışmalar giderek büyüyor. Artık oy, ikamet taşımanın engellenmesi gibi konular muhalefet tarafından eleştirilirken, parti kurmayı ve seçim yasasın hazırlanmasında büyük rol oynayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, iktidarın seçim hesabını basına sızdırdı.

Türkiye Gazetesinden Ebru Karatosun'un haberine göre, AK Parti'de yapılan bir toplantıda Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu’nu yeniden ele alındı. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda Hayati Yazıcı sunum yaptı. Sunumda artık oylarla ilgili veriler, örneklerle anlatıldı.

Yazıcı, bir siyasi partinin içinde bulunduğu ittifakın artık oylarından, bir anlamda oy avantajından yararlanarak milletvekili çıkarmasının önüne geçilmesinin hedeflendiğini anlattı. Söz konusu sistemin birinci partiler için kârlı olacağına dikkat çekildi.

Açıklanan verilere göre 2018’deki seçime yeni sistemle girilmiş olsaydı AK Parti 13, MHP 7, HDP ise 5 vekil daha fazla çıkaracaktı. CHP’nin ise vekil sayısı düşecekti.

Habere göre toplantılarda, söz konusu sistemin birinci partiler için kârlı olacağına dikkat çekildi.

"DENEMEKTEN ZARAR GELMEZ"

Teklife ilişkin Yeniçağ'daki köşeesinde "11 maddede seçim kazanma tekniği!" başlıklı bir yazı kaleme alan Servet Avcı ise ilk öneri olarak "Dünyada seçim başarılarıyla bilinen örnekler var… Meselâ Kuzey Kore, Suriye ve benzeri Asya ülkelerinde olduğu gibi… Son derece etkileyici ve başarılı kampanyalar yaparak halkın yüzde 99.9'unu ikna edebiliyorlar… Denemekten zarar gelmez…" dedi.

İkinci olarak Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'ın 1973'te Şili'ye ilişkin söylediği rivayet edilen "Seçmenlerin iradesine bırakılmayacak kadar önemli" sözüne atıf yapan Avcı, "Bizim için de 'Kimseye söyleyemediğimiz ağrıyan yanlarımız, yani sorunlarımız o kadar önemli ki seçimi seçmenlerin kararına bırakamayız' denilebilir… Konu kararnameyle çözülebilir…" ifadelerini kullandı.

"LOZAN'IN GİZLİ MADDELERİ GEYİĞİ"

Avcı, dördüncü öneri olarak ise "Lozan'ın gizli maddeleri geyiği yine piyasaya sürülür… Seçimlerde bir önceki galibin -seçimler olmadan- bir sonraki yöneticiyi de atayabileceği gerçeği gün ışığına çıkarılır… Gâvurun 100 yıllık planı artık tamamen çökmüş olur…" görüşünü savundu.

"TEREYAĞINDAN MAZBATA ÇEKER GİBİ"

Bundan başka, seçmenlerin "makul vatandaş" ve "terörist/işbirlikçi/müzahir" şeklinde kategorize edilerek ikinci kısma giren vatandaşların 4 oyunun 1 oy sayılabileceğini belirten Avcı, altıncı öneri olarak ise "Japonya'da lise mezunu olmayanların 'kendisini yetiştirememiş birey' sınıfına sokuldukları için oy kullanamadıkları gibi bir yalan vardı… Ama bu yalan ufuk açabilir… Bizde lise mezunu ve daha fazla eğitim görenlerin oy kullanma yetkisi ellerinden alınırsa her türlü seçim tereyağından mazbata çeker gibi kazanılır…" yazdı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 24.03.2022 12:30
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol