ERKEN SEÇİM ÇIKIŞI NE ANLAMA GELİYOR?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında erken seçim için tarih verdi. Bahçeli, "Türkiye'nin bu ağırlığın altında daha fazla kalması, 3 Kasım 2019'a kadar sabırla dayanması mümkün değildir. 26 Ağustos 2018 günü seçim yapılmalıdır" dedi.

17 Nisan 2018 Salı 12:36

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ""Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi henüz tam devreye girmedi. Türkiye'nin 3 Kasım 2019'a kadar dayanması kolay değildir. 3 Kasım 2019'u beklemek mümkün değildir.Teklifimiz şudur; 26 Ağustos 2018 günü Türk milleti yeni bir zafer ruhuyla sandığa gidip hem cumhurbaşkanını hem de milletvekili genel seçimiyle Türkiye düşmanlarına gereken dersi vermesi en makul, en demokratik, en akılcı yoldur." dedi.

ERKEN SEÇİM İÇİN TARİH VERDİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilleri seçimlerinin erkene alınarak 26 Ağustos 2018 tarihinde yapılması mesajını verdi. Bahçeli, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi henüz tam devreye girmedi. Türkiye'nin 3 Kasım 2019'a kadar dayanması kolay değildir. 3 Kasım 2019'u beklemek mümkün değildir. 3 Kasım 2019'a kadar ulaşmak her dakika zorlaşmaktadır. Partimiz mahalli idareler seçimleri hariç geçerli olan Cumhur İttifakı vardır. Türkiye'nin bekası açısından Cumhur İttifakı'nın korunması elzemdir. İttifakın başarıyla seçimlerden çıkması için toplumsal olayların iyi takip edilmesi, atılan adımların verilere göre atılması gerekmektedir. Türkiye'nin, ABD, Fransa, İngiltere ile ilgili kurulan ilişkiler değişime uğramıştır. Ülkemizin Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne geçmesi acil bir hal almıştır. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi'nden sonra neyle muhattap kalacağı belli değildir. Mahalli idareler seçimlerindeki kutuplaşmaların 3 Kasım'a nasıl yansıyacağı az çok malumunuzdur. Bu riski kaynağında kesmek başlıca amacımızdır. Önümüzde 2 seçim vardır. Ya normal tarihi beklenecek. Ya da milli mecburiyetten dolayı seçimleri erkene çekilecektir. Bilinmelidir ki, gerekli uyum yasalarının çıkarılmasının ardından MHP seçimlerin erkene alınmasından yana takdirini kullanmaktadır. Teklifimiz şudur; 26 Ağustos 2018 günü Türk milleti yeni bir zafer ruhuyla sandığa gidip hem cumhurbaşkanını hem de milletvekili genel seçimiyle Türkiye düşmanlarına gereken dersi vermesi en makul, en demokratik, en akılcı yoldur. Seçimse isteğiniz hodri meydan. Sandık er meydanıdır, mertliğin kaynağıdır. Biz meydandan kaçmadık. Türkiye'ye pusu kuranları pususunda boğalım. Tercih büyük Türk Milleti'ne aittir. Ne istiyorsak Türk Milleti içindir. Ne amaçlıyorsak Türk Milleti'nin lehinedir" şeklinde konuştu.


ERDOĞAN, BAHÇELİ'YLE GÖRÜŞECEĞİNİ AÇIKLADI

 AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısı öncesinde "Erken seçimle ilgili konuşmak istemiyorum, yarın görüşeceğiz" dedi.

TARİH TEKERRÜR EDEBİLİR...

Öte yandan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, açıklamayı değerlendirdi.

"Seçimlerin takvimleri belliydi. Yerel seçimler Mart 2019, cumhurbaşkanı ve parlamento seçimleri ise Kasım 2019’daydı. Ama geriye doğru en azından 1 yıldır gündemin bir numaralı sorusu "erken seçim var mı" idi. Başta Erdoğan olmak üzere iktidar sözcüleri ağızbirliği etmişcesine, “Erken seçim kesinlikle yok” diyorlardı.

Ama yine de erken seçim sorusu soruluyordu. Son günlerde ise siyasi kulislerde “Erken seçimi, iktidarın resmi olmayan ortağı Devlet Bahçeli’ye açıklatacaklar” diye konuşuluyordu. Bunun mantıklı bir geçmiş arka planı vardı çünkü. Bahçeli, bizzat iktidar ortağı olduğu 1999’da, bugünkü AKP’nin iktidara geliş tarihini belirleyen 3 Kasım 2002’deki erken seçim kararını açıklayan isimdi. Bugün de öyle oldu. Yani ortada bir sürpriz yok. Erken seçim kartı gizli tutuluyordu. Bahçeli’ye açık ettirildi.

Burada bir tek ‘Bahçeli bunu Erdoğan’la konuşarak mı, yoksa bağımsız olarak mı açıkladı’ sorusunun yanıtı gerekiyor. Ama artık bunun çok bir önemi yok. Ülkedeki tüm gelişmeler, erken seçime işaret ediyordu. AKP-MHP ortaklığının yüzde 50+1’i bulmakta zorlanması, gittikçe daha da zorlanacak olması erken seçimin en önemli nedeni.

Her zaman istenenler olmayabilir. Ama tarih bazen tekerrür de edebilir. Bahçeli açısından. Kendi iktidar ortağıyken erken seçim yaptırarak muhalefetteki AKP’yi iktidara getiren Bahçeli, bu kez de benzer biçimde belirlediği 26 Ağustos tarihinde AKP-MHP iktidarının sonunu getirebilir. Muhalefete iktidar yolu açabilir."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 20.04.2018 01:11
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol