Erkan Baş'tan flaş açıklamalar

Son dönemde etkili muhalefeti ile dikkatleri üzerine çeken Türkiye İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Erkan Baş, gündeme yönelik flaş açıklamalar yaptı.

08 Mart 2023 Çarşamba 13:33
Erkan Baş'tan flaş açıklamalar

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, tv100'de gazeteci Candaş Tolga Işık'ın sunduğu 'Az Önce Konuştum' programına konuk oldu.

Erkan Baş, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek verip vermeyeceklerini, TİP'in HDP'nin başını çektiği Emek ve Özgürlük İttifakı'ndan ayrı tavır alıp almayacaklarını, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'e bakış açıklarını, terör örgütü PKK ile ilgili görüşlerini açıkladı.

TİP lideri Erkan Baş, Atatürk ile ilgili görüşlerini şu şekilde dile getirdi:

"Bir yargı yaratmaya çalışıyor iktidar. Türkiye'de siyasi partiler baktığımız zaman, Atatürk'ün arkasına saklanmak gibi yanlış yapılıyor. Her şeyin başına Atatürk koyduğunuz zaman bütün suçlarınızı örtmüyorsunuz. Aynı şeyi din için de bayrak için de söyleyebilirim. TİP böyle siyaset yapmıyor. 

Biz bu ülkenin kuruluş değerlerine saygılıyız. Bu ülkenin kurucu önderine Mustafa Kemal Atatürk'e saygılıyız. Herhangi bir hesaplaşma içine girmiyoruz onunla. Ama şunu yapıyoruz, yüzümüzü geleceğe dönüyoruz.

Bin tane Osmanlı subayı vardı ama bunların arasında bir tane Mustafa Kemal çıktı ve dedi ki 'Hasta üzerinde deney olmaz, bizim yenisini kurmamız lazım' Dolayısıyla ben bugün kendisine Atatürkçü, Kemalist olarak ifade eden tüm arkadaşlara aynı şeyi söylüyorum. Kurtuluşu geride aramayın. Onu tarihsel bir miras olarak alın arkanıza ama yüzünüzü geleceğe dönün. 2023'e geldik. Cumhuriyetin ikinci yüzyılını tartışmamız lazım.

Tüm Atatürkçü, Kemalist arkadaşlara soruyorum: 80 yıl sonra Tayyip Erdoğan gibi birisinin bu ülkenin başına çökmesinin arkasında bizim hiç mi eksiğimiz hatamız yok? Böylesine büyük Kurtuluş mücadelesi, aydınlanma... 80 yıl sonra nasıl oluyor getiriyor memleketi siyasal islamcılara teslim ediyor?"

"MASUMLARI HEDEF ALAN HER TÜR SALDIRI TERÖR SALDIRISIDIR"

Terör örgütü PKK ile ilgili de konuşan Erkan Baş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Masum insanları hedef alan her tür saldırı terör saldırısıdır. Biz bunların hepsini gerçekleştiği her an kınıyor ve lanetliyoruz. Şuna isyan ediyorum. Meclis, taziye evine döndü. Ülkede yangın oluyor, Meclis'te taziye diliyoruz. Terör saldırısı oluyor, maden kazası oluyor, deprem oluyor TBMM'de taziye iletiyoruz. Taziye çadırı değil ki bu. Çözüm üreteceksin. Şunu lanetliyorum, bunu lanetliyorum dediğinde sorun ortadan kalkıyor mu? 40 yıldır sürekli aynı şeyi yapıyoruz.

Bu ülkede Kürtler de Türkler de var. Biz hepimiz bu topraklarda eşit, kardeşçe yaşamak zorundayız. Eşitlik şu değildir. Senin bana kardeş gözüyle bakmam, benim de sana abi çekmem eşitlik yaratmaz. Eşitli etle tırnak değil. Çünkü tırnağını kesip atıyorsun. Birimiz sağ el isek diğerimiz sol el olalım. Birimiz akılsak diğerimiz yürek olalım.

Bu iktidarın en önemli özelliğinin ittifak bozmak olduğunu söylemiştim. Sokağa çıkınca yüzde 65-70'in enerjisini hissediyorum. Bunu 'onlar terörist, bunlar alevi vs.' gibi bir çok şeyle bozmaya çalışıyorlar. Bu iktidara bakarsan hepimiz teröristiz. Bir Allah'ın kulu kaldı mı terörist ilan edilmeyen?"

"KILIÇDAROĞLU'NA DESTEK VERMEYİ GÖRÜŞECEĞİZ"

"TİP, Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekliyor mu?" sorusuna da yanıt veren Erkan Baş şu yanıtı verdi:

"Bizim önce kurtuluşa sonra kuruluşa ihtiyacımız var. Nasıl? Geçen seçim yaptığımız hatayı yapmayalım. Mümkünse ortak aday etrafında ilk turda bu işi bitirelim. Biz Hatay'da Parti Meclisi'ni 2 gün boyunca toplayacağız. Değerlendireceğiz. Sonra Emek ve Özgür İttifakı'nın bileşenleriyle toplanacağız. Diyeceğiz ki ortak tutum alalım. Süreci görmüş oluruz, netleşmiş olur. Önümüzdeki 1 hafta oturur, değerlendiririz. 10 Mart'ta Erdoğan seçim kararı alacak. Biz 2,5 yıl önce ne söylüyorsak aynısını söylüyoruz. Yani, bu memleketin saray rejiminden kurtulması için üzerimize düşen sorumuluğu yerine getiririz."

"SEÇİMDE AYRI TAVIR GELİŞTİREBİLİR, İTTİFAKTAN AYRI KARAR ALABİLİRİZ"

Baş, "HDP, Kılıçdaroğlu'nu desteklemese de -Emek ve Özgürlük İttifakı parçası olarak Kılıçdaroğlu'nu destekler mi?" sorusunu da yanıtladı:

"Destekleme ve desteklememe gerekçelerini görmemiz lazım. Neden destekliyor ya da desteklemiyor? TİP adına, ittifak bileşeni olarak bizim ittifakımızın hem cumhurbaşkanı hem parlamentoda ortak tutum almamız lazım. Biz seçim öncesi seçimler sonrasını kapsayan uzun mücadele için bir araya geldik. Dolayısıyla seçimde ayrı tavır geliştirebilir, ayrı karar alabiliriz. Ama TİP, ittifakın ortak tavır almasını zorlar. TİP, kendi kararlarını kendisi alır ama ittifak olduğu için bunu önemser. Destekleyip desteklemeyeceğimiz Kemal Bey'in koyduğu tavra bağlıdır. Aslında Kemal Bey'in söylediği çok makul de HDP bunu kabul etmedi gibi bir tablo ortaya çıkarsa göbek bağı söz konusu değil. Ama zaten HDP'nin de, henüz görüşmedik. Mithat Hoca'nın yaklaşımını sorumluluk sahibi bir yaklaşım olarak görüyorum."

"TİP, EMEĞİ VE ALIN TERİYLE YAŞAYAN HERKESİN OYUNU İSTİYOR"

TİP'in kimlerden oy istediğini de açıklayan Erkan Baş şöyle dedi:

"TİP sadece solculardan değil, emeğiyle alın teriyle yaşayan herkesin oyunu istiyor. Sokakta Türk ve Kürt 30 yıl öncesine göre daha kardeşleşmiş, Alevi-Sünni, daha kardeşleşmiş durumda. LGBT iktidar tarafından şeytanlaştırılıyor. Sokağa inince 30 yıl öncesine göre eşit yurttaşlık kavramına daha çok yaklaşmış durumdalar. Siyasetçiler de biraz cesaretli olsun."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.03.2023 13:55
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol