Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Planı Ortaya Çıktı!

MetroPOLL Araştırma Şirketi'nin son anketinde, seçimin ikinci tura kalması halinde Erdoğan'ın oylarının düştüğü görüldü. AKP Genel Merkezi, anket sonuçları sonrası harekete geçerek bu konuya yoğunlaştı.

05 Mayıs 2022 Perşembe 13:44
Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Planı Ortaya Çıktı!

Mayıs ayına girilmesiyle birlikte anket şirketleri de Nisan ayında gerçekleştirdikleri anketleri teker teker yayınlamaya başladı. MetroPOLL Araştırma Şirketi tarafından önceki gün yayınlanan ankette bir hayli dikkat çekti.

YAVAŞ İKİNCİ TURDA ARAYI AÇIYOR

Ankete göre Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldığında Erdoğan, dört adaydan da daha az oy alıyor. Erdoğan ile Yavaş yarışırsa... Yavaş yüzde 53.9 alırken, Erdoğan yüzde 36.5'te kalıyor. Kararsızlar ve protestocuların oranı yüzde 9.

Yavaş HDP'lilerin yüzde 73.2'sinin, MHP'lilerin yüzde 23.1'inin oyunu alıyor. 

HEDEF İLK TURDA SEÇİMİ BİTİRMEK

Milli Gazete'nin haberine göre; AKP Genel Merkezi'nin de çeşitli anketler yaptırdığı ve anketlerde Erdoğan'ın ilk turda seçimi koparabileceği yönünde kanaat oluştuğu öne sürüldü. AKP Genel Merkezi işi şansa bırakmayarak Erdoğan'ı ilk turda seçtirmeyi hedefliyor. Çalışmalar da ilk tur ağırlıklı olacak.

Başkanlığını Prof. Dr. Özer Sencar'ın yürüttüğü şirket, söz konusu araştırmayı 14-20 Nisan arasında 26 kentte 2164 kişiyle gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçim senaryosu üç adaylı şekilde soruldu. Yani, Millet İttifakı adayının Cumhurbaşkanı Erdoğan ile HDP'li Selahattin Demirtaş ile yarışması halinde tablonun ne olacağı araştırıldı.

Muhalefetin adayı Mansur Yavaş olursa: Yavaş yüzde 44, Erdoğan yüzde 34.3, Demirtaş yüzde 13.3 alıyor.

Gazeteci, bu noktada Mansur Yavaş'ın hem Cumhur İttifakı'ndan hem de HDP'li seçmenden oy aldığını belirterek "HDP'lilerin desteğini alamaz" şeklindeki varsayımın tümüyle gerçekdışı olduğu görüşünü dile getirdi. 

Muhalefetin adayı Meral Akşener olursa: Erdoğan yüzde 38.6, Akşener yüzde 34.2, Demirtaş yüzde 16.3 alıyor.

Muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu olursa: Erdoğan yüzde 40.1, Kılıçdaroğlu yüzde 30.2, Demirtaş ise yüzde 15.2 alıyor.

Araştırmaya göre Erdoğan'ın oyu yüzde 34.3-yüzde 40.1 aralığında değişiyor. Cumhurbaşkanı, dört yıl önce cumhurbaşkanlığını yüzde 52 ile kazanmıştı.

Millet'in adayının oy oranı yüzde 44 ile yüzde 30.2 arasında seyrediyor. Önceki seçimde Muharrem İnce ile Akşener'in toplam oyu yüzde 38'i bulmuştu. 

Bu noktada HDP'ye yönelik destek dikkati çekiyor. HDP'nin adayı en az yüzde 13.3 oy alıyor. Oran yüzde 16.3'e çıkıyor.

Demirtaş, 2014 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 9.7, 2018'de 8.4 almıştı. Saymaz, HDP'nin kapatma davasıa ve baskılara rağmen oyunu iki kat artırdığını, bu partinin seçmenini karşısına alan ittifakın seçimi kazanmasının imkansız olduğunu söyledi. 

Öte yandan Aksoy Araştırma'nın kurucusu Ertan Aksoy, yaptıkları araştırmaların sonuçlarından yola çıkarak seçimle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Aksoy "İlk seçimde iktidar değişecek bunun olmaması için hayatın olağan akışına aykırı bir şeyin olması lazım" dedi.

“DIŞ MİHRAKLAR” SÖYLEMİ İŞE YARAMIYOR

Aksoy, AKP’liler tarafından sıkça söylenen 'dış mihraklar' söylemlerinin de toplumda bir karşılığının olmadığını belirtti. Aksoy, "Toplum yeni sistemin, yoksulluğun üzerine bir çarpan etkisi yarattığını fark etti. Büyük bir çoğunluk, hatanın dış mihraktan ya da başka bir şeyden kaynaklanmadığını, aksine iktidarın yanlış politikaları nedeniyle ülkenin bu hale geldiğini deneyimliyor" dedi.

“İLK SEÇİMDE İKTİDAR DEĞİŞECEK BUNUN OLMAMASI İÇİN, HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI BİR ŞEYİN OLMASI LAZIM”

Ertan Aksoy, yaşananların seçim sonuçlarına nasıl etki edeceği konusunda ise şunları dedi:

"Benim iddiam ilk seçimde net olarak Türkiye’de iktidarın değişeceğine yönelik. Bugünkü muhalefet o günün iktidarı olacak. Bunun olmaması için, hayatın olağan akışına aykırı bir şeyin olması lazım. Trend açısından baktığımızda kademe kademe eriyen, aşılan bir iktidar bloku ve seçmen grubu var. Yüzde 30’a kadar gelip, oraya sıkışan, aynı zamanda yüzde 30’un taleplerine, yönlendirmelerine göre de dönüşen iktidar var. Geldiği yer itibariyle dönüştürdüğü tabana dönüşen bir iktidar var."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 05.05.2022 13:56
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol