'Elektrik Faturalarını Şişirip 200 Bin TL Maaşlar İşe Başlıyorlar'

Halk neredeyse hemen her gün gelen zamlarla adeta dibe vurmuşken elektrik faturalarındaki tezgah daha da şoke etti. Elektrik faturalarının yüksek gelmesinin sebebinin sadece yapılan zamlar olmadığı ortaya çıktı. Vurgunu İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta anlattı.

11 Aralık 2021 Cumartesi 12:24
'Elektrik Faturalarını Şişirip 200 Bin TL Maaşlar İşe Başlıyorlar'

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, elektrik faturalarına yansıtılan dağıtım bedeline ilişkin, “2020 yılında 7 milyar TL olan toplam dağıtım bedeli, 2021 yılında 22 milyar TL yükseltiliyor. Bu 22 milyar TL’lik toplam dağıtım bedeli ödemesi dolara ve enflasyona endekslenmiş durumda. 2021 yılında 30 milyar TL olacağı tahmin ediliyor. 2020 yılında, ortalama bir tüketicinin bu kapsamda dağıtım bedeline yansıtılan miktar yıllık 184 TL imiş. Şimdi bunu 30 milyar TL üzerine hesap ettiğimizde, bu rakam 769 TL’ye çıkıyor. 184 TL’den 769 TL’ye çıkan bir soygun var” dedi.


“DENETİM YOK, PARALAR ALINIYOR FAKAT YATIRIM YAPILMIYOR”

Bu konuyu Plan Bütçe Komisyonu’nda diye getirdim. Bakandan, EPDK Başkanı’ndan hiçbir cevap yok. Enerji Bakanlığı’nın Genel Kurul’daki görüşmelerinde de gündeme getirdim; soru-cevap faslı da oldu, hiçbir cevap verilemedi. Dağıtım şirketleri, 21 tane şirkete bölündü, özleştirme yapıldı AK Parti hükümetleri döneminde. Amaç şuydu; bu dağıtım şirketleri verimli çalışacak, kayıp kaçakları düşürecekler, yatırım yapacaklar, millete daha ucuz elektrik vereceğiz. Fakat şu an geldiğimiz nokta tam fiyasko, tam bir soyguna dönüşmüş durumdadır. Şimdi bizim faturalarımıza iki tane şey yansıtılıyor; bunlardan bir tanesi yatırım bedeli. O nedir? Dağıtım şirketleri hatları zaman zaman yenileyecekler, elektrik dağıtım kalitesini artırmalarını bekliyoruz ve bunun için bir tahsisat yapılıyor. Nereden yapılıyor? Vatandaşın faturasına yansıtıyoruz, her birimiz birey olarak veya sanayici bunları ödüyor. Bu paralar elektrik dağıtım şirketlerine veriliyor, onlar bunun karşılığında yatırım yapacaklar ve elektrik kesintimiz azalacak. Şu grafiğe dikkat edelim; burada şirketlerin elektrik kesintilerinde bir atış var. Biz bu paraları niye veriyoruz? ‘Yatırım yap’ diye para veriyoruz faturamızdan, ama kesinti süresi artıyor. Demek ki denetim yok, paralar alınıyor, fakat yatırım yapılmıyor. Tam bir soygun düzeni kurulmuş durumdadır ve buna hem EPDK hem Enerji Bakanlığı, sayın Cumhurbaşkanı’nın izni olmadan kuş dahi uçmadığına göre hem de sayın Cumhurbaşkanı buna izin veriyor.

ELEKTRİKTE SOYGUNUN ARKASINDA NELER VAR NELER?

Soygunun daha büyüğü şimdi arkasında. Bir şey daha bizim faturalarımıza yansıtılıyor fakat gizleniyor, faturaları net göremiyorsunuz. Dağıtım şirketleri, dağıtım yapmasına karşılık onlara bir hizmet bedeli veriliyor. Hizmet bedelleri EPDK tarafından 5 yıllık olarak belirleniyor, yıl içerisinde de kur, enflasyona göre bu ilk belirlenen rakamların düzeltmesi yapılıyor ayrıca. Kur arttığı zaman bizim hükümetten, devletten iş alanların hiçbirisi kur artışından zarar etmiyor. Mavi kısım, 2016’dan başlayarak 2020 yılına, dağıtım şirketlerine verilen paraları gösteriyor. Para kimden toplanıyor, vatandaştan toplanıyor. 2020 yılında, 7 milyar TL, eski parayla 7 katrilyon lira dağıtım şirketlerine para vermişiz. Bu kararı kim veriyor? EPDK alıyor. Şeffaf mı alınıyor, hayır. Yayınlanıyor mu karar, yayınlanmıyor. 2020 yılında 7 milyar TL olan toplam dağıtım bedeli, 2021 yılında 22 milyar TL yükseltiliyor. Türkiye’de ne değişti de bu miktar yükseldi. Trafo, şebeke, abone sayısında bir artış var mı, yok. Bu firmalarda tanıdık firmalar; Kolin, Cengiz, LİMAK gibi. Bu 22 milyar TL’lik toplam dağıtım bedeli ödemesi dolara ve enflasyona endekslenmiş durumda. 2021 yılında 30 milyar TL olacağı tahmin ediliyor. 2020 yılında, ortalama bir tüketicinin bu kapsamda dağıtım bedeline yansıtılan miktar yıllık 184 TL imiş. Şimdi bu 30 milyar TL üzerinden hesap ettiğimizde, bu rakam 769 TL’ye çıkıyor. 184 TL’den 769 TL’ye çıkan bir soygun var. İşte vatandaş o yüzden anlayamadı; emeklinin, asgari ücretlinin faturalarına yansıtıldı. Ortalamada her birimizi geçen yıl 184 TL olarak ödediğimiz dağıtım bedelini şimdi 769 TL ödüyoruz. Geçen yıl aylık dağıtım bedeli 15 TL iken şu an 64 TL’ye çıktığını görmüş olduk. Maalesef devlette görevli bu bürokrat arkadaşların sözkonusu tarife kararlarını aldıktan hemen sonra bu dağıtım şirketlerine transfer olduklarını görüyoruz. Yüksek ücretlerle. Bu teknik bir çalışma. Bu çalışma talimatla yaptırtılıyor, ondan sonra da bu arkadaşlar da bu işi yapıyorlar, ödül olarak da işte devlette 10 bin lira maaş alıyorlarsa 100 bin lira 200 bin lira maaşlarla dağıtım şirketlerine, elektrik şirketlerine gidiyor bu arkadaşlar. Karar çıktıktan bir gün sonra oluyor hem de bunlar. Sadece bir gün sonra. Ben bunu EPDK Başkanı'nın yüzüne söyledik birkaç kez. Bu trafiği bizzat sizin yönettiğiniz söyleniyor sayın başkan dediğimde hiçbirşey söyleyemedi. Bu durum ahlaki olmadığı gibi aynı zamanda kanuni de değil."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 11.12.2021 12:30
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol