Binali Yıldırım Aksakallılar Konseyi'ne Atandı, Kimdir Bu Aksakallılar?

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş arıyorum” diyen Binali Yıldırım’ı Aksakallılar Konseyi’ne Türkiye’nin Aksakalı olarak atadı.

12 Kasım 2021 Cuma 16:32
Binali Yıldırım Aksakallılar Konseyi'ne Atandı, Kimdir Bu Aksakallılar?

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Konseyi 8. Zirvesi’nde konuştu. ‘Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ olarak ismi değiştirilen Yassıada’daki toplantıda açıklamalarda bulunan Erdoğan, “PKK-YPG, DEAŞ ve FETÖ gibi şer odakları başta olmak üzere, terörün her türlüsüyle mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. Bu konuda iş birliğimizi artırmalıyız” dedi.

Erdoğan, ekim ayında bir öğrencinin “Ne iş yapıyorsun” sorusu üzerine, “İş arıyorum” yanıtını veren AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ı ise Aksakallılar Konseyi’ne Türkiye’nin Aksakalı olarak atadığını söyledi. Yıldırım, Türkiye’nin aksakalı olarak, Türk dünyası arasında ilişkilere başkanlık edecek.

‘Yeşil Teknolojiler ve Dijital Çağda Akıllı Şehirler’ temasıyla yapılan zirvede Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“TİCARETİMİZİ SÜRATLE ARTIRMALIYIZ”
Salgın karşısında verdiğimiz ortak mücadele bir başarı örneğidir. Bugün ayrıca katkılarınızla hazırlanan 2040 vizyon belgesini uygulamaya alacağız. Siyasi ve toplumsal dayanışmamız gibi iktisadi ve ticari işbirliğimizi de müşterek adımlarla güçlendirmeliyiz. Toplam ticaret hacmimiz yaklaşık 21 milyar dolar değerinde seyrediyor. Hem ticaretimizi hem karşılıklı yatırımlarımızı süratle artırmalıyız. Kara hava ve deniz yollarıyla birbirimize sımsıkı şekilde bağlanamazsak istediğimiz sonuçları elde edemeyiz. Uluslararası yük taşımacılığı anlaşmasını bir an önce imzalamalıyız.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI SİVİL KORUMA MEKANİZMASI TEKLİFİ
Paris İklim Anlaşması’nı onaylayıp yürürlüğe koyarak yeni bir dönemin kapılarını açtık. Dönem başkanlığımız süresince yoğun çaba harcayacağız. Önümüzdeki süreçte şehirlerimizi yeni teknolojileri ve yenilikçi yaklaşımları kullanarak akıllı şehirlere dönüştürmeliyiz. Yeşil büyümeye yönelik ortak projelere birlikte imza atmalıyız. Küresel ısınmanın da etkisiyle doğal afetlerin sayısının katkısıdır. Yaz aylarında yaşadığımız büyük yangınların süresinde bizimle dayanışma gösteren bütün ülkelere teşekkür ediyorum. Türk Devletleri Teşkilatı Sivil Koruma Mekanizması kurulmasını teklif ediyoruz.

“KKTC’Yİ DE ARAMIZDA GÖRMEYİ ARZU EDİYORUZ”
Terör örgütleriyle mücadele de ortak konularımızdan biri olmalıdır. PKK-YPG, DEAŞ ve FETÖ gibi şer odakları başta olmak üzere, terörün her türlüsüyle mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. Bu konuda iş birliğimizi artırmalıyız. Aile resmimizin daha da zenginleşmesi için önümüzdeki dönemde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni aramızda görmeyi canı gönülden arzu ediyoruz. Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türklerinin maruz bırakıldığı tecrit ve ambargonun hafifletilmesinde kıymetli desteklerinize güveniyorum. İslam ve yabancı düşmanlığı gibi çağımızın vebası olan yıkıcı akımlarla mücadelede birlikte hareket etmeliyiz.

Türkiye’de dört yıldır düzenlenen Teknofest’i gelecek yıl Azerbaycan’da gerçekleştireceklerini açıklayan Erdoğan, “Sayın Aliyev, dirayetli liderliğinizle Karabağ’daki işgale 44 gün gibi kısa sürede son verilmiştir. Bu tüm Türk dünyası için büyük önem taşımaktadır. Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü yeniden sağlaması Türk dünyasının birliğini pekiştirmiştir. Karabağ zaferi bölgemizde özlemini duyduğumuz kalıcı barışa giden yolun da önünü açmıştır. Aliyev’e Türk Dünyası Ali Nişanı’nı takdim etmekten derin bahtiyarlık duyuyorum” dedi.

Konuşmanın ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e nişan verme töreni gerçekleşti.

TÜRK KONSEYİ VE AKSAKALLILAR KONSEYİ NEDİR?

Sovyetler Birliği’nin 1991 yılında dağılmasının ardından bağımsızlıklarını kazanan Türk Cumhuriyetleri ile birlikte gündeme gelen bağımsız işbirliği arayışları Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi/Keneşi) çerçevesinde inşa edildi.

Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nin bağımsızlıklarını kazanmaları ile birlikte 1992 yılında başlayan ve Türk Konseyi Sekretaryası’nın kurulduğu 2010 yılına kadar devam eden süreçte, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan Devlet Başkanları arasında ‘Zirveler Süreci’ olarak isimlendirilen 10 zirve toplantısı gerçekleştirildi. 1990’ların başında büyük bir heyecanla başlayan zirvelerde, gümrük, serbest ticaret, ortak bir banka kurulması, telekomünikasyon, ulaşım, doğal kaynaklar gibi pek çok konuda işbirliği için görüşmeler gerçekleştirildi.

Ekim 2009’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliğinde Nahçivan’da gerçekleştirilen zirvede daha somut adımlar atıldı. Zirve sırasında Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi/Keneşi) kurulmasına dair “Nahçivan Anlaşması” Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan tarafından imzalandı. Ulusal parlamentolarda onaylanan anlaşma, 17 Kasım 2010’da resmi olarak yürürlüğe girdi.

AKSAKALLILAR KONSEYİ NE ZAMAN KURULDU?

2001 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıda dönemin Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in zirveler süreci çerçevesinde Aksakallılar Konseyi ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenterler Asamblesi kurulmasını önerdi.

2010 yılında İstanbul’da düzenlenen yeni bir zirve toplantısında Devlet Başkanları Konseyi, Dışişleri Bakanları Konseyi, Kıdemli Memurlar Komitesi, Aksakallar Heyeti ve Sekreterya gibi bölümleri barındıran Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi resmi olarak hayata geçirildi. Konseyin İstanbul’daki daimi Sekretaryası’na ilk Genel Sekreter olarak oldukça tecrübeli bir Büyükelçi olan Halil Akıncı atandı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 18.11.2021 18:19
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol