BARZANİ'YLE 50 YILLIK ANLAŞMA YAPMIŞ!..

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Tayyip Erdoğan’ın “Petrolün vanası bizde. Onu kapatırsak bu iş bitti” sözlerine yanıt olarak Erdoğan iktidarının 2014 yılında altına imza koyduğu 50 yıllık anlaşmayı hatırlattı

29 Eylül 2017 Cuma 00:33

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, “Habur Sınır Kapısı’nın  kapatılması kimsenin çıkarına değil, her iki tarafta yaşayan halk zarar verir” dedi.

Barzani, Tayyip Erdoğan’ın “Petrolün vanası bizde. Onu kapatırsak bu iş bitti” sözlerine de Türkiye’nin de altına imza koyduğu anlaşmayı hatırlatarak yanıt verdi.

Rudaw’ın aktardığına göre Başbakan Barzani, “Petrol boru vanası Türkiye’nin elindedir. Ama Türkiye ile imzalanan bir anlaşmamız var. Tam tersine biz doğalgaz borusu döşeme çalışması içindeyiz” ifadelerini kullandı.

Anlaşma hatırlatması

Barzani’nin Erdoğan’a hatırlattığı anlaşmanın süresi 50 yıl ve anlaşma 2014 yılında imzalandı. Barzani, 4 Haziran 2014’te yaptığı açıklamada Türkiye ile enerji alanında 50 yıllık anlaşma imzaladıklarını açıklamıştı.

 
Türkiye ile yapılan enerji anlaşmasına ilişkin soruya Barzani, “Türkiye ile enerji alanında yaptığımız anlaşma 50 yıllıktır. Bu süre daha da uzatılabilir. Biz bu anlaşmayı imzaladık. Türkiye ile yaptığımız anlaşma Irak topraklarını bölme amaçlı değildir. Tek bir amacımız var o da Irak bütçesinden hakkımız olan yüzde 17’lik istihkakımızı almaktır” cevabını vermişti.

Öte yanda Neçirvan Barzani aynı açıklamada Amerikan destekli Bağdat yönetiminin ambargo kararına rağmen Türkiye üzerinde 9 milyar dolarlık petrol sattıklarını açıklamıştı.

Eskiye dayanan dostluk

Yapılan referandumun Türkiye’nin milli güvenliğine bir tehdit olarak algılanmasını istemediklerini söyleyen Neçirvan Barzani, “Türkiye ile olan ilişkimiz eskiye dayalıdır ve devam edecektir. Kesinlikle sınırları değiştirmeyeceğiz. Sınırlar olduğu gibi kalacaktır. Türkiye ile diyaloğu geliştirmek istiyoruz” diye konuştu.

“Savaşa gidecek bir bağımsızlık istemiyoruz” diyen Başbakan, “Bağdat ile diyalog yöntemleriyle çözüm istiyoruz. Türkiye bizim dışarıya açılan kapımızdır. Bölge için istikrar faktörü olacağız” dedi.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol