Ali Babacan: Oldukça Tehlikeli Bir Oyun Bu

Babacan, "Mevduata kur artışı garantisi vererek örtülü faiz artırımına gidilmiş ve ortaya çıkacak kur riski Hazine’nin sırtına yıkılmıştır. Bu kendi tabirleriyle ‘faiz lobisine çalışma’nın en açık halidir" değerlendirmesinde bulundu. Ortada "tehlikeli bir oyun" olduğunu söyleyen Babacan, "Bu, ülkenin ekonomisinin tam bir dolarizasyona götürülmesidir. Bu uygulama para politikalarının etkisini sıfırlar" açıklaması yaptı.

21 Aralık 2021 Salı 16:08
Ali Babacan: Oldukça Tehlikeli Bir Oyun Bu

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara’da Polatlı Ticaret Odası’nın düzenlediği Ekonomik İstişare Toplantısı’nda konuştu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün kabine toplantısının ardından açıkladığı dövize endeksli mevduat planını değerlendiren Babacan, dolar kurunun düşmüş seviyesiyle dahi eylül ayının başındaki kura göre çok yüksek seviyede olduğunu hatırlattı.

"Ölümü gösterip sıtmaya razı etme gibi bir durumla karşı karşıya kaldık" diyen Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanının açıklamalarıyla eş zamanlı olarak, kamu bankalarının yoğun bir şekilde döviz sattığı konuşuluyor. ‘Cumhurbaşkanı bir konuştu, döviz düştü’ dedirtmek için kamu bankaları bu dönemde cayır cayır döviz satıyorsa, bunu birilerinin çıkıp açıklaması lazım."

'MERKEZ BANKASI'NIN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ OLAĞANÜSTÜ ARTIRACAK'
Babacan, "Açıklanan yeni kararlar, döviz kurunu kısa vadede bir nebze olumlu etkilese de ileriye doğru Hazine’nin ve Merkez Bankası’nın yükümlülüklerini olağanüstü artıracak" dedi.

'HAZİNE KUR FARKINI VERGİLERLE ÖDEYECEK'

Babacan, Erdoğan'ın açıkladığı yeni programı da şu sözlerle özetledi:

"“Vatandaşımıza diyorlar ki, ‘Sen paranı Türk lirasında tutsan da sanki döviz almışsın gibi kazandıracağız. Türk lirasına aldığın faiz döviz kurundaki artışın altında kalırsa aradaki farkı kapatacağız. Kur ne kadar artarsa artsın, kur farkını ödeyeceğiz’. Bugünkü döviz kurunu düşük gösterirken, ilerideki kur artışının bedelini Hazine’ye ödetmenin hazırlığını yapmış durumdalar. Hazine, bu kur farkını vatandaşlardan toplanan vergilerle ödeyecek. Bu, ülke ekonomisinin tam bir dolarizasyona götürülmesidir. Para politikalarının etkisini sıfırlar."

'HAZİNEYİ BORÇLANDIRMAK ÜLKENİN YARINLARINI İPOTEK ALTINA ALMAKTIR'
"Kendi parasını değersiz gören, yabancı para ile güven vermeye çalışan bir yönetim beceremez. Ayakta kalamaz, kalamayacak" diyen Babacan, "Devletin kasasını, Hazine’yi, kendi vatandaşına dövize endeksli bir biçimde borçlandırmak, bu ülkenin yarınlarını ipotek altına almaktır" değerlendirmesinde bulundu.

'BU KARARLAR ÖRTÜLÜ FAİZ ARTIRIMIDIR'
Alınan kararların örtülü bir faiz artırımı anlamına geldiğini ifade eden Babacan, şöyle devam etti:

“Bu kararlar, örtülü bir faiz artırımıdır. Türk lirası faiz oranlarını talimatla düşürüp, Türk lirası faizinin çok üstündeki kur artışı beklentisinin garanti yoluyla karşılanacağını söylemek, örtülü bir faiz artırımından başka bir şey değildir. ‘Sen Türk lirasının faizini al, üzerine bir de döviz farkını ödeyeceğim’ diyor. Döviz farkı Türk lirası faizine eklendiğinde, gerçek Türk lirası faizi, kur farkının eklenmiş şekliyle oluşan nihai faiz haline geliyor.”

'BU FAİZ LOBİSİNE ÇALIŞMANIN EN AÇIK HALİDİR'
"Merkez Bankası’nın aldığı faiz talimatla indirilmiş, Hazine’nin ödediği faiz 8 puan artırılmış, mevduata kur artışı garantisi vererek örtülü faiz artırımına gidilmiş ve ortaya çıkacak kur riski Hazine’nin sırtına yıkılmıştır. Bu kendi tabirleriyle ‘faiz lobisine çalışma’nın en açık halidir. Bu kararların faturasını, çalışanlarımız, çiftçilerimiz, esnafımız başta olmak üzere dar ve sabit gelirliler öderken, kararların getirisinden az sayıda yüksek gelir ve servet sahipleri yararlanacaktır."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 21.12.2021 16:25
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol