AKP, Suriyelileri Göndermek İstemiyor...

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriyeli sığınmacıların evlerine dönmesine izin vermeyen Türkiye'yi ikna etmek için 13-14 Ağustos’ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla Ankara’da bir araya gelecek.

10 Ağustos 2018 Cuma 00:13

Ayyıldız'ın haberine göre, Rusya’nın desteği ile Beşar Esad’ın Suriye’deki iç karışıklığa hakimiyetinin artmasıyla Suriye’deki iç savaş bitme noktasına geldi. 13-14 Ağustos’ta Ankara’ya gelecek olan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov,  Singapur Zirvesi’nde ikna edemediği Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na Suriyelilerin evlerine dönmesi için bir kez daha çağrıda bulunacak.

ABD’nin savaş çığırtkanlığına rağmen Rusya’nın desteği ile güvenli bölgeler oluşturan Esad yönetiminin çağrısı üzerine son bir yılda iki milyondan fazla Suriyeli mülteci topraklarına döndü.
ABD’nin “savaş bitmedi, Esad kalırsa her şey daha kötü olacak” söylemlerine rağmen Beşar Esad yönetimi, Suriye’de kontrolü kısmen sağladı. Rusya’nın askeri desteğiyle güvenli bölgelerin oluşturulması sonrasında geçtiğimiz iki yılda bir buçuk milyon Suriyeli evlerine dönmüştü.

SİNGAPUR ZİRVESİ’NDE RUSYA FAKTÖRÜ

Savaş sonrası Suriye’sinde kendisi için büyük avantaj ve kazanımlar sağlayan Rusya, her açıdan garantör ülke konumunda olduğu Suriye için Singapur Zirvesi’nde de diplomatik gücünü ortaya koydu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Singapur Zirvesi’ne katılan onlarca ülkenin üst düzey diplomatlarıyla biraraya geldi. Lavrov aynı organizasyonda Türkiye ve İran dışişleri bakanlarıyla da görüşerek, güvenli alanların arttığını ve Suriyelilerin evlerine dönmesi çağrısını yineledi.

 TÜRKİYE SURİYELİLERİN GİTMESİNİ NEDEN İSTEMİYOR?

Türkiye’de yaşayan yaklaşık dört milyon Suriyeli sığınmacı, AKP hükümetinin aldığı önleyici tedbirler sebebiyle evlerine dönemiyor. Sınır kapılarında alınan önlemler ve sınırın Suriye tarafında çatışma bölgesi olduğu gerekçe gösterilen mültecilere, Suriye'ye geçişe izin verilmiyor.
Türkiye’nin Beşar Esad’ın Suriye’de eski gücüne kavuşmasını istememesi ve ABD ile yapılan gizli pazarlıkların bir sonucu olarak, Türkiye'de yüzbinlerce kişi, toplanıp evlerine döneceklerini açıkça ifade etmelerine rağmen Suriye’ye dönemiyor.

TÜRKİYE’NİN DEMOGRAFİK YAPISI DEĞİŞECEK

Türkiye ve diğer pek çok ülkeye dağılmış halde bulunan yirmi milyon Suriyeli sığınmacının; 
"hemen yarın dönmek isteyen" 
"daha sonra dönmek isteyen" 
"dönmek istemeyen"
gibi gruplar halinde değerlendirildiği Singapur Zirvesi’nde, Lavrov, Türkiye’deki mülteciler evlerine dönebilir dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ısrarla Türkiye’deki mültecilerin geri dönmesini istemesine Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu diğer dışişleri bakanlarının söylemlerinin aksine “Suriye hazır değil” cevabını verdi.

Yapılan araştırma ve analizler, önümüzdeki 10 yılda Türkiye’nin demografik yapısının değişeceğini, her on kişiden üçünün Suriyeli olacağını gösteriyor. Erdoğan’ın Esad’a karşı takındığı ısrarlı ve düşmanca tavrı sebebiyle evlerine dönemeyen Suriyeli sığınmacılar, Türkiye’de kendilerine sunulan “Ayrıcalıklı yaşam”ın keyfini sürüyor.

LAVROV, TÜRKİYE'Yİ İKNA ETMEK İÇİN ANKARA'DA

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 13-14 Ağustos'ta Ankara'da Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceğini duyurdu.
Görüşmede Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların durumu ve Suriye'deki son durum ele alınacak. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.08.2018 13:30
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol