'AKP, Ateşe Benzin Döktü...'

Dolar kuru Merkez Bankası’nın Asya piyasalarında yaptığı satışlarla haftayı 6 TL’nin altında kapattı. Ekonomist Selçuk Geçer, Türk bankalarının 1 milyar dolar satışı ile gerçekleşen bu girişimin "ateşe benzin dökmek'ten farkının olmadığını söyledi.

11 Mayıs 2019 Cumartesi 11:51
'AKP, Ateşe Benzin Döktü...'

Ekonomist Selçuk Geçer Merkez Bankası’nın dolar kurunu düşürmek adına gerçekleştirdiği hamleleri youtube kanalında değerlendirdi. Selçuk Geçer dolar kurundaki düşüş kalıcı olur mu sorusuna “ Ne yazık ki olmaz. Esas soru şu döviz ödemeleri olan kamu bankaları neden dolar satar? Aslında bunun cevabı gayet basit. 1 Milyar dolarlık satış perde arkasından Merkez Bankası’nın satışıydı. Bu daha da tehlikeli bir durum ortaya koyuyor. Bu benim gördüğüm müdahaleyi dışarıdaki yabancılar da görüyor. Dalgalı kur sistemi içerisinde Merkez Bankası’nın bu müdahaleleri yabancılar tarafından çok da etik bulunmayacak. Merkez Bankası rezervlerinin kademe kademe eridiğinin göstergesi olacak ve piyasa dengeleriyle istediği gibi oynayabilecekler. Dolar kurunu düşürmek için yapılan bu hamlelerin bana kalırsa ateşe benzin dökmekten farkı yok” dedi.

 Ekonomist Prof. Dr. Burak Arzova ise kamu bankalarının gece geç saatlerde yaptığı 1 milyar dolarlık satışla ilgili “ Bu doğru bir hamle değil. Çünkü dövize doğrudan para satarak müdahale dünyanın hiçbir yerinde kalmadı. Bununla çok yüksek döviz rezervleri olmasına rağmen ne Çin Merkez Bankası başa çıkabildi ne Rusya Merkez Bankası başa çıkabildi. Bu doğru bir yol değil. İkincisi biz Merkez Bankası’nın rezervlerinin sorgulandığı bir süreçten çıktık. Daha önce tahvil satışlarıyla güçlendirdiğimiz kamu bankaları üzerinden yapılan bu işlemler sermayenin de erimesine sebebiyet verebilecek unsur.” yorumunu yaptı.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol