100 YIL SONRA İLK KEZ TÜRK KOMUTAN!

Teamüllerin altüst edildiği Yüksek Askeri Şûra kararlarının detayları da ilginç.

05 Ağustos 2013 Pazartesi 09:42
100 YIL SONRA İLK KEZ TÜRK KOMUTAN!

 28 Şubat Davası’ndan tutuklanıp tahliye edilen 3 tuğgeneralin görev süresi Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) bir yıl uzatılırken atamaları rütbelerinden daha düşük makamlara yapıldı. Ergenekon Davası’ndan yargılanan ve GATA’da tedavi görürken bu yılki YAŞ’ta emekliye ayrılan Orgeneral Nusret Taşdeler’in kardeşi Nevzat Taşdeler, Azerbaycan Silahlı Kuvvetler Ataşeliği’ne atandı. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; Balyoz Davası’ndan tutuklu bulunan general ve amiraller kızak görevlere çekilirken 100 yıl sonra ilk kez bir Türk general yeniden Yunanistan’ın Larissa kentindeki Güneydoğu Avrupa Tugay Komutanlığı’nda görev yapacak.

2013 YAŞ çalışmalarına ilişkin terfi ve atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanlığı’na Korgeneral Mehmet Daysal getirildi. Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Gelibolu’daki 2. Kolordu’nun komutanı oldu. Orgeneral kadrosundaki Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı’na Korgeneral İhsan Uyar atandı.

Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Sezai Bostancı olurken, Kara Havacılık Okul Komutanlığı’nın komuta seviyesi tuğgeneralden tümgeneralliğe çıkarıldı ve buraya Tümgeneral Metin Gürak komutan olarak verildi. Adı Uludere olayı ile gündeme gelen ve bu yıl görev süresi bir yıl daha uzatılan Tuğgeneral Rıza Kuğu, EDOK’a atandı.

28 Şubatçılara albay makamı

28 Şubat Davası’ndan tutuklandıktan sonra, haziran ayında tahliye edilen 3 general albay kadrosundaki makamlara verildi. Tuğgeneral İsmail Hakkı Önder, kurmay albay kadrosundaki EDOK Harekât Eğitim ve Öğretim Başkanlığı’na, yine tahliye olan Tuğgeneral Metin Keşap Harita Genel Komutanlığı Komutan Yardımcılığı’na ve Tuğgeneral Mehmet Faruk Alpaydın GATA’da komutan yardımcılığına atandı. Balyoz Davası’ndan tutuklu bulunan Tuğamiral Şafak Yürekli ise Deniz Kuvvetleri Lojistik Başkanlığı’nda komutan yardımcısı oldu. YAŞ’ta bir ilke de imza atıldı. Türkiye, en son 100 yıl önce Türk komutanların görev yaptığı Yunanistan’a bir tuğgeneral gönderiyor. Tuğgeneral Hakan Eser, Yunanistan’ın Larissa bölgesindeki Güneydoğu Avrupa Tugay Komutanlığı’nda görev yapacak.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 05.08.2013 09:43
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol