'MUHTARIMA DOKUNMA...'

Son günlerin başlıca tartışma konusu olan Bütünşehir Yasası’na değinen Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, muhtarlık kurumuna ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Aslan, “ Muhtarlık kurumu kaldırılmamalı. Bu ciddi zararlar yaratır." dedi.

12 Ekim 2012 Cuma 13:46
'MUHTARIMA DOKUNMA...'
Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturan kentsel dönüşümde sosyal sorumluluk çalışmalarını da ihmal etmeyen Ege-Koop, ‘Kentsel Dönüşüm Toplantıları’nın üçüncüsünü ilk kez metropol bir alanın dışında, Torbalı’da gerçekleştirdi. Torbalı’ya bağlı tüm mahalle muhtarları ile çok sayıda vatandaşın hazır bulunduğu toplantıda konuşan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “Kentsel dönüşüm, insanlarımızın hem can hem de mal güvenlikleri için hayati derecede önemli bir proje.”  dedi.
Torbalı Kaymakamı Aydın Memük, Ticaret Odası Başkanı Behçet Çınar, Meclis Başkanı Abdulvahap Olgun’un da katıldığı toplantıda Aslan, son günlerin başlıca tartışma konusu olan Bütünşehir Yasası’na da değinerek, muhtarlık kurumuna ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Aslan, “ Muhtarlık kurumu kaldırılmamalı. Bu ciddi zararlar yaratır. Çünkü halkın en önemli temsilcileri muhtarlardır. Mahallerin gelişmesinde, güzelleşmesinde, sorunlarının çözülmesinde muhtarlar ciddi bir rol oynuyor. Ve onlar gerçek anlamda seçilmiş kişilerdir. Bu konuda kamuoyu oluşturulması şarttır.” ifadelerini kullandı.
Ege-Koop, muhtarlar ve halkı bilgilendirmek amacıyla düzenlediği ‘Kentsel Dönüşüm Toplantıları’nın üçüncüsünü Ticaret Odası’nın katkılarıyla Torbalı ilçesinde gerçekleştirdi. Yeşildere-Ballıkuyu bölgesinden başlayıp Narlıdere’ye bağlı mahallelerde devam eden toplantı ilk kez metropol bir alanın dışında gerçekleştirdi. EgeKoop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Torbalı Kaymakamı Aydın Memük, Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Behçet Çınar ile Meclis Başkanı Abdulvahap Olgun’un da katıldığı yeni iş katılımlı toplantıda, Ege-Koop Kentsel Dönüşüm Ofisi uzmanları, teknik kadro, muhtarlar ve vatandaşlar hazır bulundu. ‘Kentsel Dönüşüm ve Etkileri’ başlığıyla yapılan toplantıda katılımcılara geniş kapsamlı bilgi verildi.
“UYARIYORUM! MUHTARLIK KURUMU KALDIRILMAMALI…”
Katılımcıların ilgiyle takip ettiği toplantıda Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, kentsel dönüşümün tanımı, ihtiyacı, ne olup, olmadığı gibi birçok farklı konuda detaylı açıklamalar yaptı. Konuşmasına muhtarlık kurumunun önemine değinerek başlayan Aslan, “ Son günlerde Bütünşehir Yasası’ndan sonra muhtarlıkların kaldırılacağı konuşuluyor. Eğer bu düşünce doğruysa çok yazık olur. Çünkü muhtarlıkların kaldırılması durumunda hizmetlerde ciddi aksamalar yaşanır. Bana göre halkın en önemli temsilcileri muhtarlarımızdır. Gerçek anlamda seçilmiş kişilerdir. Arkalarında ne bir parti ne bir sermaye gücü olmaksızın göreve gelen kişilerdir. Mahallerin gelişmesinde, güzelleşmesinde, sorunlarının çözülmesinde muhtarlarımız ciddi bir rol oynuyor. Şimdiden söylüyorum bu konuda kamuoyu oluşturulması gerekir.” dedi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM DEVRİM NİTELİĞİNDE BİR PROJEDİR, AMA…”
Gelinen süreçte gerek İzmir gerekse Türkiye’deki konut stoğunun üçte ikisinin sağlıksız ve çarpık yapılardan ibaret olduğunu bunun da hem kentsel estetik hem de kişilerin sosyal ilişkileri açısından olumsuz sonuçlar doğurduğunu vurgulayan Aslan, “ İnsanlar, yaşadıkları çevrenin kötü şartlarından, sosyal donatı alanlarının yetersizliğinden ve şehrin diğer parçalarıyla bütünleşememesinden olumsuz etkileniyor. Kentsel dönüşüm ile oluşturulacak yeni kent dokuları ve mekanlar, toplumun sağlıklı bir şekilde gelişmesini ve daha mutlu yaşamasını sağlayacak. Belediyeler riskli alanları belirleyerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurmalı. Riskli yapılar önce vatandaşların tespit etmesiyle belirlenir. Eğer vatandaş riskli yapıyla ilgili tespiti kendisi yaptırmazsa, ilgili belediye ve bakanlık risk tespiti yapılmasını ister. Türkiye’nin bu dönüşüme ihtiyacı var. Kentsel dönüşüm insanların canını ve malını ilgilendiren bir konudur ve bana göre de devrim niteliğinde bir projedir.”  dedi.
“HALK DÖNÜŞÜMDE MODEL GÖRMEK İSTİYOR…”
İZMİR’in birinci derece deprem kuşağında olduğunu artık sokaktaki çocukların bile bildiğini, bugün idareci konumunda bulunanların da artık buna karşı önlem almakla yükümlü olduklarını kaydeden Aslan, “ Maalesef son 40-50 yıldır kontrolsüz göç nedeniyle ve sürekli değiştirilen imar planlarıyla adeta gece kondu ve kaçak yapıya teşvik sağlandı. Bu teşviklerle İzmir’deki konutların yaklaşık yüzde 60’ı sağlıksız yapılardan ibaret oldu. Türkiye’de 6 milyon, İzmir’de resmi açıklamalara göre 330 bin konutun yenilenmesi gerekiyor. Bana göre bu rakamlar çok daha fazla ancak böyle kabul etsek bile her iki rakam da durumun rehavetini gözler önüne seriyor. Depremden sonra yaşadıklarımızı biliyoruz. Hükümetin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurmasını çok önemsiyorum. Geç kalınmış bir karar. Ege-Koop olarak tam 11 ilçede kentsel dönüşümle 26 bin konutun yapımına imza attık. Bunlar daha yeni konuşuluyor. Kentsel Dönüşüm; kentsel gelişmenin toplumsal, ekonomik ve mekansal olarak yeniden ele alınmasıdır. Kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale gelmesi için yıkıp yeniden yapma, sağlamlaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılmasıdır. Kentsel dönüşüm bir kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesidir. Ve artık ortaya bir model koyma zamanıdır.” şeklinde konuştu
ÇINAR: EGE-KOOP’A TEŞEKKÜR BORÇLUYUZ…
TORBALI Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Behçet Çınar da, kentsel dönüşümün hem ülkeyi hem de Torbalı’yı ilgilendiren bir konu olduğunu dile getirerek, “ Türkiye’de 33 ilde dönüşüm projesi başlatıldı. Bu çalışmalara İzmir’de en büyük katkısı olan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan’a teşekkür ediyorum” dedi. Meclis Başkanı Abdulvahap Olgun da, kentsel dönüşümle birlikte inşaat sektörünün canlanacağını, Türkiye’nin ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol