Mehmeh Şimşek: Enflasyon artmaya devam edecek

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl söylediği ‘ 2023’te herkes hesabını yüzde 20 enflasyona göre yapsın’ sözlerine rağmen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önümüzdeki birkaç ay daha enflasyonun artacağını söyledi.

10 Ağustos 2023 Perşembe 11:38
Mehmeh Şimşek: Enflasyon artmaya devam edecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomi ve enflasyon hakkındaki son bilgileri paylaştı.

Şimşek’in önümüzdeki birkaç ay daha enflasyonun artacağını söylemesi akıllara AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl söylediği ‘ 2023’te herkes hesabını yüzde 20 enflasyona göre yapsın’ ifadeleri geldi. Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, seçimden önce yüzde 22.3 olarak açıklanan 2023 yılsonu enflasyon tahminini yüzde 58’e çıkarmıştı.

“ENFLASYON BİRKAÇ AY DAHA ARTACAK”

İktidara yakınlığıyla bilinen ve eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun yazarlık yaptığı Yeni Şafak gazetesine konuşan Mehmet Şimşek, enflasyonist bir vergi düzenlemesi yaptıklarını belirterek, “Amacımız, bir geçiş dönemi sonrası kalıcı bir şekilde enflasyonu aşağı çekmek. Merkez Bankası’nın da tahminlerinden göreceğiniz gibi, enflasyon önümüzdeki birkaç ay içerisinde geçici bazı faktörler nedeniyle artışa devam edecek. Bizim bütçe dengelerini iyileştirmek, depremin yaralarını sarmak için yaptığımız bazı vergi düzenlemeleri var. Bu vergi düzenlemeleri de tabii enflasyonist ama bu bir daha tekrarlanmayacak. Bir kerelik yaptığımız bir düzenleme bu. Yine bu sene vatandaşlarımızın, toplumun değişik kesimlerinin geçmiş enflasyona karşı kayıplarını telafi için ciddi ücret artışları oldu. Biz inanıyoruz ki uygulayacağımız programla öngörülebilirlik artacak. Türkiye’ye kaynak girişi artacak ve önümüzdeki dönemde belirsizlik azaldıkça, cari açık daraldıkça inanıyorum ki kurda göreceli bir istikrara doğru gideceğiz. Bu da enflasyonu ve beklentileri olumlu yönde etkileyecek” ifadelerini kullandı.

“SERMAYEYE İHTİYACIMIZ VAR”

Şimşek, sermaye ithalatına ihtiyaçlarını olduğu ifade ederek şunları kaydetti:
“Son 2 ay içerisinde biz önceliği Körfez ülkeleri ile olan ikili ilişkiler çerçevesinde Türkiye’nin ihtiyacı olan kaynağı tedarik noktasında bir çabaya girdik. Orta Doğu’nun özellikle de Körfez ülkeleri bağlamında bakacak olursak, Körfez ülkelerinin özelliği olarak sadece petrol ve doğalgaz ihraç etmiyorlar. Kendi ekonomilerinde absorbe edemeyecekleri kadar bir sermaye fazlasına sahipler. Dolayısıyla bizim de sermaye ithalatına ihtiyacımız var. O nedenle sermaye fazlası olan ülkelerle başladık, onlarla ikili diyalogları kurduk. Cumhurbaşkanı’mız orayla en üst düzeyde çok iyi ilişkileri var. Cumhurbaşkanı’mızın mükemmel denilebilecek düzeydeki siyasi ilişkilerini biz ekonomide ticaret anlamında, dış kaynak anlamında bir fırsata dönüştürmek istedik. O potansiyelin ikili ilişkilerin güçlü yanlarının ticarete yansımasını istedik. Sermaye akımlarına yansımasını sağlamaya çalıştık.”

ŞAHAP KAVCIOĞLU YAZARLIK YAPTI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınarak BDDK’ya atanan Şahap Kavcıoğlu’nun bir zamanlar yazarı olduğu YeniŞafak’a konuşması dikkat çekti.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.08.2023 11:40
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol