KAYIP-KAÇAĞA GİZLİ ZAM...

Temmuz tarifesiyle kayıp ve kaçak bedelleri zamlandı. Yeni tarifeyle dağıtım şirketlerinin hedeflerinin gizlice yükseltildiği ortaya çıktı.

02 Temmuz 2015 Perşembe 12:30
KAYIP-KAÇAĞA GİZLİ ZAM...

 Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) yayımladığı Temmuz 2015 tarifesi, kayıp ve kaçak hedeflerinin dağıtım şirketlerinin istekleri doğrultusunda yükseltildiğini ortaya çıkardı. Mesken tüketicilerinden 1 kilovat saatlik elektrik tüketimi başına tahsil edilen kayıp ve kaçak bedelleri yüzde 39.5 düzeyinde artırılarak, 3.95 kuruştan 5.52 kuruşa çıkarıldı. Böylece meskenlerde şirketlerin uyması gereken hedef doğrultusunda Ocak ayından bu yana zorunlu olarak yüzde 15 indirilen kayıp ve kaçak bedeli yeniden zamlandırıldı. 

EMO, kayıp kaçak bedellerine yapılan gizli zamları değerlendirdi. Perakende satış hizmet kalemindeki indirimle kayıp ve kaçak hedeflerinde şirketler için yapılan artışın yurttaşlardan saklandığı belirtilen açıklamada,  kayıp ve kaçak hedeflerinde bugüne kadar 2 kez yükseltmeye gidildiği kaydedildi. Açıklamada, “Özellikle seçimlerden önce Dicle Elektrik şirketi başta olmak üzere kayıp ve kaçak hedeflerinin yükseltilmesi için bazı dağıtım şirketleri yoğun lobi faaliyetleri yürütüyorlardı. EPDK’nın yeni tarifeleri incelendiğinde; kamuoyuna açıklanmadan ve Resmi Gazete’de yayımlanmadan gizli bir şekilde kayıp ve kaçak hedeflerinde yine yükseltmeye gidildiğini gösteriyor” denildi. 
Çıplak elektrik bedelinin yüzde 15.78’i düzeyinde olan kayıp ve kaçak bedelinin yeni tarife ile yüzde 21.5’e yükseltildiği belirtilen açıklamada, “Buna göre konut kullanıcıları, 1 Temmuz 2015’ten itibaren her 1 kilovat saat elektrik tüketimleri karşılığında 20.12 kuruşluk çıplak elektrik bedelinin yanında 5.52 kuruş kayıp ve kaçak bedeli ödeyecekler. Bu artış nedeniyle, yalnızca mesken kullanıcılarından, 2013 yılı tüketim düzeyinin 2015’te de geçerli olduğunu varsayarsak, bundan sonra aylık 205 milyon TL tahsil edilecek” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada ayrıca, “EPDK’nın derhal hangi şirketlerin kayıp ve kaçak hedeflerini ne zamandan geçerli olmak üzere artırdığını ve bunun kamuya maliyetini açıklamasını, yapılan bu işlemin derhal geri alınmasını talep ediyoruz” denildi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 02.07.2015 12:32
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol