HSBC'den Türkiye İçin Korkutan Dolar Açıklaması

Türkiye'de döviz kurları yabancı finans kurumlarının da gündeminde. Dünyaca ünlü HSBC bankası da 2023 yılı sonrası için dolar tahminini yükseltti. Banka, 2023 sonu için dolar tahminini 21 TL'ye yükseltti.

10 Ağustos 2022 Çarşamba 10:51
HSBC'den Türkiye İçin Korkutan Dolar Açıklaması

Türk ekonomistlerin 'döviz ciddi kırılmalar yaşayacak', 'hatta 30-35 liralık rakamları da görme ihtimalimiz yüksek' türünden vurguları hemen her gün kamuoyuna yansırken dünyanın önce gelen finans kurumu HSBC de yayınladığı raporda Türk Lirası'nın dördüncü çeyrekte çok daha fazla değer kaybı baskısı ile karşı karşıya kalabileceğine işaret etti.

2022 yılı için 17.5 olarak açıkladığı 2022 yıl sonu tahminini 19.5 lira olarak revize eden bankanın 2023 için yaptığı tahmin ise korkuttu.

HSBC, Türkiye'de 2023 yıl sonu doların 21 TL'yi bulacağını tahminini yaparken “Beklediğimiz gibi, TRY artan enflasyonun reel faizleri daha da bastırmasının etkisiyle son aylarda zayıfladı, “liralaşma” etkisi ivme kaybetti ve cari işlemler açığı genişledi” değerlendirmesini yaptı.

HSBC, turizm sezonunun tepe noktası geçildikten sonra cari işlemler açığında genişlemenin hızlı şekilde daha da kötüleşebileceğini ifade etti.  

DOLAR 3 LİRA ARTARAK 21 TL OLACAK

AKP iktidarının para politikalarında bir değişiklik yapacağını sanmadıklarını çünkü bunun için çok az sebep gördüklerini belirten HSBC, "2023 için dolar Türk Lirası kuru 18.2'den 21.0'a çıkacak" dedi.

Dolar -Türk Lirası kuru uzun süredir dalgalı bir seyir izliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Merkez Bankası vatandaşları dolarlarını bozdurmaya davet etse de vatandaşlar mevduatlarını döviz cinsinde tutmaya devam ediyor. tahminini de 18,2 TL'den 21,0 TL'ye çıkardı. 

DOLAR 60-70 TL BİLE OLABİLİR ÇÜNKÜ... 

Öte yandan Ekonomist Selçuk Geçer, YouTube kanalında yaptığı yayınla 'Dolar 60 lirayı bile bulabilir' şeklindeki iddiasını yeniden dillendirdi.

Türkiye'nin artık 5 Nisan 1994'teki hataları politikalardan da büyük hatalar yaptığını, artık vatandaşlardan şirketlere herkesin borç batağında olduğunu kaydeden Geçer, daha da kötüsü artık borç da bulunamadığının altınız çizdi. Amerika'nın, İngiltere'nin faiz artırımı yaptığını, yabancıların Türkiye'den çekildiğini, doların artık anavatanına geri döndüğünü vurgulayan Geçer, Tüm bunlar da demek oluyor ki, Türkiye gibi ülkelerden para çıkışı daha da hızlanacak. 5 Nisan 1994'teki gibi bir kırılma olursa çok daha sert bir kırılma olur ve 5-6 katlara çıkabilir. O zaman 7 katlı bir kırılma olmuştu. 1 dolar eşittir 8 bin TL'ydi. Önce 42 bine gitti sonra 48 bine gitti. 48 binden geriye döndü 38 bin seviyelerini gördü. Sonrasında da yükseliş devam etti ve yanlış para politikaları nedeniyle 1 milyon 600 bin liralara kadar gitti. Kaç kat arttığını görün. O nedenle bu kafa devam ederse bunun bedeli ağır olur ve 4-5 katlık bir artışla bizi 60-70 seviyelerine götürür dedim. Bunun da arkasında duruyorum. Bir an önce bu para politikalarıyla sürecin yönetilmesinden vazgeçilmek ve ekonominin gerçekleriyle yüzleşilmek zorunda."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.08.2022 11:10
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol