Erdoğan'ın sözleri yine gündem: Faiz sebep enflasyon sonuç

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl 'faiz sebep, enflasyon sonuç' başlığı altında yaptığı konuşması yeniden gündem oldu.

26 Ocak 2024 Cuma 12:51
Erdoğan'ın sözleri yine gündem: Faiz sebep enflasyon sonuç

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1 Şubat 2023’te katıldığı bir TV programındaki faiz indirimi konuşması Merkez Bankası’nın 250 baz puan faiz artırımından sonra tekrar gündem oldu.

Faiz bu artışla yüzde 45'e kadar geldi.

Erdoğan’ın konuşması:

“Dünyada faizi sürekli yükselttiler. Ben de tam aksine faizi indirmenin mücadelesini verdim. Şu anda bizde faiz yüzde 9 bunu daha da düşüreceğiz. Faiz ve enflasyon doğru orantılıdır. Faiz sebep, enflasyon neticedir.

“ALANIM EKONOMİ, NETİCESİ DE ORTADA”

Dünyada faizi sürekli yükselttiler. Ben de tam aksine faizi indirmenin mücadelesini verdim. Şu anda bizde faiz yüzde 9 bunu daha da düşüreceğiz. Çünkü benim inancım şu; hatırlayın Başbakanlığım dönemimde biz faizi 4,6’ya indirdik ve o zaman enflasyon da 6,4 gibiydi. Çünkü şuna inanıyordum, faiz ve enflasyon doğru orantılıdır, faiz sebep, enflasyon neticedir. Buna inanmayanlar olabilir, ben böyle inanıyorum. Alansa benim alanım da ekonomi ve neticesi ortada, uluslararası birçok toplantıda bu tezimi savundum.

Şimdi ‘Biz yine indireceğiz’ dedik ve bakın yüzde 86’lardaydı enflasyon, yüzde 64’e düştü. Daha da düşecek. Bütün mesele bizim buradaki istikrarımızdır, güvenimizdir. Çünkü kalıcı fiyat istikrarını tesis edeceğiz. 2022’de toplam bütçe giderimiz 2 trilyon 941 milyar lira oldu, bütçe gelirimiz 2 trilyon 802 milyar lira olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda bütçe açığımız yılın tamamında yalnızca 139,1 milyar lira oldu. Ayrıca toplamda 171,8 milyar lira faiz dışı fazla verdik.”

Faizde son durum

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugün gerçekleştirdiği yılın ilk toplantısında, yüzde 42,5 olan politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çıkardı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 26.01.2024 17:31
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol