Ekonomistler enflasyonu yorumladı, 'En az Yüzde 150'

TÜİK’in enflasyon verilerini açıklamasının ardından iktisatçılar, önümüzdeki aylarda daha yüksek değerlerin görüleceğini ifade etti.

03 Ağustos 2023 Perşembe 13:04
Ekonomistler enflasyonu yorumladı, 'En az Yüzde 150'

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuzda aylık bazda yüzde 9,49, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 8,23 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 47,83’e, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 44,50’ye yükseldi.

Verilerin açıklanmasının ardından açıklamalar yapan ekonomistler rakamları yine gerçekçi bulmadı.

Çekirdek enflasyonun hâlâ TÜFE’den yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Emre Alkin, bunun uzun süren hayat pahalılığına neden olduğunu ifade etti. Alkin “Değerli Dostlar. Çekirdek Enflasyon hala TÜFE’den yüksek. Bu da hayat pahalılığının yapışkan hale geldiğini gösteriyor. Ücret Artışı-Vergi Artışı-Zamlar-Ücret Artışı-Vergi Artışı-Zamlar şeklindeki zincirle hayat pahalılığı inatla yola devam eder” dedi.

İktisatçı Mahfi Eğilmez ise, “Baz etkisi bitip de zam furyası başlayınca resmi enflasyon yükseldi. Açıklanan veriye vatandaş asla inanmıyor: ‘Ne 47’si hocam?’ diyor “Yüzde 150’den aşağı değil.” ENAG da yüzde 122 diyor zaten. Bakalım nerede ve ne zaman buluşulacak?” dedi.

‘ENFLASYONDA YILI YÜZDE 70’İN ALTINDA KAPATMAK ÇOK ZOR’

2 ay içinde resmi enflasyonun yüzde 60’ı geçeceğini ifade eden iktisatçı Hayri Kozanoğlu, “Dikkatinizi çekerim, Temmuz ayında fiyatı en az artan kalemler şunlar: ‘eğitim, giyim ve kira’ Bunların fiyatları mevsimsel olarak sonbaharda ayarlanır. Yılı ise yüzde 70’in altında kapatmak çok zor görünüyor” diye paylaşım yaptı.

Değerleri yorumlayan Kozanoğlu, önümüzdeki ay enflasyonun yüzde 55’i geçeceğini söyledi. ABD’de yıllık enflasyonun yüzde 3’e indiğini hatırlatan Kozanoğlu, “Faiz artırmaya devam ediyorlar, enflasyon sorununun hala alt edilemediğini konuşuyorlar. Bizde ise aylık enflasyon yüzde 9,49 açıklandı. Bu oranın bile gerçeği yansıtıp yansıtmadığını tartışıyoruz” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ceyhun Elgin ise, “Artık rasyonel politika düzleminde olduğumuz için ‘Bakın gördünüz mü faiz arttı enflasyon da arttı’ denmeyecek mi yani?” değerlendirmesinde bulundu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 03.08.2023 13:10
Anahtar Kelimeler:
EnagEnflasyon KaçEnflasyon
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol