Dolar Düşünce Dünyaca Ünlü Bankadan TL Tahmini!

Danimarka merkezli çok uluslu finans kuruluşu Danske Bank, TL'de değer kaybının devam edeceğini öngörüyor.

21 Aralık 2021 Salı 08:59
Dolar Düşünce Dünyaca Ünlü Bankadan TL Tahmini!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası adımlarının Türk Lirası'na (TL) etkilerini değerlendiren Danimarka merkezli çok uluslu finans kuruluşu Danske Bank, bu politikada bir değişikliğin ufukta görünmediği ortamda, düşük reel faizler, zayıflayan global finansal şartlar ve zayıf temel göstergelerin TL’yi daha aşağı çekeceğini öngördü.

Dünya gazetesinin aktardığına göre, TCMB'nin sınırlı rezervleri nedeniyle yaptığı son müdahalelerin TL’de değer kaybının önüne geçemediğini belirten Danske, bu müdahalelerin TL’de değer kaybını durdurmaktan çok Merkez Bankası’nın kredibilitesine zarar verdiğini savundu.

Bugün yayınladığı raporda, Türkiye için gelecek 3-6 aya yönelik olarak 3 senaryoyu değerlendiren Danske Bank, TCMB para politikasında değişiklik olmaması, cari politika duruşunun devam ettirilmesi ve faizlerin gelecek 3-6 ayda değiştirilmemesi senaryosuna yüzde 50 olasılık verdiklerini belirtti.

Faiz oranlarının düşük kalmaya devam etmesi ve enflasyonun yükselmeye devam etmesine bağlı olarak negatif reel faizin derinleşeceğini, enflasyonun yüzde 40 seviyesine kadar yükselmesi olasılığı bulunduğunu ifade eden Danske, bunun TL’yi ilk çeyrekte daha da zayıflatacağını öngördü.

Uygulanan politikalarda bir dönüşü içeren senaryoya yüzde 30 olasılık veren Danske, bu senaryonun gerçekleşmesi halinde TL’nin istikrar kazanmasına destek vereceğini vurguladı.

Danske Bank, faizlerin daha da düşürüldüğü, fiyat ve sermaye kontrolleri gibi olağanüstü politika tedbirlerinin uygulandığı bir senaryoya ise yüzde 20 olasılık verdiklerini belirtti.

TÜRKİYE EN KIRILGAN 5 EKONOMİ ARASINDA

Fed’in faizleri artırmaya başlaması gelişmekte olan piyasalar için kötü haber anlamına gelebilir. ABD’de borçlanma maliyetlerinin yükselmesi doları güçlendirerek gelişen piyasalardan sermaye çıkışlarına neden olur ve bazı durumlarda kur krizleri de yaratabilir. Bloomberg Economics 2013 ve 2018 sıkılaşma döngülerinde Arjantin, Güney Afrika ve Türkiye’nin en olumsuz ekonomiler olduğunu, bunun 2022 için de değişmediğini ve bu ekibe Mısır ve Brezilya’nın da katıldığını öne sürüyor. Bloomberg Economics’in farklı metrikleri hesaba katarak yapmış olduğu analizde Türkiye baş harfleri “canavar” anlamına gelen en kırılgan beşli olarak da görülen BEASTs ülkeleri arasında. Suudi Arabistan, Rusya ve Tayvan ise gelişen piyasalarda yaşanacak krizden güçlü cari dengeleri ve düşük borçlarıyla en az etkilenecek ekonomiler arasında görülüyor.

BEDELİ ÇOK AĞIR OLACAK...

Dolar kuru yorumları ile dikkat çeken ekonomist Selçuk Geçer’den ilk değerlendirme geldi. Geçer, dolar kuru için bir uyarıda daha bulundu. 

Dolar kuru üzerinde yaşanan bu sert geri çekilme sonrası ekonomist Selçuk Geçer dolar kuru uyarılarını sürdürmeyi devam ettirdi. Sosyal medya platformu Twitter hesabından paylaşımda bulunan Selçuk Geçer, Erdoğan’ın açıklamaları sonrası düşen dolar kuru için, “Dolarda ki bu kurnazlığın bedeli çok ağır olacak. Söylemedi demeyin!” yorumunda bulundu.

KUR FARKI NASIL ÖDENECEK

Öte yandan parasını bankalarda Türk lirası olarak değerlendirenlere verilecek kur farkı tartışma konusu oldu.

Paramedya’nın haberine göre bir kamu bankası üst düzey yetkilisi,  bu konuda uzun süredir çalışma yapıldığını belirtti.

"KUR FARKI KADEMELİ OLARAK ÖDENECEK"

Banka yetkilisi, kur farkı ödemesi için öncelikle vade şartının bulunacağını belirterek, detayları şöyle anlattı:

“Öncelikle vade söz konusu olacak. Kur farkı kademeli olarak ödenecek. 6 ve 12 ay parasını TL mevduatta tutan tasarruflar sahiplerine kısmi ödeme yapılacak. Henüz oran belli değil ancak örnek vermek gerekirse 6 ay vadelide parasını tutan kişi kur farkının yüzde 50’sini alacak. 1 yıl tutan ise farkın yüzde 100’nü ve aynı zamanda mevduattan kazandığı faizi alacak.”

HAZİNE ÖDEYECEK
Yine ilk çalışmalara göre, olası kur farkını banka sistemlerinde yapılacak bir çalışma ile sistem otomatik olarak atayacak. Yani vergi keser gibi ortaya çıkacak rakam, Hazine tarafından fark aktarılacak. Sistemdeki düzenlemenin ocak ayı içerisinde tamamlanması bekleniyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 21.12.2021 09:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol