Böyle Zamları Dünya Görmedi!

AKP hükümetinin varlığını bile kabul etmediği ekonomik kriz halkı derinden sarsmaya devam ediyor. İşte krizin boyutlarını gösteren o inanılmaz rakamlar!

21 Ocak 2019 Pazartesi 23:20

Ekonomik kriz sadece tüketicileri değil esnafı da vurdu. 2018'de esnaf başına 10 bin lira yeni kredi kullandırıldı. Gıda mallarını satanlar mevcut krizden daha az etkilendi. Nüfusun da artması sebebiyle gıda mallarında perakende satış hacmi yüzde 1.4 arttı.

Gıda malı satanlar krizden daha az etkilenirken bu ürünler nedeniyle kriz tüketiciye yani vatandaşa daha ağır ve daha çok yansıdı. Sadece iki yılda kuru soğana yüzde 225, patatese yüzde 158, domatese yüzde 110 zam geldi.

Bilgisayar ve kitapta da kriz derinden yaşandı. 2018 tüketici teknoloji ürünlerinde 177 bin 378 kampanya yapıldı ancak bu kampanyalar bile krize çözüm olamadı. TÜİK verilerine göre her beş kişiden biri ihtiyacı olan bilgisayarı, kitabı veya telefonu alamadı. 2018 yılında bu rupta perakende satışlar yüzde 19.6 azaldı.
Mobilya sektörüne gelince orada da satışlar yüzzde 18.9 azalınca esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı.

Öte yandan IMF, küresel büyüme beklentilerini düşürdü. Raporda, Türkiye ekonomisindeki yavaşlamanın öngörülenden fazla olacağına değinildi.

Dünya gazetesinin aktardığı habere göre IMF, aşağı yönlü revizyonda; Almanya’da uygulamaya konan yeni otomobil yakıt emisyon standartları, İtalya’da finansal risklerinin iç talep üzerinde baskı yaratması ve Türkiye ekonomisinde daralmanın öngörülenden daha derin olacağını gösteren projeksiyonların rol oynadığını ifade etti.

Raporda Türkiye ile ilgili, “Politika sıkılaştırmaya ve dış finansman şartlarındaki düzelmelere rağmen Türk ekonomisinin 2019’da öngörülenden daha fazla yavaşlayacağını ve 2020’de daha yavaş toparlanacağını tahmin ediyoruz” görüşüne yer verildi.





Son Güncelleme: 22.01.2019 00:15
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol