BANKALARA İCRA İSYANI...

TÜKODER Başkanı Atahan, “Bankalar borç faizini makul bir rakama indirmeli” dedi.

08 Ağustos 2015 Cumartesi 09:44
BANKALARA İCRA İSYANI...

 Bireysel kredi ve kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe giren kişi sayısının 734 bine yükselmesiyle ilgili vatandaşları uyaran TÜKODER Başkanı Atahan, “Bankalar borç faizini makul bir rakama indirmeli” dedi.

Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş toplam kişi sayısının 2015 yılının ilk yarısına göre yüzde altı artarak 734 bin olmasına uzmanından “çözüm” reçetesi geldi.

Taraf’a konuşan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı ve Türkiye Tüketici Hareketi (TTH) Dönem sözcüsü Haşmet Atahan, kredi kartları nedeniyle borç batağına düşülmemesi için neler yapılması gerektiğini anlattı. Bireysel kredi ve kredi kartlarının borçları konusunda ilk olarak tüketim çılgınlığına dikkat çeken Atahan, vatandaşların, “kazanmadıkları paraları harcamamaları” gerektiğini vurguluyor. Atahan, “Kredi kartı kullanımı konusunda, bankaların kredilerinin engellenmesi veya tüketimin sınırlandırılması söz konusu olamaz ama öncelik harcama yapan vatandaşlara düşüyor. Toplumda çok büyük bir tüketim çılgınlığı var. İnsanlar kredilerle tatile gidiyor, kazanmadıkları paraları harcıyorlar. Bu noktada vatandaşı tek başına bırakmamak lazım. Kamunun ilkokul eğitimi de dâhil olmak, üzere tasarruf ve harcamalar noktasında vatandaşı bilinçlendirmesi gerekiyor” dedi. Kamunun aktif bir çalışma yapması gerektiğini söyleyen Atahan, “Kamu kurumları da artık harekete geçerek, vatandaşları tüketim çılgınlığı konusunda kamu spotları ve reklâmlar aracılığıyla bilgilendirmesi lazım” şeklinde konuştu.

TAKSİT SAYISI DÜŞÜRÜLMELİ

Atahan, vatandaşların bilinçlenmesinin ardından kredi ve kart taksitlendirmelerine sınırlandırma getirilmesi gerektiğini belirtti. Atahan, “Alınan ürün ve hizmetler, uzun vadeli taksitlendirilmeye başlandı ve kredi kartları bir borçlandırma aracı haline getirildi. 12 ay, 24 ay hatta bazen daha uzun süreyle taksitlendirme yapılarak tüketici büyük bir borç yükü altına sokuluyordu, daha sonra bu rakam 9 aya indirildi. Bu düzenleme yararlı olmakla birlikte sorunu çözmeye yeterli olmadı” ifadelerini kullandı.

BANKALAR BORÇ FAİZLERİNİ YENİDEN DÜZENLEMELİ

Kredi kartı borçlarının ve icra takiplerinin her gün arttığını söyleyen Atahan, bankaların da faizlerine düzenleme yapması gerektiğini vurguladı. Borçlarla ilgili kart faizlerinin makul bir rakama indirilmesi gerektiğinin altını çizen Atahan, “Borçlar krediler nedeniyle her ay artarak devam ediyor. Borçlarla ilgili faizlerin makul rakamlara indirilmesi gerekiyor” dedi.

MALİ POLİSİN HAREKETE GEÇMESİ LAZIM

Atahan son olarak, yargı ve emniyetin harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Vatandaşların kredi kartı borçlarını diğer kredi kartıyla kapatmaya başladığını ve toplumda tefecilerin çoğaldığını söyleyen Atahan şöyle konuştu: “Borcu borçla kapatan insanlar daha sonra bunu durumu çeviremez hale geliyor ve icraya düşmek durumunda kalıyorlar. Bu sırada bazı tefeciler ortaya çıkıyor ve komisyon karşılığı ‘Gelin, kredi kartı borcunuzu biz ödeyelim’ diye vatandaşı daha fazla borçlandırıyor. Bu konuda Mali polisin ciddi bir çalışma yaparak bu kişileri tespit etmesi ve yargının cezaları caydırıcı bir şekilde uygulaması lazım.”

YÜZDE 6 ARTARAK 734 BİNE YÜKSELDİ

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş toplam kişi sayısı 2015 yılının ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 734 bin oldu. Aynı yıl içinde birden fazla kaydı bulunan kişilerin tekilleştirilerek sayılmasıyla hazırlanan verilere göre, 2015’in ilk yarısında bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe alınan kişi sayısı, geçen yılın ilk altı ayına kıyasla yüzde 11 artarak 373 bine yükseldi.Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş toplam kişi sayısı ise 2015 yılının ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 734 bin oldu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.08.2015 09:46
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol