SUUDİ KADINLAR PROTESTO EDEMEDİ

Suudi Arabistan'da kadınlar, araba sürme yasağını protesto etmek için bugün düzenleyecekleri eylemi, "uyarılar" üzerine iptal ettiler.

26 Ekim 2013 Cumartesi 18:09
SUUDİ KADINLAR PROTESTO EDEMEDİ

 Dünyada kadınların direksiyon başına geçmesinin yasak olduğu tek ülke olan Suudi Arabistan'da bugün için bir eylem çağrısı yapılmıştı. Bugün tüm günü direksiyon başında geçirmeyi planlayan kadınların eylemi başlamadan sonra erdi. Aktivistler,  İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan "uyarılar" nedeniyle 26 Ekim'deki eylemi iptal ettiklerini duyurdu. Ancak Necla el Hariri isimli bir aktivist, bu iptal kararının eylemlerinden vazgeçtikleri haline gelmediğini, belirli bir günde eylem yapmak yerine bunu geniş bir zamana yaydıklarını söyledi.

 
Birçok kadın ise İçişleri Bakanlığı tarafından arandığını, uyarılar yapıldığını ve cumartesi günü direksiyon başına geçmemeleri için söz vermelerinin istendiğini söyledi.
 
İçişleri Bakanlığı sözcüsü General Mansur el Turki de "Suudi Arabistan'da kadınların araba sürmesinin yasaklandığı bilinen bir şey ve bu yasağa karşı gelenler, protesto edenler için yasalar uygulamaya koyulacaktır" dedi. El Hayat gazetesinde dün çıkan haberde,  el Turki'nin kampanyaya internet üzerinden destek verenleri bile uyaran sözleri yer almıştı. Bakanlık da çarşamba günü yaptığı açıklamasında kamu huzurunu engellemeye yönelik her türlü girişime karşı harekete geçileceğini duyurmuştu.
Din adamları, yapılması düşünülen eylemle ilgili “Bu şeytanın ve Amerika'nın işidir” diye açıklamalar yaparken, İçişleri Bakanlığı da “güvenlik ve istikrar için bir tehlike” değerlendirmesinde bulunmuştu.
 
'OTOMOBİL KULLANMAK YUMURTALIKLAR İÇİN KÖTÜ'
Muhafazakârlara göre, kadının yeri evi. Eğer kadınlar erkek kontrolü olmadan etrafta dolaşırsa ahlaksızlığın önünün açılacağını savunuyorlar. Hatta bir İslam âlimi, direksiyon başında oturmanın yumurtalıklara olumsuz etkisi olduğunu bile iddia etti.
Bugünkü eylemi organize edenlerden biri olan Manal el Şerif, 2011 yılında direksiyon başındaki çekilmiş görüntülerin internette paylaştığı için 9 gün boyunca gözaltında tutulmuştu. Aynı yıl Suudi yetkililer direksiyon başına geçen çok sayıda kadını yakalayıp, bir daha araba sürmeyeceklerini bildiren kağıtlar imzalatmıştı.
 
Kadınlara araba kullanmanın yasak olduğu tek ülke olan Suudi Arabistan'da birçok kadın yasadışı olarak araba kullanıyor. Diğer İslam ülkelerinin aksine her Suudi kadının kendisi için işleri halleden bir vasisi var. Örneğin babası, eşi ya da erkek kardeşi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 26.10.2013 18:11
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol