Savaşta 29. Gün! Gözler Brüksel'de

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 29. güne girildi. Rusya'nın BMGK'ye sunduğu Ukrayna'ya yardım tasarısı, gereken 9 oyu alamadığı için kabul edilmedi. Tasarıya sadece Çin destek verdi, 13 ülke çekimser kaldı. Bugün Brüksel'de NATO, G7 ve Avrupa Birliği (AB) zirveleri yapılacak. AB zirvesine, Biden da katılacak ve böylece bu zirveye katılan ilk ABD Başkanı olacak.

09 Mart 2022 Çarşamba 08:26
Savaşta 29. Gün! Gözler Brüksel'de

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 29. güne girildi.

Rusya'nın BMGK'ye sunduğu Ukrayna'ya yardım tasarısı gereken 9 oyu alamadığı için kabul edilmedi, tasarıya sadece Çin destek verdi, 13 ülke çekimser kaldı.

BM Genel Kurulu, Ukrayna'daki savaşın insani sonuçlarına dikkati çeken bir oturum düzenlerken, Rusya bu oturumun "siyasileştirildiği" gerekçesiyle BM Güvenlik Konseyine kendi tasarısını getirdi.

Rusya, ülkede "kötüye giden insani durumdan endişe duyulan" tasarısını BM Güvenlik Konseyi'nde oylamaya sundu.

15 üyeli konseyde tasarıya sade Rusya ve Çin destek verirken, 13 ülke ise çekimser kaldı.

Rusya'nın tasarısı BM Güvenlik Konseyinde gereken 9 oyu alamadığı için kabul edilmedi.

11.45 Rus ordusu Harkiv bölgesinde İzyum şehrini kontrol altına aldı

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus askeri birliklerinin Ukrayna'da Harkiv bölgesindeki İzyum şehrini ele geçirdiğini duyurdu.

Konaşenkov yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki savaşa ilişkin bilgiler verdi.

Rus ordusunun Ukrayna içerisinde ilerleyişini sürdürdüğünü kaydeden Konaşenkov, "Bu sabah Rus ordusu Harkiv bölgesinde İzyum şehrini kontrol altına aldı." dedi.

Başkent Kiev yakınlarındaki hedeflere yönelik uzun menzilli yüksek hassasiyetli silah kullanıldığını bildiren Konaşenkov, "Gece havadan ve denizden uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlarla Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait askeri yerler vuruldu. Bunun sonucunda Danilovka ve Kiev'in güneyinde 9 adet S-300 ve 4 adet Buk-M1 dahil 13 hava savunma füze sistemi yok edildi" ifadelerini kullandı.

Gece Ukrayna ordusuna ait 60 askeri hedefin vurulduğunu da dile getiren Konaşenkov, bunların arasında 2 komuta merkezi, 2 çok namlulu roketatar, 4 cephane, 47 askeri araç ve silahların tutulduğu alanın bulunduğunu aktardı.

Ayrıca 2 insansız hava aracını Harkiv ve Staraya Markovka yakınlarında vurduklarını ifade eden Konaşenkov, "Bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 257 insansız hava aracı, 202 hava savunma füze sistemi, 1572 tank ve zırhlı araç, 160 çok namlulu roketatar, 633 obüs ve havan topu ayrıca 1379 özel askeri araç yok edildi" diye konuştu.

11.30 Gazprom: Doğalgaz tedariki devam ediyor

Rusya’nın enerji şirketi Gazprom, ​​tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda Ukrayna üzerinden Avrupa'ya doğalgaz tedarik etmeye devam ettiğini söyledi.

10.45 Renault, Rusya’daki faaliyetlerini askıya alacak

Fransız otomobil üreticisi Renault, Rusya'da operasyonlarına devam etmesi nedeniyle eleştirilere maruz kalmasının ardından Moskova fabrikasındaki operasyonlarını askıya alacağını açıkladı.

10.15 Ukrayna: Rusya’nın gemisini vurduk

Ukrayna ordusunun, işgal altındaki Berdyansk limanında Rus ordusuna ait çıkarma gemisini vurduğu bildirildi. Ukrayna Deniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, "İşgal altındaki Berdyansk limanında işgalcilerin Karadeniz filosuna bağlı büyük çıkarma gemisi 'Orsk' imha edildi" ifadesi kullanıldı. Ukrayna Deniz Kuvvetlerinin Facebook hesabından, Berdyansk limanında bir geminin yanması ve patlamalara ilişkin görüntüler de paylaşıldı.

08.10 Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin birinci ayında Brüksel'de üç zirve düzenleniyor

ABD Başkanı Joe Biden, bugün Brüksel'de. Şehir, iki günde NATO, G7 ve Avrupa Birliği (AB) zirvelerine ev sahipliği yapacak.

Üç zirvenin de konusu Ukrayna krizi olacak. Aynı anda bu üç grubun liderlerinin bir araya gelmesi; Batı'nın pek de alışkın olduğu bir tablo değil. Birliktelik mesajının daha güçlü verilmesi için üç zirve birden aynı hafta Brüksel'de düzenleniyor.

Biden, üç zirvede de yer alacak. Böylece ilk kez bir AB zirvesine bir ABD Başkanı katılmış olacak.

NATO zirvesinde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin de video konferans yöntemiyle bir konuşma yapması bekleniyor.

Son dönemde Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk çabalarını sürdüren AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da NATO zirvesi için Brüksel'e ulaştı.

06.00 İngiltere, Ukrayna ordusuna 6.000 füze verecek

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, Perşembe günü Ukrayna'ya yapılacak 6.000 füze yardımını açıklaması bekleniyor.

Brüksel'de düzenlenecek olan NATO ve G7 liderleri zirvesinde Johnson, Ukrayna askerlerine ve pilotlarına 33 milon dolarlık ek yardım da açıklayacak.

İngiltere hükümeti, BBC Dünya Servisi'nin Ukraynaca ve Rusça dil servislerine de 4,1 milyar poundluk katkı yapacak.

Johnson, "Birleşik Krallık, Ukrayna'ya ekonomik ve askeri yardımları artırmak için mütteifkleriyle çalışmaya devam edecek. krizin birinci ayı dolarken uluslararası toplum bir seçimle karşı karşıya. Ukrayna'da özgürlük ateşinin yanmaya devam etmesini sağlayabiliriz ya da Avrupa ve dünyada bunun söndürülmesi riskini alırız." dedi.

İngiltere, Ukrayna ordusuna daha önce de 4.000 füze yardımında bulunmuştu. 400 milyon poundluk da insani ve ekonomik yardım gönderdiğini açıklamıştı.

05.44 Rusya, Moskova'da görev yapan bazı ABD'li diplomatları "istenmeyen kişi" ilan etti ve sınır dışı etme kararı aldı

ABD'nin Moskova Büyükelçilii'ne, çarşamba günü Rusya yönetiminden ulaşan listede yer alan birçok diplomat, "persona non grata" yani "istenmeyen kişi" ilan edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcünün yaptığı açıklamada, listede yer alan diplomatların Rusya'dan çıkarılacağı belirtildi ancak sayı verilmedi:

"Bu, Rusya'nın ikili ilşkilerimize katkı vermeyen ve yapıcı olmayan adımlarının sonuncusu. Şu an her zamankinden fazla şekilde hükümetlerimiz arasındaki iletişimi sağlamak için gerekli diplomatik personelin görev yapması kritik önemde."

Rus medyası, bunun, ABD'nin Birleşmiş Milletler'de çalışan 12 Rus diplomatı "ulusal güvenlik kaygıları" sebebiyle sınır dışı etme kararına yanıt olduğunu yazdı.

Habere detaylı şekilde yer veren Interfax da diplomatların sayısını vermedi.

05.32 Zelenski, savaşın birinci ayında "küresel protesto" çağrısı yaptı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 24 Şubat'ta başlayan Rusya işgalinin başından bu yana her gece bir video mesaj paylaşıyor. Perşembe günü savaş birinci ayını doldururken, İngilizce bir video yayımlayan Zelenski dünya genelinde herkese Rusya'yı protesto etme çağrısı yaptı:

"Rusya'nın savaşı sadece Ukrayna'ya karşı değil. Anlamı çok daha geniş. Rusya bu savaşı özgürlüğe karşı başlattı. Rusya, Avrupa'daki tüm insanların özgürlüğünü yok etmeye çalışıyor. Tüm dünyadaki insanların... Sadece sert ve şiddetli güç kullanımının işe yaradığını göstermeye çalışıyor. Dünya Rusya'ya dur demeli, dünya savaşı durdurmalı. Bir ay oldu bile... Bu kadar uzun.

"Meydanlarınıza, sokaklarınıza çıkın. Görünür olun ve sesinizi duyurun. İnsanların, özgürlüğün, barışın önemli olduğunu, Ukrayna'nın önemli olduğunu söyleyin".

02.14 DSÖ: Ukrayna'da sağlık merkezlerine 64 saldırı düzenlendi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rusya'nın saldırılarının sürdüğü Ukrayna'da şimdiye kadar sağlık hizmeti veren merkezlere 64 saldırı yapıldığını duyurdu.

Örgütten yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna'da savaşın sağlık sistemine olumsuz etkileri ele alındı.

Çatışmalardan ötürü yaklaşık 7 milyon kişinin evini terk ederek başka şehirlere yerleştiği ve iç göçe maruz kalan her 3 kişiden birinde kronik hastalık bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

Ülke genelinde 1000'e yakın sağlık tesisinin çatışma hattında yer aldığı, bu nedenle çok sayıda hastanın tedavi sürecinin aksadığı kaydedildi.

Savaşın ülkede Covid-19 ile mücadeleyi neredeyse durma noktasına getirdiği de vurgulandı ve savaş başlayana kadar ülkede günde en az 50 bin kişi aşılanırken 24 Şubat'tan 15 Mart'a kadar sadece 175 bin kişiye Covid-19 aşısı yapıldığı ifade edildi.

DSÖ'nün verilerine göre, 24 Şubat'tan 22 Mart'a kadar ülkede sağlık hizmeti veren 64 merkez saldırıya uğrarken bu saldırılarda 15 kişi hayatını kaybetti, 37 kişi yaralandı.

Açıklamada ifadelerine yer verilen DSÖ Ukrayna Temsilcisi Dr. Jarno Habicht, sağlık merkezlerine yapılan saldırıları kınarken, "Sağlık hizmetlerine yönelik saldırılar uluslararası insan hakları hukukunun ihlali olmakla birlikte sağlık altyapısını yıkmak ve insanları umutsuz bırakmak için uygulanan bir savaş taktiğidir." değerlendirmesinde bulundu.

Habicht, bu saldırıların zaten korumasız olan sivilleri daha mağdur hale getirdiğini vurgulayarak, "Sağlık hizmetleri asla bir hedef değildir ve olmamalıdır." ifadesini kullandı.

00.36 Ukrayna: 4 binden fazla Mariupol ve Gülaypole sakini gün içinde tahliye edildi

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, gün içinde 4 bin 554 Mariupol ve Gülaypole sakininin tahliye edildiğini açıkladı.

Vereşçuk, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna'da çatışmaların yaşandığı yerlerden sivillerin tahliye süreci için 9 tahliye koridorundan 7'sinin kullanıldığını bildirdi.

Mariupol şehrinden şahsi araçlarla 2 bin 912 kişinin Zaporijya şehrine ulaşt��ğını belirten Vereşçuk, "Kiev Bölgesi'nden 919, Gülaypole şehrinden 51, Rubejnoye, Lisiçansk, Severodonetsk, Kremennaya şehirlerinden de 672 kişiyi tahliye ettik. Bu şehirlere 60 ton insani yardımı ulaştırdık" ifadesini kullandı.

00.31 Rusya'nın BMGK'ye sunduğu tasarı kabul edilmedi

Rusya'nın BMGK'ye sunduğu Ukrayna'ya yardım tasarısı gereken 9 oyu alamadığı için kabul edilmedi, tasarıya sadece Çin destek verdi, 13 ülke çekimser kaldı.

BM Genel Kurulu, Ukrayna'daki savaşın insani sonuçlarına dikkati çeken bir oturum düzenlerken, Rusya bu oturumun "siyasileştirildiği" gerekçesiyle BM Güvenlik Konseyine kendi tasarısını getirdi.

Rusya, ülkede "kötüye giden insani durumdan endişe duyulan" tasarısını BM Güvenlik Konseyi'nde oylamaya sundu.

15 üyeli konseyde tasarıya sade Rusya ve Çin destek verirken, 13 ülke ise çekimser kaldı.

Rusya'nın tasarısı BM Güvenlik Konseyi'nde gereken 9 oyu alamadığı için kabul edilmedi.

BMGK'de bir tasarının kabul edilmesi için en az 9 "evet" oyu kullanılması ve konseyin 5 daimi üyesinin veto etmemesi gerekiyor.

Öte yandan BM Genel Kurulu, Ukrayna'daki savaşın insani sonuçlarına dikkati çeken ve daha fazla yardım çağrısı yapan Rusya'nın diplomatik izolasyonunu derinleştirecek yeni bir tasarıyı görüşüyor ve bu hafta içinde oylamaya hazırlanıyor.

00.05 Renault, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın ardından Moskova'da faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Fransız otomobil üreticisi Renault, Rusya'daki üretim faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, "Renault Grubu'nun Moskova'daki üretim tesisindeki faaliyetleri bugün itibarıyla askıya alındı" ifadesi kullanıldı.


Açıklamada, Renault'un Rusya'nın en büyük otomobil üreticisi olan AvtoVAZ’daki yüzde 69'luk hissesiyle ilgili tüm muhtemel seçenekleri de değerlendirdiği belirtildi. AvtoVAZ, Lada marka otomobilleri üretiyor.

Otomobil üretiminden kazandığı gelirin yüzde 8'ini Rusya'dan elde eden Renault, bu ülkede faaliyetlerinin durdurulması sonucunda faaliyet kâr marjını da yüzde 4'ten yüzde 3'e revize etti.

Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bugün video konferans yoluyla Fransa Parlamentosu'na hitabında, Fransız şirketleri Renault, Auchan ve Leroy Merlin'in "Rusya'nın savaşının sponsoru" olmayı, kadın ve çocukların "öldürülmesi" için Rusya'yı finanse etmeyi bırakması gerektiğini belirtmişti.
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 24.03.2022 12:00
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol