RUMLAR SONDAJA BAŞLADI...

Kıbrıs Rum kesiminin, Türkiye'nin tüm uyarılarına rağmen ada açıklarında doğalgaz arama faaliyetleri için sondaj çalışmalarını başlattığı bildirildi.

19 Eylül 2011 Pazartesi 17:07
RUMLAR SONDAJA BAŞLADI...

 AFP'nin haberine göre, Rum Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Enerji Dairesi Müdürü Solon Kassinis, ABD'li şirket Noble'ın, dün geceden itibaren adanın güney sahili açıklarında sondaj çalışmalarına başladığını söyledi.  

Rum haber ajansına konuşan Kassinis, çalışmaların “münhasır ekonomik bölge" içinde kaldığı belirtilen 12'inci parseldeki Homer Ferrington platformu üzerinden yürütüldüğünü söyledi.  

Çalışmaların şu an için iyi gittiğini ifade eden Kassinis, Associated Press'e bugün yaptığı açıklamada, hali hazırda 80 metre derine inildiğini belirtti.

Rum yetkili, Reuters ajansına ise mevcut çalışmaların hazırlık niteliğinde olduğunu ve sürecin 73 günde tamamlanmasının öngörüldüğünü ifade etti.

PLATFORMUN ÜZERİNDE HERONLAR UÇUYOR

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Rum radyosu, Noble Energy şirketinin platformunun üzerinde İsrail insansız casus uçaklarının uçuş yaptıklarını ve İsrail donanmasına ait gemilerin de platformun doğusunda görüldüklerini bildirdi.

Sondaj krizinin yarattığı gerginlik son dönemde hem Türk hem de Rum tarafından yapılan açıklamalarla daha da artmıştı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, bu sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Rumların Doğu Akdeniz’de doğalgaz sondaj çalışmalarına başlamaları halinde, Türkiye'nin de önümüzdeki hafta bölgede petrol aramaya başlayacağını söylemişti. Yıldız, sismik araştırma gemilerine donanma gemilerinin de eşlik edeceğini belirtmişti.

Rum lider Dimitris Hristofyas ise Türkiye'nin, Kıbrıs Rum yönetimini, “hidrokarbon yatakları saptama araştırmaları dolayısıyla protesto ve gerginlik yaratma hakkı olmadığını” belirterek, "Ankara nihayet neyin çıkarına olduğunu anlasın ve gerginlik yaratmak ve bölgede karıştırıcı gibi davranmak yerine, Kıbrıs sorununun çözümünde işbirliği yapsın" demişti. 


Hristofyas ayrıca, Rumların ve Türklerin birlikte yöneteceği 'Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, söz konusu doğal zenginliklerden de birlikte istifade edeceğini ve ortaya çıkacak menfaatlerden iki toplumun da faydalanacağını savunmuştu.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol