İsrail Hamas savaşında dördüncü güne girildi

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın, 7 Ekim sabahı İsrail’e yönelik ‘Aksa Tufanı’ adıyla saldırılarının ardından başlayan gerilim 4. gününe girdi. Günün ilk saatlerinde hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 704’e yükseldi, Hamas’ın operasyonunda ise 900 İsrailli hayatını kaybetti.

10 Ekim 2023 Salı 12:14
İsrail Hamas savaşında dördüncü güne girildi

 İsrail’in Gazze’ye başlattığı hava operasyonu devam ederken Filistin BM’ye müdahale çağrısı yaptı.

İsrail basını, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ABD Başkanı Joe Biden’a Gazze’ye kara harekatı başlatmaktan başka seçenekleri olmadığını söylediğini, Biden’ın da sessiz kalarak Netanyahu’ya onay verdiğini öne sürdü.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın başlattığı saldırılar çatışmaya dönüştü. İsrail’in verdiği karşılıklarla birlikte her iki tarafta da çok sayıda can kaybı yaşandı.

Hayatını kaybeden İsraillilerin sayısı 900’ü bulurken İsrail’in başlattığı operasyonlar sonucu da 143’ü çocuk, 105’i kadın olmak üzere 704 Filistinli hayatını kaybetti. Filistinli gruplar, çok sayıda İsrailli askeri ve bazı sivilleri esir aldı.

İSRAİL ELEKTRİĞİN ARDINDAN SU AKIŞINI DA KESTİ
 İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ne giden su akışının kesildiğini söyledi.

İSRAİL’DEN HAMAS’IN ‘REHİNE’ ÇIKIŞINA YANIT
Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları’nın başlattığı saldırılar sonrası İsrail’den de karşı saldırılar gelmesiyle 900 İsrailli, 687 de Filistinli hayatını kaybetti. Kanlı çatışmalar sürerken Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, El Cezire’ye yaptığı açıklamada “İsrail’in halkımıza uyarı yapmadan düzenlediği her saldırıda bir İsrailli rehine infaz edilecek ve görüntüsünü yayınlayacağız. İşgalle anladığı dilden konuşacağız” ifadelerini kullandı.

İsrail yönetiminin ise konuya ilişkin yanıtını Ordu Radyosu paylaştı. Açıklamada Gazze Şeridi’ne saldırıların, Kassam Tugayları’nın elinde tuttuğu “İsrailli rehinelerin nerede olduğuna dair doğru bilgi mevcut olmadığı sürece onlara zarar verme pahasına bile gerçekleştirileceği” belirtildi.

BİDEN: 11 ABD VATANDAŞI HAYATINI KAYBETTİ
ABD Başkanı Joe Biden yaptığı yazılı açıklamada, bu hafta sonu “İsrail’e yönelik korkunç terör saldırısında” yüzlerce masum sivilin öldürüldüğünü ve bu kişiler arasında en az 11 ABD vatandaşının bulunduğunu bildirdi. Sayısını belirtmediği bazı ABD vatandaşlarının da hala kayıp olduğunu belirten Biden, bu kişilerin nerede olduğu hususunda bilgi edinmek için İsrailli yetkililerle çalıştıklarını aktardı.

Biden, ABD vatandaşlarının yurt içinde ve yurt dışında güvenliğinin öncelikleri arasında yer aldığını vurgulayarak, “Teyit etmek için hala uğraşsak da Hamas’ın rehin aldıkları arasında Amerikan vatandaşlarının da olabileceğine inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

NETANYAHU: AMERİKAN UÇAK GEMİSİ BİZE DOĞRU GELİYOR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi Netanyahu, İsrail muhalefetine ulusal birlik hükümeti kurma çağrısında bulundu. Kısa televizyon konuşmasında “Dünyanın en büyüklerinden olan Amerikan uçak gemisi bize doğru geliyor. ABD İsrail’i her şekilde destekliyor ifadelerini kullanan Netanyahu,  ‘hükümetinin Kassam Tugayları’nın saldırdığı bölgelerde kontrolü yeniden ele alacağını’ söyleyerek, “Kazanacağımız bir savaşın içindeyiz” diye konuştu.

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) dün yapılan yazılı açıklamada, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in, Hamas’ın başlattığı saldırılarda İsrail’e yardıma hazır olması amacıyla uçak gemi filosunu Doğu Akdeniz’e gönderme talimatı verdiği belirtilmişti.

İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI: HAMAS İRAN’IN VEKİLİDİR
Cohen, İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat ve İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Binbaşı Libby Weiss ile çok sayıda basın mensubunun katıldığı çevrim içi basın toplantısında konuştu. İsrail Dışişleri Bakanı Cohen, “Hamas, İran’ın vekilidir” dedi.,

KARA HAREKATI GÜNDEMDE
Axios haber sitesinin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki telefon görüşmesi hakkında bilgi sahibi İsrailli ve ABD’li kaynaklara dayandırdığı haberine göre Gazze’ye kara harekatı olasılığı ele alındı. Biden, Gazze’deki İsrailli rehineler konusunu gündeme getirirken Netanyahu, “Gazze’ye girmeliyiz. Şu anda pazarlık yapamayız” dedi.

Ülkesinin Hamas’ın saldırılarına karşılık olarak güç kullanmaktan başka seçeneği olmadığını söyleyen Netanyahu, bir ülkenin Orta Doğu’da zayıflık gösteremeyeceği mesajını verdi.

Lübnan sınırında bir cephe açılmasının endişe verici olduğunu ancak ülkesinin bu senaryoya hazırlıklı olduğunu söyleyen Netanyahu, caydırıcılığı yeniden tesis etmek gerektiği vurgusunda bulundu. Kaynaklar, Biden’ın Gazze’ye kara harekatı yapılmaması konusunda Netanyahu’yu ikna etmeye ya da Netanyahu üzerinde böyle bir baskı kurmaya çalışmadığını aktardı. İddialara ilişkin Beyaz Saray ve İsrail Başbakanlığı ise henüz bir açıklama yapmadı.

FİLİSTİN’DEN BM’YE ÇAĞRI
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüştü. Abbas, BM’ye, İsrail’in başta Gazze Şeridi olmak üzere Filistin halkına yönelik sürdürdüğü saldırılarını durdurması için derhal müdahale etmesi çağrısında bulundu.

Abbas, Gazze Şeridi’nde bir insani felaketin önlenmesi için BM’nin müdahale etmesi ve Filistin halkına uluslararası koruma sağlamak için uluslararası meşruiyetle onaylanmış görevlerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Filistin Devlet Başkanı Abbas, bölgede yaşanan gerilimin tek çözümünün İsrail’in, başkenti Kudüs olan Filistin Devleti topraklarındaki işgaline son vermek suretiyle sağlanacak siyasi çözüm olduğunu belirtti.

Genel Sekreter Guterres de BM’nin, Gazze Şeridi halkına acil insani yardım sağlanması ve devam eden gerilimin durdurulması amacıyla ilgili tüm uluslararası taraflarla temaslarda bulunulması için çaba gösterdiğini söyledi.

ABD, FRANSA, ALMANYA, İTALYA VE İNGİLTERE’DEN İSRAİL’E DESTEK
ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere liderleri, “Önümüzdeki günlerde, İsrail’in kendini savunabilmesini sağlamak ve nihayetinde barışçıl ve entegre bir Orta Doğu bölgesinin koşullarını oluşturmak için müttefikler ve İsrail’in ortak dostları olarak birlik ve koordinasyon içinde kalacağız.” mesajını paylaştı.

İŞTE DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

10:11 | İSRAİL’DEN “YEDEK ASKER” HAMLESİ
İsrail ordusu, yedek askerleri ülkeye getirmek için Avrupa’ya uçaklar yolladı.

09.57 | İSRAİL ORDUSU: BİN 500 HAMAS MİLİTANININ CESEDİ BULUNDU
İsrail ordusu, İsrail’in kontrol ettiği topraklarda ve Gazze Şeridi’nin çevresinde bin 500 Hamas militanının cesedinin bulunduğunu ifade etti.

Ordu, Gazze çevresindeki İsraillilerin tahliyesinin neredeyse tamamlandığını bildirdi.

09:44 | İSRAİL ORDUSU: GAZZE SINIRINDA KONTROL TAMAMEN SAĞLANDI
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ile çatışan İsrail askerlerinin, Gazze çevresindeki kasaba ve yerleşim yerlerinin kontrolünü yeniden ele geçirmek için kararlılıkla hareket ettiği ve İsrailli yaralıları tahliye ederken Filistinli unsurların elindeki birçok silaha da el koyulduğu ifade edildi.

“Gazze sınırında kontrolü tamamen sağladık. İsrail topraklarında silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse eminiz.” ifadelerine yer verilen açıklamada, çatışma bölgelerinde çok sayıda Kassam Tugayları unsurunun öldürüldüğü kaydedildi.

Açıklamada bölgede Kassam Tugayları ile çatışmaların halen devam edip etmediğine açıklık getirilmedi.

04:02 | İKİ GAZETECİ ÖLDÜ
İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırısında iki gazeteci hayatını kaybetti.

03:05 | İSRAİL: LÜBNAN SINIRINDA BİR SUBAY ÖLDÜ
İsrail, dün Lübnan sınırından ülkeye sızan silahlı kişilerle çıkan çatışmalarda ordu saflarından bir subayın öldüğünü duyurdu.

İsrail ordusundan konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “Celile Tümeni (Lübnan sınırındaki İsrail ordu birliği) 300’üncü Tugay Komutan Yardımcısı Yarbay Alim Saad Abdullah, Lübnan topraklarından İsrail topraklarına sızan teröristlerle çıkan çatışmada öldü.” ifadesine yer verildi.

Ordunun açıklamasında, çatışmada ölen Yarbay Abdullah’ın ülkenin kuzeyindeki Dürzi köyü “Yanuh-Jat”lı olduğu belirtilirken, Yedioth Ahronoth gazetesi ise Abdullah’ın 40 yaşında olduğunu bildirdi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.10.2023 12:24
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol