ESAD'I ÖVE ÖVE BİTİREMEDİ!

Endonezya’da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bu kez Esad rejimine övgüler yağdırarak dünyayı şaşırttı.

08 Ekim 2013 Salı 18:23
ESAD'I ÖVE ÖVE BİTİREMEDİ!

 ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD ve Rusya’nın Suriye’deki kimyasal silahların imhasına ilişkin süreçteki ilerlemeden çok memnun olduğunu söyledi ve Esad rejimine övgüler yağdırdı. Asya - Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü zirvesi dolayısıyla Endonezya’nın Bali kentinde bulunan Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, burada yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Kerry, “Açık olmak gerekirse kimyasal silahlarla ilgili gelişmelerin gidişatından çok memnunuz” diyerek, tüm bunların, üzerinde anlaşılmış bir amacı yerine getirmeye dair küresel düzeydeki işbirliğinin ve çok taraflı çabaların güzel bir örneği olduğunu vurguladı. Esad rejiminin, “kendilerinden beklendiği şekilde sürece hızla uyum sağladığını” kaydeden Kerry, bunun iyi bir başlangıç olduğunu ve aynı şekilde devam etmesini umduklarını söyledi. 

 

İsyancılara çağrı
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da süreç içinde Esad rejiminin “tamamen işbirliği içinde” olduğuna işaret ederek, muhalefetten de benzer bir uyumu göstermesini istedi. “Sorumluluk yalnızca Suriye hükümetinin değil” diyen Lavrov, muhalefetin ve diğer devletlerin kimyasal silahların “devlet dışı aktörlerin” eline geçmesine izin vermemesi gerektiğinin altını çizdi. Kerry ve Lavrov, Suriye’deki krize siyasi çözüm bulunmasına dair uluslararası konferansın hazırlıklarını sürdürdüklerini da kaydetti.
 
“Suriye uçakları İran’da konuşlanıyor” 
Alman Der Spiegel dergisi, İran’ın Suriye rejimine savaş uçaklarını kendi topraklarında konuşlandırmasına izin verdiğini iddia etti. Dergide, Alman gizli servis kaynaklarına dayandırdığı haberde, İran’ın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı desteklediği belirtilerek, iki ülke arasında yapılan bir anlaşmanın Suriye rejimine 2012 yılının kasım ayından bu yana hava kuvvetlerinin büyük bir bölümünü güvenli İran topraklarında konuşlandırma ve ihtiyaç duyulduğunda bunları kullanma iznini verdiği ifade edildi. Haberde ayrıca İran tarafından desteklenen Hizbullah milislerinin rejim güçlerinin yanında muhalefete karşı savaştığı, bunun yanı sıra İran’ın doğrudan Suriye’deki iç savaşa müdahale eden “Devrim muhafızları” askerlerini gönderdiği kaydedildi. 
 

Kimyasalların imhası
Öte yandan Suriye’deki yaklaşık bin ton kimyasal silahın 2014 yılının ortalarına kadar imha edilmesi konusunda hazırlık yapmak için uluslararası uzmanların Şam’da olduğu hatırlatıldı. Suriye rejiminin, yüzlerce ton sarin gazının yanı sıra hardal ve “VX sinir gazına” sahip olduğunu açıkladığına işaret edilen haberde, Batılı gizli servislerin, rejimin verdiği bu miktarların büyük ölçüde doğru olduğunu düşündüğü belirtildi. Haberde, rejimin verdiği bilgilerde risin maddesine değinilmediğine dikkati çekildi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.10.2013 18:32
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol