NEDEN SİYASET KONUŞMUYOR?

Siyasete veda eden Gül, AKP’lilerle bir araya gelmemeye ve siyasi mesaj vermemeye özen gösteriyor.

06 Ekim 2014 Pazartesi 12:45
NEDEN SİYASET KONUŞMUYOR?

 7 yıllık görev süresinin bitimine kısa bir süre kala partinin kıdemlilerince “yeni yetmeler” diye nitelenen dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan etrafındaki etkin ekibin, siyasetten emekli olmasına yönelik planlamalarının güç kazanmasıyla denklem dışında kalan eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ne yapacağı tezkere sonrası yeniden konuşulmaya başlandı. Yeni yetmelerin planlamasında, Gül’e, doğrudan “siyasi mevta” muamelesi yapılıyor. AKP içinde siyasi gelecekleriyle ilgili kaygılı olan isimlere göre ise en geç 2015 seçimlerinden sonrası Gül yeniden umut olacak. Gül’ün ise bir süredir siyasi konulara girmekten özenle kaçınırken, sohbetlerinde “Ölümden sonraki yaşam” ve “öbür dünya” konularını konuşmaya ilgili olduğuna dikkat çekiliyor. Gül, bu süreçte memleketi Kayseri’yi ziyaretinde kendisi için mezar yeri vasiyetinde bulunmuştu. 28 Ağustos’ta Köşk’ü Erdoğan’a teslim ettikten sonra Ankara ve siyasete veda eden Gül, geçen sürede AKP’lilerle bir araya gelmemeye ve kendisine atfedilebilecek hiçbir siyasi mesaj vermemeye büyük özen gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la da önceki gün bayram ziyareti nedeniyle ilk kez bir araya gelen Gül’ün, AKP hükümetinin tezkere ile aldığı yetki sonrası ne düşündüğü ve bundan sonra neler yapabileceği konusunda değerlendirmeler arttı. Cumhurişyet gazetesinden Erdem Gül'ün haberine göre; siyasi kulislerde Gül’le ilgili gözlem, yaklaşım ve beklentiler şöyle:

Artık dönemez: Gül’ün ikinci kez cumhurbaşkanı olmasının ve başbakan olmasının engellenmesinde etkili oldukları belirtilen AKP’nin genç ekibi bu tezi savunuyor ve yaşama geçmesi için çalışıyor. Bu ekibin planlamalarına göre Başbakan  Ahmet Davutoğlu yönetimindeki yeni yapı en az 2019 seçimlerine kadar böyle gidecek. Partide, teşkilatın başına da Süleyman Soylu’nun getirilmesinden sonra teşkilat yönetimleri neredeyse sil baştan yenileniyor. Genç ekip, teşkilatların yenilenmesiyle “paralelcilerle” birlikte Gül’e de sempatiyle yaklaşan isimler de teşkilat yönetimlerinden uzaklaştırılmasının sağlanacağını düşünüyor. Genç ekip, 2019 seçimlerinin de mevcut yapıyla geçirilmesinin sağlanması durumunda Gül’ün 70 yaşına geleceğini, siyasete etkin bir konumda dönmesinin artık olanaksız olacağı değerlendirmelerini yapıyor.

 En geç bir yıla dönecek: AKP  içinde başta tüzükteki üç dönem kuralı nedeniyle 2015 seçimlerinde milletvekili olamayacakları için kendileri de “siyasetten emekli” konumuna gelecek isimlerin büyük çoğunluğu hala Gül’e ait büyük umutlar taşıyor. Bu isimlerin yanısıra partinin “dar ve etkili bir kadro” yönetiminde bulunmasından rahatsız olanlar da Gül’ün geleceği bir yapılanmayı bekliyor. 17 Aralık sonrası “paralelci” suçlamasıyla partiden gidenler, partinin kuruluşunda etkili olup halen partiden uzaklaştırılan merkez ve sağ kadrolar da siyasi geleceklerini Gül’ün dönüşünde görüyor.
Bu çevreler, daha önce de istemelerine karşın bunun gerçekçi olmayacağı düşüncesinden hareketle, Gül’ün 2015 seçimlerinin hemen ardından, en geç bir yıl içinde Başbakan olarak geri döneceği hesaplamalarını yapıyor. Gül’ün mutlaka yeniden umut olacağına ilişkin hesaplamalar yapanlar arasında hükümetin Meclis’ten geçirdiği son tezkere için “bir kırılma noktası” ifadesi kullanılıyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 06.10.2014 12:46
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol