HEMEN HER KONUDA KONUŞTU!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, atv''de canlı yayınlanan “Başbakanla Gündem Özel” programında soruları yanıtladı. Hemen her konuya açıklık getirdi...

25 Şubat 2011 Cuma 14:08
HEMEN HER KONUDA KONUŞTU!

Başbakan Erdoğan, Mısır'da yaşanan olaylarda orada bulunan vatandaşların tahliyesini gerçekleştirdiklerini, Libya'da ise durumun Mısır'dan çok farklı olduğunu dile getirerek vatandaşların tahliyesi için azami gayret gösterdiklerini dile getirdi. Libya yönetimi ve oradaki farklı gruplarla görüşerek vatandaşların güvenliğini sağlamaya çalıştıklarını söyledi.


Büyük Ortadoğu Projesi'nin (BOP) ölü doğduğunu anlatan Erdoğan, İtalya ve Yemen'in durumunun ortada olduğunu, projenin ilk adımını atan ABD Başkanı George W. Bush olduğunu ve o günden bugüne kadar hiçbir toplantıda BOP konusunun gündeme gelmediğini belirterek "Ancak Türkiye'de BOP'un hala devam ettiği ifade ediliyor" dedi.


Başbakan Erdoğan, bölgede yılların biriken sorunları olduğunu belirterek, ülkeleri 30-40 yıldır yönetenlerin halkın iradesini yok saydığını anlattı.


Erdoğan, daha önce tanışıp konuştuğu liderlerin tutuklanmalarıyla ilgili soruya ise "İyi ki Türkiye'de yaşıyoruz" dedi.


BEDELLİ ASKERLİK


Bedelli askerlik konusunun da değerlendirilmekte olduğunu dile getiren Erdoğan, konunun seçim sonrası tekrar gündeme alınacağını söyledi. Erdoğan, sözleşmeli personelin kadro konusundaki tepkisini anlamakta zorlandığını belirtti. Onların zaten kadrolu, sadece sözleşmeli olduğunu vurguladı.


Erdoğan, her alanda istihdamın olduğunu ancak bazı alanlardaki istihdamın çok sınırlı olduğunu sıkıntının da bundan kaynaklandığını dile getirdi. Başbakan askerlik süresiyle ilgili çalışmaların da seçimlerden sonre belli olacağını açıkladı.


HASDAL ZİYARETİ


Başbakan Erdoğan, cezaevi ziyareti ile ilgili olarak da şunları kaydetti: “Hasdal, Adalet Bakanlığı’na bağlı cezaevlerinden değil. Hasdal, tam anlamıyla askere bağlı, onun kontrolünde. Fakat gidişlerinden şahsen benim bilgim var. Aynı gün kendilerinden bilgi aldım. Bunun kendileri açısından bir psikolojik süreç olması bakımından böyle bir oraya gitme durumlarının olduğunu bildirdiler ve ben de doğrusu normal baktım olaya.”


“Bunu bir protesto hareketi olarak yorumlamadınız mı?” şeklindeki soruya da Erdoğan, “Hayır” yanıtını verdi.


‘YAPTIĞINIZ İŞ DOĞRU DEĞİL’


Başbakan Tayyip Erdoğan, askerlerin Çankaya’daki 29 Ekim resepsiyonuna katılmamalarıyla ilgili de, “Genelkurmay Başkanımızla, Cumhurbaşkanı resepsiyonuna katılmama, kanaatlerimi paylaştım. Kendisine ‘Yaptığınız bu iş doğru değil’ dedim, ‘Yanlış yapıyorsunuz çünkü burası cumhurun başıdır’ dedim. ‘Sizin alternatif kutlama yapmanız bir defa çok ciddi bir tersleşmeye gidiştir, bu milletle sizi koparır.’ ‘Bugüne kadar olan gelişmeler, bizim alışkanlıklarımız ve malum konular’ dedi. Malum konuları da anlıyorsunuz, başörtü meselesi. Bu hakikaten şık olmadı. Şık olmadığı kadar da ciddi eleştiriler geldi. Tabii bu milleti huzursuz etti” yorumunu yaptı.


ÖNCELİK YENİ ANAYASA


Başbakan Erdoğan, seçim tarihinin kesinleştiğinin hatırlatılarak, “Sizin seçim temanız yeni anayasa olacak tahminimce bunun dışında başka ne gibi temalar olacak?” yönündeki soru üzerine de “Bu seçimlerde partimizin ana argümanı sadece yeni anayasa olmayacak... Cumhuriyetimizin 100. yılında biz Türkiye'yi nerede görmek istiyoruz, biz bu hedefleri seçim beyannamemizde açıklayacağız. Onu şu anda açıklamış değiliz. Ama o hedeflere gidebilmek için de yeniden bir anayasa, böyle bir anayasaya ihtiyacımız var” dedi.


CUMHURBAŞKANI'NIN GÖREV SÜRESİ


Erdoğan, “Anayasanın çok kolay anlaşılan bir maddesi var, 'seçimler 4 yılda bir yapılır' diyor. Değişen anayasanın bir başka hükmü de Cumhurbaşkanlığı seçimi 5 yılda bir yapılır diyor. Sayın Abdullah Gül'ün görev süresi 2012'de sona mı eriyor? Yeni anayasanın bu hükmü uygulandığına göre, Cumhurbaşkanlığı için de bu uygulanacak. 2012'de bir de cumhurbaşkanlığı seçimi var mı?” yönündeki bir soruya da şöyle yanıt verdi:


“Bu konuda hukukçuların arasında çok değişik bir yaklaşım tarzı var. Benim alanım ekonomi. Şimdi bunun kararını biliyorsunuz YSK veriyor, siyaseten biz veremiyoruz. Şu anda o yetki YSK'da, onun kararını YSK verecek. Çünkü bu Meclis’ten bu geçti artık. Bu YSK'nın sahasında onlar kararı verecek, artık bunu 5 mi der 7 mi der?”


“Siz merak ediyor musunuz?” yönündeki soru üzerine de Erdoğan, “Şu anda ben kendi seçimimize kilitlendim” dedi.


Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, “Sayın Kılıçdaroğlu, 'Sayın Başbakan yüzde 50'den az oy alırsa istifa etmeli' dedi. Siz aynı şekilde onun için bir rakam koyabilir misiniz?” yönündeki sorusu üzerine, “Ben oran vermiyorum, ben şunu diyorum, eğer partim birinci parti olmazsa ben Genel Başkanlıktan çekiliyorum. Anadolu'yu dolaşırım, Genel Başkanım bana ne diyorsa onu yaparım” diye konuştu.


Erdoğan, “Öyle bir ihtimal var mı?” diye soran bir gazeteciyi yanıtlarken, “Herhalde olmadığına inandığım için söylüyorum. Sayın Kılıçdaroğlu, sen birinci olmazsan, parti olarak sen bırakıp gidecek misin? Aynı şeyi, sayın Bahçeli gidecek misin? Birinci olmak için siyasete soyunulur” dedi.


Başbakan Erdoğan, BDP'nin bağımsız adayları destekleyeceğini de hatırlatarak, “Onların Türkiye'nin tamamına hitap etmek gibi bir dertleri yok. Onlar sadece bir etnik unsura hitap ediyorlar” diye konuştu.


'SARKOZY İLE KONUŞACAĞIM'


Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Türkiye ile ilgili açıklamalarının sorulması üzerine Erdoğan, "Sayın Sarkozy ile daha önce konuştuk. Bu konularda bu şekilde konuşmaması konusunda uyarılarda bulunduk. Ancak yarın ben bu konuyu kendisine soracağım. Bizimle konuştuklarından farklı açıklamalar yapıyor. Şimdi de farklı bir çözüm bulmuş. Ben kendisine de söyledim. Eğer böyle gideceksiniz çıkın açıklayın ‘Biz Türkiye’yi AB’ye almayacağız’ deyin. Şuanda biz birçok alanda AB ülkesinin önündeyiz. Buradaki niyetler başka. Onlar bizim masayı terk etmemiz konusunda direniyorlar. Ancak biz de kalkmama konusunda direniyoruz" dedi.


Başbakan seçimler yaklaştıkça “Söylemlerinizde MHP’ye benzediğiniz söyleniyor. Milliyetçi söylemlerde bulunduğunuz söyleniyor” sözlerine ben bunu hakaret olarak kabul ederim dedi.


AİLE SİGORTASININ MALİYETİ


Erdoğan sözlerine şöyle de vam etti: Biz vatandaşı hiçbir zaman yapmayacağımız sözlerle aldatan yapıda olmayacağız. Bakın sözde aile sigortası olarak ortaya konanı geçenlerde açıkladım. Burada ne kadar büyük bir hesap yanlışı var tekrar açıklamakta fayda var.


Yardım yapılacak hane sayısı 3 milyondan fazla. Her haneye aylık 600 TL yardım yapılırsa 1 milyar 968 bin lira yapıyor. Yıllık maliyeti 24 milyar TL. Her haneye 925 lira verilirse ailesi sigortasının bütçeye yıllık maliyeti 36 milyar TL.


Sadece bu vereceğin sözde aile sigortası ücreti. Bu geçen yıl itibariyle bizim yatırıma yaptığımız yatırıma eşit. Buna inanmak kabullenmek mümkün mü.


Biz farklı sekilerde sosyal devlet olmanın gereklerini yapıyoruz. Fakir fukaraya erzak desteği sosyal yardımlaşmadan maddi destek veriyoruz. İleriye gidiyoruz engelliler için bakım ücreti veriyoruz ancak bu kadar değil. Ders kitaplarını ücretsiz veriyoruz.


Mısır Tunus Libya’da olanlar için net istihbarat bilgisinin gelmesine gerek yok. Ancak takdir edersiniz ki bunlar ülkeler arasındaki ilişkiler gereği açıklanacak şeyler değil. Bazı şeyler hissedilir ancak susulur.


Biz bugün bundan sonraki ilişkiler için neler yapabileceğimizi görüştük. Varsa orda vatandaşlarımız onları nasıl tahliye edeceğiz bunları değerlendirdik.


Başbakan “Castro hakkında kimse konuşmuyor kimse ondan bahsetmiyor sorusu üzerine”, “Neden bahsetsinler orada petrol yok” dedi.


'CHP'NİN DEMOKRASİ ANLAYIŞINI AÇIKLAYACAĞIM'


Erdoğan, Sayın Kılıçdaroğlu Dersim arşivinin açıklanmasını istedi. O arşivde ne var sorusuna, “O konuda yanlış anlaşılma var. Başbakanlık arşivi her zaman herkese açıktır. Eğer benden Dersim ile ilgili bilgi almak istiyorsa bundan önce açıkladığımız bazı belgeler gibi onu da açıklarız. Ancak biz CHP’nin demokrasi anlayışını belgelerle açıklayacağız “ cevabını verdi.


'ÇILGIN PROJE'


İstanbul ile ilgili “Çılgın Proje” çalışmalarının sorulması üzerine Başbakan zamanı gelince haritalarla belgelerle açıklayacağız dedi.


Hangi proje ile anılmak isteyeceği konusuna değinen Erdoğan, Türkiye'nin sağlık, eğitim ulaşım gibi alanlarda önemli adımlar attıklarını bundan sonraki dönemde özellikle ulaşımda hızlı tren, havayolu taşımacılığı, ARGE konusunda bugüne kadar hiç tartışılmadığını bu konuyu ciddi olarak ele aldıklarını, "Yerli helikopter, kendi jetimizi uçuracağız" dedi ve "Milletim böyle bir başbakanım var Allah razı olsun desin" yeter.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol