HAYIRLISI NEYSE O OLSUN...

53 milyon seçmen, bugün ilk kez Cumhurbaşkanı seçmek üzere sandık başına gidiyor. 165 bin 108 sandıkta oy kullanılacak. Bu turda hiçbir aday geçerli oyların salt çoğunluğunu alamazsa 2’nci tur 24 Ağustos'ta.

10 Ağustos 2014 Pazar 12:34
HAYIRLISI NEYSE O OLSUN...

 Türkiye’de yaklaşık 53 milyon seçmen, bugün ilk kez Cumhurbaşkanı seçmek üzere sandık başına gidecek. 52 milyon 894 bin 115 seçmen, 165 bin 108 sandıkta oy kullanacak. Bu turda hiçbir aday geçerli oyların salt çoğunluğunu alamazsa 2’nci tur ilk turda en çok oyu alan 2 aday arasında 24 Ağustos Pazar günü yapılacak. Seçim için YSK'nın aldığı bazı kararlar ve yapılan düzenlemelere de dikkat edilmesi gerekiyor. Bugünkü seçimde vatandaşlara şu uyarılar yapıldı:

NASIL OY VERİLECEK: Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmışsa ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Seçmen sandık kuruluna kimliğini verecek. Sandık kurulu başkanı, seçmene kapalı oy verme yerine girmeden önce, oy pusulasını, zarfını ve tercih belirten mührü verecek. Seçmen, oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine, aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle mührü basacak. Oy pusulasında, mühür dışında herhangi bir imza işaret olursa, oy geçersiz sayılacak. Oy pusulası zarfa konulup, yapıştırılarak sandığa atılacak.

MÜHRÜ KONTROL EDİN: Seçmenlere bir zarf ve birleşik oy pusulası verilecek. Zarf ve oy pusulasının üstünde YSK mührü olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Mühürsüz oylar geçersiz sayılacak.

YAŞLI VE ENGELLİLER: Seçmenler, sandık kurulu önüne teker teker içeri alınacak. Hamileler, hastalar, engelliler ve yaşlılar öncelikli oy kullanacak. Saat 17.00’den sonra sandık başında bekleyen varsa bunlar sayılıp oylarını kullanmalarına izin verilecek.

TC'Lİ KİMLİK: T.C kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, basın kartı, avukatlık kimliği gibi resimli, soğuk damgalı resmi nitelikteki belgelerden biri ile oy kullanılacak. Seçmen bilgi kartı olmasa da vatandaş kayıtlı olduğu sandıkta kimlik belgesi ile oy verebilecek. TC'li kimlik belgesi olmayan lar için nufus kayıt örneği de yeterli sayılacak.

GEÇERSİZ OYLAR: Mühür dışında herhangi bir yerine imza atılıp, işaret koyulan oylarla, oy zarfına oy pusulası dışında herhangi bir şey konulması durumunda oy geçersiz sayılacak. Hata durumunda seçmene yeni bir oy pusulası verilmeyecek.

KABİN YASAKLARI: Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girilmesi yasak bulunuyor. Bu tür cihazlar varsa oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık görevlilerine bırakılacak.

DİĞER YASAKLAR: Bugün 06.00’dan gece saat 24.00’e kadar alkollü içki satılması ve içilmesi yasak olacak. Kahvehane, kıraathane ve internet kafeler dahil eğlence yerleri kapalı kalacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse silah taşıyamayacak.

YAYIN YASAĞI: Oy verme günü saat 18.00’e kadar medya tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00-21.00 arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. Saat 21.00’den sonra bütün yayınlar serbest olacak. Ancak YSK’ca saat 21.00’den önce de yayınlar serbest bırakılabilecek.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.08.2014 12:36
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol