DEPREMİN ALGILANMA DEĞERİ 7.0

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Simav'da meydana gelen depremin algılanma değerinin 7.0 olduğunu ve Simav'ın birinci derecede deprem bölgesi olduğunu belirtti.

20 Mayıs 2011 Cuma 13:31
DEPREMİN ALGILANMA DEĞERİ 7.0
Kütahya Simav'da yaşanan depreme ilişkin basın toplantısı düzenleyen Prof.Dr. Mustafa Erdik, 12 saat önce meydana gelen sarsıntının çok büyük bir deprem olmadığını söyledi.
 
Prof.Dr. Erdik, "Simav Kütahya depremi olarak adlandırıyoruz. Yürüklüğü 5.9. Çok yaygın bir şekilde hissedildi. Kandilli Rasathanesi tarafından depremin akabinde odak mekanizma çözümü yapıldı. Bölgede kuzey güney yönünde bir açılma mevcut. Bu tip depremlerden sonra artçı şoklar meydana geliyor. İlk artçı şok 4.6 büyüklüğündeydi. 500'e yakın artçı şok kaydedildi" dedi. Hasarlı evlere girilmemesi konusunda halkı uyaran Prof.Dr. Erdik, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın bu bölgedeki fayla direkt ilişkisi olmadığını söyledi. Prof.Dr. Mustafa Erdik, Simavlıların küçük depremlere uzun yıllardır maruz kaldığını ve Kütahya'nın aslında birinci ve ikinci deprem bölgelerinde yer aldığını ifade etti. 

Depremin İstanbul'da hissedildiği derecenin 2.5-3 arasında olduğunun altını çizen Prof.Dr. Erdik, depremin merkez üssünde algılanma değerinin 7.0 olduğunun altını çizdi. Erdik, gökyüzünde meydana gelen hareketlerle yaşanan depremler arasında herhangi bir kolerasyon bulunmadığını da belirterek, "İstanbul depreminin yıllık olma ihtimali yüzde 2. Ne zaman olacağına dair bir yorum yapamayız" açıklamasında bulundu.

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Nurcan Özel de, artçı şokların azalarak devam edeceğini belirterek, dün yaşanan sarsıntının, o bölgede son yüzyılda meydana gelmiş en büyük deprem olduğunu söyledi.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol