BUGÜN NELER OLACAK? İŞTE OLASI SENARYOLAR

Genelkurmay'da yaşanan istifa rüzgarının ardından gözler Yüksek Askeri Şura'da. Kuvvet komutanlıklarına kimlerin atanacağında ve tabii tutuklu 14 general ve amiralin durumunun ne olacağında.

31 Temmuz 2011 Pazar 16:01
BUGÜN NELER OLACAK? İŞTE OLASI SENARYOLAR

Gözler bugün yapılacak YAŞ toplantısına çevrildi. Genelkurmay Başkanı koltuğunda Orgeneral Necdet Özel oturacak. Peki kuvvet komutanları kim olacak?

Kritik karar Kara Kuvvetleri için verilecek. Kıdem sırasına göre 4 orgeneral var. EDOK Komutanı Saldıray Berk, Genelkurmay 2. Başkanı Arslan Güner, 1. Ordu Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu ve Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Bekir Kalyoncu.

Saldıray Berk Erzincan davası sanığı. Bu nedenle hükümet tarafından tercih edilmeyeceği, emekliye sevkedileceği konuşuluyor.

Arslan Güner ile Hayri Kıvrıkoğlu'na ise Cumhurbaşkanı'nın sıcak bakmadığı gelen haberler arasında. Güner, Hayrünisa Gül'ün elini sıkmamış, Kıvrıkoğlu da Kıbrıs'ta komutanken Gül'ü karşılamaya gitmemişti. Ancak Kıvrıkoğlu komutanlığa atanması en yakın isim olarak da görülüyor.
 
Hava Kuvvetleri'ne Mehmet Erten'in getirilmesi gündemde. Deniz Kuvvetleri için Murat Bilgel ismi öne çıkıyor. Jandarma için Kalyoncu, Ataman ve Yörük'ün isimleri geçiyor.

Ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı... Aslında o koltuğa oturma sırası Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı'da.  Ama Balanlı Balyoz davası nedeni ile tutuklu. Bu nedenle Lojistik Başkanı Hava Korgeneral Mehmet Erten'in orgeneralliğe terfi ettirilip Hava Kuvvetleri Komutanı yapılması bekleniyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ise Donanma Komutanı Oramiral Murat Bilgel'in gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. Jandarma Genel Komutanlığı için de Bekir Kalyoncu, Servet Yörük veya Yalçın Ataman'ın isimleri geçiyor.

Ve krizin nedeni olan tutuklu bulunan ve  terfi sırası gelen 14 general ile amiralin durumu... Tutuklu oldukları için terfileri gündemde değil.  Ya görev süreleri uzatılacak ya da emekli edilecekler. Yeni Genelkurmay Başkanı Özel'in Koşaner'in görev süreleri uzatılsın talebini yeniden gündeme getirip getirmeyeceği merak ediliyor. Aksi takdirde Özel'in emeklilik işlemine uygun görüş vereceği belirtiliyor.

Şura 4 Ağustos'ta sona erecek

Yüksek Askeri Şura Ağustos ayı olağan toplantılarında terfi sırasındabulunan albay, general ve amirlerin bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ile disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayrılacak personel ve TSK'yı ilgilendiren öteki konular görüşülüyor.

Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile diğer general ve amiral atama işlemleri Yüksek Askeri Şura dışında özel kanunlarla belirlenen esas ve usullere göre yapılıyor.

TSK Personel Kanunu'na göre kuvvet komutanları ve Genelkurmay İkinci Başkanı'nın atamaları Genelkurmay Başkanı'nın teklifi, Milli Savunma Bakanı'nın inhası, Başbakanın imzalayacağı ve Cumhurbaşkanı'nın onaylayacağı kararname ile yapılıyor. Jandarma Genel Komutanı'nın ataması için de Genelkurmay Başkanı'nın teklifi, İçişleri Bakanı'nın inhası, Başbakan'ın imzalayacağı ve Cumhurbaşkanının onaylayacağı kararname gerekiyor.

YAŞ toplantısı 4 Ağustos Perşembe günü sona erecek. Şura'da alınan kararlar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol