BDP İÇİN TARİHİ ZAFER...

BDP seçim sonuçlarını tarihi zafer ilan etti. Seçimlerin başından beri dillendirdikleri '30-35 vekil' hedefini tutturdular...

13 Haziran 2011 Pazartesi 11:39
BDP İÇİN TARİHİ ZAFER...

 BDP, seçim sonuçlarını 'tarihi zafer' ilan ederken, sadece geçen seçimde bir milletvekili çıkardığı Tunceli'de bu sefer milletvekili çıkaramamasının hüznünü yaşadı. Sanatçı Ferhat Tunç, Tunceli bağımsız adayı olarak Meclis'e giremedi. Blok adayları 17 ilde vekillik çıkarmayı başardı ve milletvekili sayısını yüzde 60'tan fazla arttırdı.

BDP, bu seçimlerde başından beri dillendirdiği '30-35 vekil' hedefini tutturdu. 2007 seçimlerinde milletvekili çıkardığı illerde oylarını artıran BDP destekli bağımsızlar, ilk defa Adana, Ağrı, Bingöl ve Mersin'den de milletvekili çıkararak 2007 seçimlerinde 22 olan vekil sayısını 35'e çıkardılar. Cezaevinden Hatip Dicle, Diyarbakır Milletvekili olarak Meclis'e girmeyi başarırken Adana'da Murat Bozlak, İstanbul'da Sırrı Süreyya Önder, Mersin'de ise Ertuğrul Kürkçü gibi dikkat çekici isimler artık milletvekili.

'İSTİFA EDERİM' DEMİŞTİ

Diyarbakır'da 6 aday gösteren BDP, sadece bir fire vererek 5 milletvekilliğini kaptı. Eski Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın 'Üçte üç yapmazsak istifa ederim' diyerek Hakkari'de 3 milletvekilliğini da alacakları iddiası gerçek oldu. Hakkari'de BDP destekli bağımsızlar 3 milletvekilliğini de kaparak bu ilden AKP'nin milletvekili çıkarmasına izin vermedi. Diyarbakır'da da 6 aday gösteren BDP bu isimlerin hepsini Meclis'e yolladı. BDP, Van'da milletvekili sayısını 2'den 4'e, Şırnak'ta 2'den 3, İstanbul'da 2'den 3'e, Mardin'de 2'den 3'e çıkardı.

İLK SÜRYANİ VEKİL

Mardin'de oylarını artırarak 3 milletvekili çıkarmayı başaran BDP'nin en dikkat çekici vekillerinden biri de Süryani aday Erol Dora oldu. Mardin'den bağımsız seçilmeyi başaran Avukat Erol Dora, Meclis'e giren ilk Süryani vekil oldu.

KADIN DEVRİMİ

BDP, bu seçimlerde de en çok kadın adayın seçildiği parti oldu. Gültan Kışanak, Gülseren Yıldırım, Selma Irmak, Ayla Akat Ata, Leyla Zana, Sebahat Tuncel, Pervin Buldan, Nursel Aydoğan, Emine Ayna ve Aysel Tuğluk, BDP'nin kadın vekilleri oldu.

LEYLA ZANA YENİDEN

1991 yılında Kürtçe yemin kriziyle gündeme gelen Leyla Zana, 20 yıl sonra Meclis'e yeniden Diyarbakır Milletvekili olarak girmeyi başardı. Adı BDP'nin genel başkanlığı için geçen Hatip Dicle de, hukuki bir engel çıkmaması halinde Diyarbakır Kapalı Cezaevi'nden çıkıp bu ilin milletvekili olarak TBMM'ye girecek.

URFA'DAN İKİ VEKİL

Oy kullanma işlemi sırasında dün iki polis memurunu darp ettiği gündeme gelen Şanlıurfa bağımsız adayı İbrahim Binici de yeniden seçilmeyi başardı. Binici'nin yanı sıra KCK davasından tutuklu bulunan İbrahim Ayhan da milletvekili seçildi.

BLOK ÇOK ÇALIŞTI SONUCUNU ALDIK

BağımsIz adaylar Sabahat Tuncel, Abdullah Levent Tüzel ve Sırrı Süreyya Önder İstanbul'dan Meclis'e gidiyor. 2. Bölge bağımsız milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder, oyunu Beyoğlu -Fındıklı, Namık Kemal İlköğretim Okulu, 1155 no'lu sandıkta kullandı. Çıkışta habercilerin, 'Oyunuzu kime verdiniz?' sorusuna 'Sürpriz çıkıyormuş, sandık açılınca bir tane bile oy yokmuş' diye yaptığı espri, gülüşmelere neden oldu. Okula 12.00'de gelen Önder, bir süre bahçedekilerle sohbet etti. Daha sonra okula giren Önder, sandık görevlileriyle el sıkıştıktan sonra oyunu kullandı. Çıkışta da sandık görevlilerine teşekkür eden Önder, gazetecilerin soruları üzerine, 'Hayırlı olsun, barışa hizmet etsin, özgürlüğe hizmet etsin, eşitliğe hizmet etsin. Biz üzerimize düşeni yaptık. Özellikle bu blokun bütün bileşenleri ve gönüllü katılım grupları diyebilirim. En az çalışanı bizdik. Bizim dışımızda gönüllü arkadaşlar ve blok bileşenleri bir hayli can telef ettiler. Bu vesileyle hepsine teşekkür ederim. Hayırlı uğurlu olsun' dedi. Sandıkların açılmasının ardından da 'Seçildim gibi gözüküyor. Öncelikle Emek ve demokrasi Bloku amacına ulaştı. Muazzam bir çalışma yaptık. Amacımıza büyük ölçüde ulaştık. CHP kararsız tavrının ceremesini çekiyor gibi. Aday listesini oluştururken garip isimlere yer vermesi CHP'yi sıkıntıya düşürdü' dedi. Daha sonra seçim sonuçlarını AKŞAM'a yorumlayan Önder, 'AK Parti şayet iktidara gelirse bu biçim için çok büyük sıkıntı olacak. Grup olarak çok iyi çalıştık. Böyle bir sonucu kendimiz için bekliyorduk. Zaferimizi kutlayacağız' dedi. Sadece bir dönem için Meclis'te bulunmayı düşündüğünü söyleyen ve Başkanlık dahil herhangi bir görevi kabul etmeyeceğini belirten Önder, bunun gerekçesini de 'de 'Onlar kadar bu işin ehili değilim. Başkanlık görev ini benden çok daha iyi yapacak olanlar var' diye açıkladı.







Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol