ASKERLİĞE AYAR

Darbeye yasal dayanak olduğu ileri sürülen TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi değişiyor.

27 Haziran 2013 Perşembe 11:19
ASKERLİĞE AYAR
 Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nca 28/1/2013 tarihinde kararlaştırılan "Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ile TBMM 'ye sunuldu.

TBMM'ye sunulan Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 15. Maddesi ile 4/1/1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 2 nci maddesinin birinci fıkrası "Askerlik: Harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir" şeklinde değiştiriliyor.

Tasarının 16. Maddesi ile birlikte ise 211 sayılı Kanunun 35 inci maddesi "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır." şeklinde değiştiriliyor.

Tasarının 17. Maddesi ile birlikte ise 211 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi "Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları siyasi faaliyette bulunamaz." şeklinde değiştiriliyor. 

KANUN TASARISININ GEREKÇELERİ

Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 15. - 16 - 17. Maddelerinin gerekçeleri ise şöyle ; 

"MADDE 15- Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 35 inci maddesinde yapılan değişiklik çerçevesinde askerlik tanımı yeniden düzenlenmiştir.

MADDE 16- Madde ile, Türk Silahlı Kuvvetlerinin vazifesi; yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmak şeklinde yeniden düzenlenmiştir.

MADDE 17- Madde ile, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının siyasi faaliyette bulunamayacağı hususuna açıklık getirilmiştir."


Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın eski ve yeni halleri:

ESKİ HALİ:
Askerlik: Türk vatanını, istiklal ve Cumhuriyetini korumak için harb sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir. Bu mükellefiyet özel kanunlarla vaz'olunur.

YENİ HALİ
Askerlik: Harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir. 

ESKİ HALİ:
Silahlı Kuvvetlerin vazifesi: Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır.

YENİ HALİ :
Silahlı Kuvvetlerin vazifesi: Yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.”

ESKİ HALİ:
Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü siyasi tesir ve düşüncelerin dışında ve üstündedir. Bundan ötürü Silahlı Kuvvetler mensuplarının siyasi parti veya derneklere girmeleri bunların siyasi faaliyetleri ile münasebette bulunmaları, her türlü siyasi gösteri, toplantı işlerine karışmaları ve bu maksatla nutuk ve beyanat vermeleri ve yazı yazmaları yasaktır.

YENİ HALİ:
Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları siyasi faaliyette bulunamaz.

BOZDAĞ'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ konuyla ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı. Bozdağ şu açıklamaları yaptı:

TSK İç Hizmet Kanunu 43. madde "TSK Mensubu Siyasi faaliyette bulunamaz" diye değişiyor.

TSK İç Hizmet kanununu değiştiren tasarı bugün Meclis'e sunulacak.

PKK'lıların tamamen çekildiği haberleri var, bunlar yanlış haberler. Doğru değil. Süreç devam ediyor.

Türkiye güvenlik güçleri görevinin başındadır. İhlal eden kim olursa olsun gereği yapılır. Şırnak'ta da böyledir her  yerde de böyledir. Her açıdan olay araştırılıyor. Sonuçlanınca halkımızla paylaşacağız.

Böyle bir şey söz konusu değildir.

Çözüm süreci baktığınızda silahların susması, teröristlerin Türkiye'yi terk etmesi son derece önemlidir.

Terör eylemleri sadece silahla yapılmıyor, silahsız da terör eylemi yapılabiliyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 27.06.2013 16:38
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol