AİLE BOYU FİŞLEMİŞLER!

Baykal’ın kızı ve damadı da dahil CHP’li birçok ismin MİT tarafından fişlendiği ve düzenli olarak Başbakanlığa bildirildiği ortaya çıktı. Amaç, bu kişileri devletin ihalelerine sokmamak ve...

13 Haziran 2013 Perşembe 11:27
AİLE BOYU FİŞLEMİŞLER!

 Anaokulundaki öğrencilerden tüm vatandaşlara “çok gizli” protokollerle fişleme yapan, yasa tasarısıyla “muhaberat” teşkilatlanmasına kavuşacak olan MİT’te skandallar bitmiyor. Taraf gazetesinden Mehmet Baransu'nun haberine göre, MİT’in yeni fişlemelerine ve “Başbakanlık’la yaptığı şifahi bilgi paylaşımı” belgelerine ulaştı. Belgelere göre MİT, şirketleri, şahısları fişleyip Başbakanlığa bildirmiş. Belgelerde özel hayattan, siyasi ve dini görüşlere onlarca ayrıntı yer alıyor. En dikkat çeken ayrıntı ise Cumhuriyet Halk Partili milletvekillerinin, belediye başkanlarının ve ticaretle uğraşan partililerin fişlenmesi. Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın kızı ve damadından, CHP Çorum Milletvekili Avukat Tufan Köse’ye kadar yüzlerce isim ve ticari şirketleri ayrıntılı olarak fişlenmiş. Fişleme belgelerinde ticari faaliyetlerin yanı sıra “Cumhuriyet Halk Partili, solcu, Hıristiyan” gibi ibarelere de yer verilmiş. Bu belgelerin bir kısmı yazılı bir kısmı ise şifahi olarak Başbakanlığa iletilmiş. Şifahi bilgilerin telefonla ulaştırılacağı yönünde de belgelere not düşülmüş. Bu belgelerin hazırlanmasının ve Başbakanlığa gönderilmesinin amacı ise ilginç; fişlenen kişilere kamu kurumlarında görev vermemek ve ihalelere sokmamak.

 
Fişleme için özel telefon hattı
 
Taraf ’ın elindeki MİT fişleme belgelerine göre, güvenlik tahkikatlarında, ihale verilecek kişilerin tesbitinde, ideolojik durumların hukuken sıkıntı yaratmamak için şifahi verileceği bilgisi yer alıyor. Haklarında, ideolojik olarak “olumlu, müspet’’ notu düşülenlerin de telefonda bildirileceği belirtiliyor. Belgeler vatandaşların nasıl fişlendiğini de gözler önüne seriyor.
 
Başbakanlık kaynaklarından elde edilen bilgi ve belgelerde en dikkat çekeni, “Şifahi Bilgi” paylaşımı konulu belge. Bu belgeye göre, MİT ve Başbakanlık arasında bu iş için bir telefon masası kurulmuş. Ataması yapılacak ya da yapılmakta olan kamu kurumlarındaki kişiler ile devlet ihalesine girenlerle ilgili yazılı olmayan ivedi bilgi talepleri bu telefon aracılığıyla yapılıyor. Başbakanlık MİT’ten bu telefon üzerinden bilgi istiyor. MİT de fişleme belgelerindeki bilgileri telefon aracılığıyla “ivedi” olarak Başbakanlığa bildiriyor. Başbakanlık kaynakları bu bilgilerin hem atamalarda hem de ihalelerde kullanıldığını Taraf ’a açıkladılar. MİT’in hazırladığı fişleme belgelerinde de özellikle CHP’lilerin ticari ve ailevi bilgilerinin olması dikkat çekiyor.
 
Yasadışı eylem notu
 
Başbakanlık ve MİT yetkilileri bilgilerin şifahi olarak telefonla bildirilmesinden de rahatsızlar. “Güvenli/kriptolu telefon” olmamasından şikayet eden yetkililer, “Bilgi ve Evrak Güvenliğinin” sağlanamayacağından da endişeliler. Yaptıkları hukuksuz eylemin ortaya çıkacağından endişe eden Başbakanlık ve MİT çalışanları, “önümüzdeki süreçte evrak güvenliğinin çeşitli komplikasyonlara” sebep olacağı uyarısında da bulunmuşlar. Ayrıca, belgede bir suç da ifşa edilmiş. Atama ve ihalelerle ilgili şahıslar hakkında “müspet cevap gönderilmesine müteakip, Başbakanlık ilgili birimine şahsın ideolojik bilgilerinin şifahi olarak bildirileceği” de yazılı belgelere yansıtılmış. Yani belgelerdeki “din, parti, ideoloji vb.” bilgiler şifahi olarak Başbakanlığa bildiriliyor.
 
Onlarca MİT fişleme belgelerinden birkaçı ve içeriğindeki skandal bilgiler;
 
Baykal’ın kızı ve damadı
 
» MİT’in fişlediği isimlerden biri Deniz Baykal’ın damadı Halil Ataman. Ataman’ın tüm şirket bilgileri, çocukları, nerede okudukları, ortakları, Baykal’ın kızı olan eşi, okuduğu okul, eşinin ABD vatandaşı olması gibi yüzlerce ayrıntı var. Fişleme belgesinde dikkat çeken en önemli ayrıntı ise annesi Leyla Ataman’ın Hıristiyan olduğunun belirtilmesi. Doğduğu yer, anne ve baba ayrıntıları da not edilmiş.
 
» CHP Çorum Milletvekili avukat Tufan Köse, ortağı Nihat Bakar da fişlenen bir başka isim. Tüm şirketler ayrıntılı olarak belirtilmiş. Şirketin hayvancılıkla uğraştığı, yabancı ortaklarının bulunduğu notu da fişleme belgesine girmiş.
 
» CHP Adana İl Teşkilatı Yönetim Kurulu üyesi Cumali Koncak ve şirketi de fişleme listesine girmiş. Kardeşi Şıhmuz Konçak da fişlemeden nasibini almış.
 
Eski Milletvekili Nizamettin Çoban, Karaelmas Madencilik şirketi, şirketin tüm ortakları, görevli müdürleri, bu kişilerin geçmişte yargılandığı davalar gibi yüzlerce ayrıntıyı fişleme belgelerinde görmek mümkün. Dev-Yol, TKP davalarından yargılanıp, bugün ticari faaliyette bulunan onlarca isim de hem ticari faaliyetlerinden hem de siyasi görüşlerinden dolayı fişlenmiş.
 
Hâkim adayının ilginç fişi
 
Fişleme belgelerinde bir hâkim adayıyla ilgili de ilginç bir bilgi var: “Ö.Y: Hâkim adayı. ... oğlu .... Yer ... doğumlu... Aralık 2009 ayı içerisinde Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçiliği Konsolosu ile iltisaklı olan, Ankara İl Genel Meclisi’nin CHP’li bayan üyesi bir şahısla mahiyeti belirlenemeyen irtibatının bulunduğu, POLNET’te kaydının olduğu, ancak sabıka ve aranma durumunun bulunmadığı şeklinde bilgiler mevcuttur.” (Boş yerleri bu kişinin kimliği açığa çıkmasın diye yazılmadı.)
 
Bu kişilerin ortak özellikleri çoğunluğunun CHP’li olması. Fişleme belgesinde isimlerinin altına tüm ticari faaliyetlerinin, şirket yapılarının ayrıntılı olarak not düşülmesi. Çocuklarından ailesine, ideolojik durumlarından arkadaşlarına onlarca bilgi belgelere girmiş.
 
Bu fişleme belgelerinde yer alan notlar yukarıda da açıkladığımız gibi kamu kurumlarına eleman alımı ve ihaleler öncesi Başbakanlığa bildiriliyor. İdeolojik durumlarının ise “şifahi olarak telefonla” bildirileceği yazılı metinlere not olarak düşülüyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun önceki günkü grup toplantısında bahsettiği “İşadamlarını sizden bizden diye ayırıyorlar” belgeleri de işte bunlar.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 13.06.2013 11:39
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
SÜNDÜS ÖZTÜRK 2013-06-13 23:31:48

iyilikten maraz doğar eeeeeeeeeeee deniz baykalda başbakana verdiği desteğin karşiliğini böyle görüyor gerçi 10 senedir kimlere haksizlik yapilmadiki dahaneler ortaya çikacak göreceyiz bunca haksizliklari bu millet görüyor işte geziparki olaylari artik patlama noktasina gelmiş durumda