ENGELLEMEK YERİNE VERGİ KOYDU!

“Esrar kaçakçılığını vergilendiriyor musunuz” sorusunu Maliye Bakanı yanıtladı: Yasaya aykırı kazanç da olsa vergilendirilir!

28 Ağustos 2017 Pazartesi 00:12

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir 2016 yılında ülke genelinde 60 ton uyuşturucu ele geçirildiğine dikkat çekerek, Maliye Bakanı Naci Ağbal’a, “Esrar ve benzeri yasaklı maddelerin kaçakçılığından yakalanan şahısların, yaptıkları bu kaçak ticaret nedeniyle vergi ödemeleri gerekir mi?” diye sordu. Maliye Bakanı Ağbal, yasaya aykırı olarak elde edilmiş olsa da kazancın vergilendirileceğine dikkat çekti. Ağbal, vergiyi doğuran olay yasak olsa da mükellefiyeti etkilemeyeceğini belirtti.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre Emir, Maliye Bakanı Ağbal’a, “Bu şahıslar -kaçakçılık da olsa- yaptıkları ticaret nedeniyle gelir vergisine tabi midir? Eğer vergiye tabilerse, uyuşturucu ve benzeri yasak maddelerin alım-satımı resmiyet kazanmaz mı? Vergisi alınan ticaret, legal değil midir” sorularını yöneltti. Maliye Bakanı Ağbal yanıtında, Vergi Usul Yasası’ndaki “Mükellefiyet ve vergi sorumluluğu için kanuni ehliyet şart değildir. Vergiyi doğuran olayın kanunlarla yasak edilmiş bulunması mükellefiyeti ve vergi sorumluluğunu kaldırmaz” hükmünü anımsattı.


‘ALMASAK ÖDÜL OLUR’
Ağbal, hükme göre mükellefiyet ve vergi sorumluluğu için yasal ehliyet şartı aranmadığı gibi kanunlarla yasak edilmiş fiillerden oluşmasının da mükellefiyet ve sorumluluğu etkilemediğine dikkat çekti.

“Vergilendirme işlemlerinin bu faaliyetlere meşruiyet veya resmiyet kazandırması söz konusu değildir” diyen Ağbal, Türk Ceza Yasası’ndaki “kazanç müsaderesine” de işaret ederek, “Bu tür gelirlerin vergilendirilmesi yasaklanmamış aksine yasaya aykırı bir faaliyetten doğan kazancın vergilendirilmemesi, diğer mükellefler karşısında, suç sayılan faaliyetlerden gelir elde edenlerin ödüllendirilmesi anlamına geleceği dikkate alınarak kanuni düzenleme yapılmıştır” bilgisini verdi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 28.08.2017 01:39
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol