DOMATES 3 LİRAYA ÇIKACAK!

Sebze Ürünleri Tarımsal Üretim Birliği Başkanı Gürsel Somuncu, bu yıl domatesin altın dönemini yaşayacağını belirterek...

25 Temmuz 2012 Çarşamba 15:39
DOMATES 3 LİRAYA ÇIKACAK!

 Tokat Merkez Sebze Ürünleri Tarımsal Üretim Birliği Başkanı Gürsel Somuncu, bu yıl domatesin altın dönemini yaşayacağını belirterek, “Domatesin eylül ve ekim aylarında 2 veya 3 TL’yi görebileceğini düşünüyorum” dedi. 

Tokat’ta dolunun etkili olduğu Kazova bölgesinde bazı alanlarda domates hasadı yaklaşık 1- 1,5 ay gecikmeli olarak yapılmaya başladı. Kazova da domatesin yanında yoğun olarak biber ve fasulye üretiminin devam ettiğini belirten Başkan Somuncu, neredeyse Türkiye’yi doyuracak kadar biber üretimi yapıldığını söyledi. Domatesin bir önceki yıl gibi altın dönem yaşacağını tahmin ettiklerini belirten Başkan Somuncu, “Şu anda Türkiye’de sıcakların yoğun olarak gitmesi, rakibimiz Bursa, Konya ve Çanakkale’de sıcaklardan daha çok etkilenmesi sonucu Tokat domatesi bayramdan sonra yükselme trendinde devam edeceğini ön görüyoruz. Eylül ve ekim aylarında domatesin 2 veya 3 TL’yi görebileceğini düşünüyorum. Çünkü domates ekiminde rekoltede, ekim alanında düşüş var. Oda diğer bölgelerde ayını olacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Tokat’ta 2 yıldır domateste fiyat ayarlaması yapılmadığını ve bunun çiftçiye zararı olduğunu ileri süren Başkan Somuncu, “Geçen sene domates 20 kuruşa kadar düştü. Eğer zamanında müdahale edilseydi bu 45 kuruştan aşağı düşmeyeceğini tahmin ediyorduk. Bu belirli periyotlarla olan şeyler. Valilik, İl Tarım Müdürlüğü, Sivil Toplum Örgütleri ile sürekli organize edilmesi gerekiyor. Biz 2 yıldır yapmıyoruz. Bu senede herhangi bir şey yok. Fiyat piyasadaki arz ve talebe göre oluşuyor. Biber hariç diğer ürünlerde fiyatlar şuan için iyi” diye konuştu.
Türkiye’de iki bölgede Çarşamba ve Tokat’ta yetişen barbunyanın pahalandığına dikkat çeken Başkan Dökülen, açıklamalarına şöyle devam etti: “Üzümören de üretici ile alıcı arasında ürünü kapma noktasında müthiş bir kavga var. O nedenle rahat bir şekilde pazarlanması noktasında jandarma önlem alıyor. Her şeyin olduğu gibi yaş sebze ve meyvenin de spekülatörleri var. Piyasayı yükselterek firmalara zarar veriyor. O firmalar piyasadan çekildikleri zaman isteği fiyata almayı düşünüyor.”

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol