BU SİTELERDEN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN!

İnternet alışverişlerinde binlerce vatandaşa saç baş yolduran bu sitelerden alışveriş yaparken bir kez daha düşünün.

18 Şubat 2014 Salı 12:08
BU SİTELERDEN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN!

 Türkiye'nin önde gelen haber sitelerinde de reklamları bulunan birçok alışveriş sitesi vatandaşları isyan ettiriyor. Sitelerin verdikleri reklamlarda sundukları ürünlerle, tüketiciye ulaşan ürünün neredeyse birbirinden tamamen farklı olması önemli mağduriyetlere neden oluyor. Taklit ürünler ve cevap bulamayan iade talepleri tüketiciye adeta saç baş yolduruyor. Binlerce kişiyi mağdur eden sitelerle ilgili şikayet yağıyor.

Bu sitelerden biri Türkiye'nin önde gelen haber sitelerinde (Milliyet, Vatan, Mynet) reklamlarına sıklıkla rastlanan marcamarca.com. Bu siteden alışveriş yapan bir tüketici yaşadığı süreci şöyle anlatıyor: marcamarca.com'un reklamına ilk kez düzenli takip ettiğim ve güvenilirliğinden kuşku duymadığım haber sitelerinde rastladım. Ayakkabıya ihtiyacım vardı ve güvendiğim haber sitelerinde rastladığım reklamlardan kuşku duymam için bir neden yoktu. Birbirinden şık ve piyasaya göre hesaplı ayakkabılar arasından kendime uygun olanı seçip, sipariş verdim. Görünürde hiçbir sorun yoktu, çünkü marcamarca.com tüketiciye iade obsiyonu sunuyor ve paranın 10 gün içinde geri ödeneceğini vaddediyordu. 

Ancak öyle olmadı. İlk şoku gelen paketi açtığımda yaşadım. Paketten çıkan ürünün reklamlardaki ürünle bir ilgisi yoktu. Elimdeki kötü taklitle bilgisayarın başına koşup iade işlemlerini başlattım. Beni isyan etme noktasına getiren süreç ayakkabıları iade etmemle başladı. Tüketiciye iade imkanı sunan site, hiçbir talebime cevap vermiyor, dahası telefonlarıma bile çıkmıyordu. Yaklaşık bir ayı bulan bu sürecin sonunda hem paramdan hem de sinirlerimden olmuştum. 

Son çare olarak aklıma Tüketiciyi Koruma Derneği'ne başvurmak geldi ve gördüm ki tek mağdur ben değilim. Benim gibi güvenilir buldukları sitelerdeki reklamları görüp hiç tereddüt etmeden alışveriş yapan binlerce kişi aynı sorunları yaşamıştı. Öyle ki seslerini duyurmak için marcamarcacomtrmagdurlari.wordpress.com isimli bir site bile açmışlardı.

MAĞDURLAR BİRARADA
Konuştuğumuz tüketicinin dikkat çektiği adrese baktığımızda, marcamarca.com'un mağdur ettiği çok sayıda kişinin bu platformda biraraya geldiklerini gördük. İşte sorunlarına çözüm bulamayan tüketicilerden birbirine benzer şikayetler:

'BAŞKALARI MAĞDUR OLMASIN'
Mynet internet sitesinde gördüğüm reklam sayesinde marmarca.com’la tanıştım ve bir ürün siparişi verdim. 02.02.2013 tarihinden beri ürünüm kargolanmadı. E-mail attım müşteri hizmetlerini aradım bir türlü iletişime geçemedim telefonlara ve email lere cevap vermiyorlar. Bu site insanların duygularıyla ve oynayan bir site bence. kimsenin alışveriş yapması doğru bulmadığım gibi tüketici haklarındanda denetlenmesini istiyorum. Başkaları mağdur olmasın. Sizden yardım bekliyorum.

'SON KEZ YAZIYORUM'
23 ekim 2013 tarihinde Marcamarca.com.tr'dan sipariş verdiğim 2 adet 3D t-shirt ve hediyesi olan 1 adet kol saatinin 15 gün geçmesine rağmen bırakın gönderilmeyi, kargoya bile verilmemiş olması ve daha önce şikayette bulunmama rağmen hala tek bir işlem bile yapılmamış olması nedeniyle tekrar şikayet etmek istedim. 04 Kasım 2013'te gerekli işlem başlatılacaktır diye sitenizden yapmış olduğum şikayet için mesaj atmalarına rağmen halen mağduriyetim giderilmedi. 1 kere olsun Marcamarca yetkililerinden hiç kimse aramadı. Son kez yazıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. 

'MİLLİYET'TE GÖRDÜM'
Milliyet gazetesinin internet sitesinde gördüğüm Marcamarca adlı siteden verdiğim siparişin farklı çıkması sonucu iade ettim ve 25.12.13 tarihinde Zehra C. adında birisi iade kargomu almış. İiadelerde para iade süresi 10 gündür yazmasına rağmen bugün 80.gün ama paramın iadesi gerçekleşmedi artık mağdur edildiğimi düşünüyorum.

'DOLANDIRICILIĞIN YENİ TAKTİĞİ'
Marcamarca.com adlı bir firmadan alıp Kasım 2013 tarihinde iade ettiğim bir ayakkabının (68,00 TL) parasını hala alamadım.En az 4 kez aramama rağmen her defasında ödeme listesine aldıklarını ve en kısa sürede ödeyeceklerini belirtip malesef paramı iade etmediler.Bu bana göre bir dolandırıcılık taktiğidir.buradan herkese sesleniyorum sakın

'VATAN'IN İNTERNET SİTESİNDE GÖRDÜM'
Vatan'da gördüğüm Marcamarca’dan ayakkabı aldım ve yanında saat vermişler ama saat çalışmıyor ve ayakkabı da resimdekinden çok farklı ve kalitesiz. Tam tamına 3 ay oldu, yüzlerce mail attım fakat dönüş yapılmıyor. Bir ara telefon numaraları vardı fakat o numaraya bakan yoktu.

'BU FİRMAYA DİKKAT EDİN'
Marcamarca‘dan üye kayıt işlemi yapmadan bir ayakkabı satın aldım. Ayakkabı 40 numara yazmasına rağmen ayağıma çok büyük oldu. Hiç kullanmadan aynı gün geri iade prosedürüne uygun şekilde iade işlemi yaptım. 20 gün olmasına rağmen para iadesi yapılmadı. maillerime kesinlikle cevap verilmiyor. İrtibat telefonlarını ise asla açmıyorlar. Lütfen online alışveriş yapacaklar bu firmaya dikkat etsin.

SİTE YÖNETİCİLERİNE ULAŞILAMIYOR
Konuyla ilgili bilgisine başvurulmak istenen marcamarca.com sitesinin yöneticilerine ise ulaşılamadı. Mağdur olan vatandaşlar da site ile iletişime geçemediklerini belirtmişti.

BU SİTELERE DE DİKKAT!
Sadece haber sitelerine değil sosyal medyaya verdikleri reklamlarla da vatandaşı yanıltan ve dolandıran çok sayıda site var. Bunlardan biri de fırsatsitem.com Facebook'ta reklamlarını sıkça gördüğümüz sitenin mağduru anlatıyor: Daha hesaplı olduğu için yazlık alışverişi kışın yapmayı tercih edenlerdenim. fırsatsitem.com yıllardır giydiğim bez ayakkabıyı oldukça hesaplı bir fiyata satıyordu. Ouetlet fiyatına sattığı için kuşku duymadım ve 3 ayakkabı siparişi birden verdim. Sipariş bir hafta içinde adresimdeydi. O kadar kötü bir taklitti ki, daha doğrusu taklit bile değildi. Markanın adını bile taşımayan kutuların içinden, rengi ve numarası benim siparişlerimle örtüşmeyen ayakkabılar çıktı. Sonrası birçok kişinin yaşadığı türden. Attığım mailler, açtığım telefonlara hiçbir cevap gelmedi ve elimdeki ayak numarama bile uymayan kötünün kötüsü taklit ayakkabılarla başbaşa kaldım.

ALIŞVERİŞ YAPARKEN BUNLARA DİKKAT EDİN
İnternet ortamında alışveriş yapmayı tercih ediyorsanız, bilinen gruplara ait sitelere öncelik tanımanızda yarar var. Bilinirliği yüksek ve tüketiciyle ilişkisinde güven teşkil eden bu sitelerden şaşmamak, olası mağduriyetlerin önüne geçmek için önemli bir adım. Arkadaşlarınızın ve yakınlarınızın referansı da kararlarınızda etkili olabilir. Küçük alışverişlerle başlamak, büyük hayal kırıklıklarının önüne geçebilir. 

MARMAMARCA LİSTEDE
Tüketicilerin sıklıkla tercih ettiği sitelere de şikayet geliyor. Sikayetvar.com'un geçtiğimiz günlerde yayınladığı en fazla şikayet edilen e-ticaret siteleri şöyle:

1- Hepsiburada.com 

2- Vipdukkan.com 

3- Netvairum.com

4- Marcamarca.com 

5- kliksa.com 

6- Trendyol.com 

7- Hizlial.com 

9- Markafoni.com 

10- Limango.com.tr

PERAKENDECİLER HAREKETE GEÇTİ
Geçtiğimiz aylarda da sektör temsilcileri, Maliye, Gümrük ve Ticaret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarına yönelttikleri şikayet raporunda, internet üzerinden ambalajsız, taklit, kullanılmış ve son kullanma tarihi geçmiş mal satışı yapılabildiği bildirildi. İnternetten satışların kayıtdışı ekonomiyi desteklediği ve haksız rekabete yol açtığını vurgulayan sektör temsilcileri, bu uygulamalara karşı etkin denetim ve yaptırımın geliştirilmesini istediler. Perakendeciler, bu tür satış yapanların ayrıca vergi kaydı, marka hakları ve taklit ürünlerde de detaylı denetlenmesi talebinde bulunmuştu.


MAĞDUR OLANLAR NE YAPMALI?
Tüketici Hakları Derneği'nden Gazeteport'a yapılan açıklamada mağdur olan vatandaşların aldıkları ürünü hiçbir gerekçe göstermeden 1 hafta içerisinde iade edebileceği belirtildi. Açıklamada tüketicilerin satın aldığı mal/hizmete ilişkin uyuşmazlıklarında Tüketicinin Korunması Hakkında göre çözüm yerlerinin tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı veya tüketicinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri ile Tüketici Mahkemeleri olduğu ifade edildi. Binlerce mağdurun olduğu belirtilen açıklamada vatandaşların alışveriş yaptıkları siteye dikkat etmeleri istendi.


HASAN ÇETİNKAYA / GAZETEPORT

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 18.02.2014 18:39
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Cenk Tahir 2014-05-23 20:19:48

hepsiburada.com en çok şikayet edilen site olmuş. tabi ki öyle olacak her üç alışverişten biri oradan yapılıyor. bu yüzden 10 sitelik liste yanıltıcı olmuş.