O AVRUPA'NIN İLK BAŞÖRTÜLÜ BAŞKANI!

Bosna’nın başkenti Saraybosna’nın 30 kilometre kuzeyindeki Visoko şehrinde geçtiğimiz ay yapılan belediye başkanlığı seçimlerini kazanarak Avrupa’nın ilk başörtülü belediye başkanı olan Amra Babic (43), “Müslümanlık Batı’nın demokratik değerleriyle çatışmıyor” dedi.

02 Kasım 2012 Cuma 15:48
O AVRUPA'NIN İLK BAŞÖRTÜLÜ BAŞKANI!

 

Balkanlardaki çatışmaların tahrip ettiği savaş yorgunu Bosna’daki bu sıra dışı gelişme, tesettürlü bir kadının seçilmesine müsaade edilmesi noktasında Avrupa’da bir çığır açarak beraberinde yeni tartışmaları alevlendirdi.
Amra Babic başörtülü bir şekilde Visoko’nun sokaklarında yürürken şehirdeki pek çok insan gibi kahvehanelerin önünde oturan erkekler de sigaralarını söndürerek ayağa kalkıp onu selamlıyor. Böylece seçtikleri yeni belediye başkanlarına saygı gösteriyorlar.
Babic’in seçim zaferi, AB ülkelerinin resmi makamlarda tesettür yasağı uygulaması ve AB üyeliği peşindeki Müslüman bir ülke olan Türkiye’de kamu sahasında uygulanan radikal tesettür yasağını bir kez daha tartışmaya açtı. Bu seçim zaferi Babic’e göre, ‘Müslümanlığın, Batı’nın demokratik değerleri ile bir çatışma içerisinde olmayıp aksine uyum içerisinde olabileceğinin en bariz ispatı’ olduğunu gösteriyor.
Balkan savaşlarının mağduru dul bir kadın olarak Visoko’ya belediye başkanı seçilen Babic, kadına karşı kaba bakışın ve eski Komünist rejimden kalan Müslümanlara karşı düşmanlığın bu seçim gibi gelişmelerde tarihe karıştığına dikkat çekiyor. Babic, “Bu seçim sonucu hoşgörünün zaferidir. Visoko’dan dünyaya hoşgörü, demokrasi ve eşitliğin mesajını gönderdik. Artık böyle yozlaşmış düşüncelerin değil, başörtülü kadınların da dahil olabilecekleri siyasi sistemlerin hakim olabileceği güzel günlere adım attık” dedi.
Hem doğulu hem de batılı olduğuna dikkat çeken Babic, dini ile gurur duyan Avrupalı bir Müslüman olup farklı kültürler ile birlikte yaşayarak hepsini kucakladığını dile getirerek herhangi bir çelişki ve kimlik kompleksi yaşamadığını söylüyor. Tarihe atıf yaparak hadiselere ezber dışı bir açıdan yaklaşan Babic, Bosna’da Müslüman Boşnakların Osmanlı döneminde Ortodoks Sırplar ve Katolik Hırvatlarla asırlarca huzur içerisinde yaşamış olduklarını ifade ederek, ‘Acılarla dolu zulüm döneminin Komünist Yugoslav rejimi altında başladığına’ dikkat çekiyor.
“Bu dönemde Müslüman Boşnaklar bağımsızlık için savaşan Sırplar tarafından sistemli bir şekilde soykırımdan geçirildi” diyen Babic bir ekonomist ve yerel idareci olarak yeni işinde geçmişin bıraktığı tahribatı tamir edecek. Eski bir banka denetleyicisi ve bölgesel yönetimde maliye bakanı olarak savaş sonrası Bosna’nın toparlanmasında faal rol alan Babic, yeni işinde 1992-1995 Bosna Savaşı esnasında perişan olan Visoko’nun altyapısını imar edip büyük çoğunluğu Müslüman olan 45 bin nüfuslu bu şehri dört sene idare edecek. Visoko’da savaş sonrası baş gösteren fakirliği bertaraf etmek için yeni stratejileri uygulamak gerektiğini düşünen yeni başkan, yüzde 25 civarında olan işsizliğe çare bulmak için gençliği iş sahalarına çekecek projeleri teşvik edecek ve böylece şehri yatırımcılar için çekici bir mekan yapmaya çalışacak.
Visoko’da küçük bir işletme sahibi olan Muris Karavdic (38), Baric’in tesettürlü olup olmamasına değil, işini yapabilecek kadar başarılı bir iş tecrübesine sahip olup olmadığına baktıklarını, iyi bir ekonomist olduğu için ona güvendiklerini ve bu yüzden seçtiklerini dile getirdi.
Kocasının Bosna Savaşı’nda asker iken hayatını kaybetmesinin ardından tesettüre giren Demokratik Hareket Partili Babic, Müslüman bir kadın için böyle giyinmenin tabii ve insani bir hak olduğunu düşünüyor. Dul kaldıktan sonra yaşadığı üzüntüyü dini değerlerinden aldığı güç ile aşabildiğini söyleyen Babic, bir yandan kariyerine devam ederken tek başına üç çocuğunu büyüttüğünü ifade ediyor.
Bosna anayasasına göre, seçimlerde adayların en az yüzde 30’unun kadın olması gerekiyor. Fakat seçmenler kadınları pek tercih etmiyor. 7 Ekim’deki seçimlerde 185 belediyeden sadece 5 tanesini kadın başkanlar kazanabildi.

İHA





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol