KÜRT ANAYASASI REFERANDUMA SUNULACAK!

Yazılması 7 yıldır süren Kürdistan Anayasası'nın halkoyuna sunulmasına karar verildi.

20 Mayıs 2013 Pazartesi 15:55
KÜRT ANAYASASI REFERANDUMA SUNULACAK!

 KUZEY Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından yazılması 7 yıldır süren Kürdistan Anayasası'nın halkoyuna sunulmasına karar verildi.

Anayasa Araştırma Komisyonu üyeleri ile bir araya gelen ve çalışmalar hakkında bilgi alan Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin, anayasa yazılımında hukuki bir eksiklik bulunmadığı ve referanduma sunulması kararını verdiği belirtildi.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetiminin 7 yıldır üzerinde çalıştığı Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Anayasasını referanduma sunmaya hazırlandığı belirtildi. Kürt sitelerinde yer alan haberlere göre, Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, dün Anayasa Araştırma Komisyonu üyeleri ile bir araya gelerek, hazırlanan anayasada hukuki bir eksiklik olmadığı görüşüne vardı ve bu nedenle referanduma sunulması kararını verdi. Anayasa Araştırma Komisyonu Başkanı Firset Ahmet, Kürdistan bölgesindeki tüm dini ve etnik grup temsilcilerinin komisyonda yer aldıklarını belirterek, "Yeni anayasa yapım sürecinde 40 ülke anayasasından yararlandık. Yerli ve yabancı uzmanların görüşlerine başvurduk. Kürdistan Parlamentosu'nda kabul edilmeden önce de 5 bin öneri ve yorum aldık"dedi.

'UZLAŞMA İLE HAZIRLANDI'

Komisyon Başkanı Firset Ahmet, anayasanın parlamento'da 96 oy ile kabul edildiğini, referanduma sunulması kararı alındığını ve daha sonra Bölge Başkanlığı'na iletildiğini söyledi. Mesut Barzani ile gerçekleştirilen toplantıya katılanların büyük çoğunluğu Kürdistan Bölgesi Anayasası'nda herhangi bir kanuni eksiklik olmadığını, siyasi uzlaşma ile hazırlandığını, dünyadaki bir çok anayasaya göre ilerici ve demokratik bir anayasa olduğunu ve Kürdistan bölgesi yönetim sisteminin parlamenter sistemi olduğunun açık bir biçimde yer aldığı konusunda görüş birliğine vardıkları belirtildi.

Öte yandan Goran Hareketi, Kürdistan İslam Birliği ve Kürdistan İslam Toplumu'ndan oluşan muhalefetin açıklama yaparak, Anayasa'nın gözden geçirilmeden halkoyuna sunulmamasını istediği belirtildi.

DHA





Son Güncelleme: 20.05.2013 15:59
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol