KIZLI ERKEKLİ YÜZÜLECEK...

Kızlarının erkek çocuklarla birlikte yüzme eğitimine gönderilmesine dini gerekçeyle itiraz eden Türk çiftin açtığı davayı İsviçre hükümeti kazandı.

11 Ocak 2017 Çarşamba 10:24
KIZLI ERKEKLİ YÜZÜLECEK...

Strazburg merkezli Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), kızlarının karma yüzme eğitimine gönderilmesine karşı çıkan Aziz Osmanoğlu ve partneri Sebahat Kocabaş’ın açtığı davada İsviçre’yi haklı buldu. Basel kantonunda yaşayan Türkiye- İsviçre vatandaşı çift, 1999 ve 2001 doğumlu kızları henüz ergenlik çağında değilken erkek çocuklarla aynı havuzda ders almalarının dinlerine aykırı olduğunu savunmuştu. Okul yönetimi ise yalnızca ergenlik çağına girmiş kız çocuklarının derslerden muaf tutulabileceği yanıtını vermişti. Uzun süre devam eden uzlaşmazlık sonucu 2010 yılında Osmanoğlu ve Kocabaş’a “ebeveynlik görevlerini ihmalden” 1300 Avro para cezası verildi. Cezanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin din, vicdan ve düşünce özgürlüğüyle ilgili 9. maddesine aykırı olduğunu savunan çift, İsviçre hükümetine dava açtı.

Uyum vurgusu

AİHM yargıçları zorunlu derslerin din özgürlüğüne müdahale olduğunu kabul etse de bu müdahalenin çocukların toplumdan dışlanmaması için yapıldığına hükmetti. Kararda okulların özellikle yabancı kökenli çocukların entegrasyonunda özel bir rol oynadığının, yüzme derslerinin tek amacının çocukların yüzme öğrenmesi değil, ortak faaliyette bulunmaları olduğunun altı çizildi. Okul yönetiminin çocukların burkini giymesine izin vererek orta yol bulmaya çalıştığı hatırlatılarak çifte verilen ceza onandı. Osmanoğlu ve Kocabaş, kararı üç ay içinde temyize götürebilir.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol