ABD'DE GÜNDEM YİNE; IRKÇILIK...

ABD'de ortaya çıkan ırkçılık tartışmaları, dikkatleri Afrika kökenli siyahi nüfusa çevirdi. Bakın 313 milyonluk ABD'de de siyahi nüfus ne kadar?

22 Temmuz 2013 Pazartesi 10:47
ABD'DE GÜNDEM YİNE; IRKÇILIK...

 ABD'de siyahi genç Trayvon Martin'i silahla vurarak öldüren gönüllü mahalle bekçisi beyaz-Hispanik George Zimmerman'ın suçsuz bulunması kararı sonrasında ülkede ortaya çıkan ırkçılık tartışmaları, dikkatleri 44.5 milyonluk Afrika kökenli siyahi nüfusa çevirdi.

ABD Sayım Bürosu verilerine göre, 2012 yılı itibariyle 313.9 milyon kişinin yaşadığı ABD’de nüfusun yüzde 14.2’si siyahilerden oluşuyor. Günlük hayatın her alanında aktif rol alan siyahilerin yaklaşık yüzde 25'i polisten haksız muamele gördüğüne ve gittikleri sosyal mekanlarda haksızlığa uğradığına inanıyor.



New York, ABD eyaletleri içinde 3.7 milyon kişi ile en fazla siyahi nüfusa ev sahipliği yapıyor. Çoğunluğu Harlem ve Brooklyn'de yaşayan siyahiler kendilerine özgü tarzlarından vazgeçmiyor. Siyahi erkekler için şapka, kadınlar için ise saç bakımı ve peruklar büyük önem taşıyor. Siyahilerin yoğun olarak yaşadıkları caddelerdeki tezgahları rengarenk küçük şişelerdeki vücut losyonları süslüyor. Harlem'in hediyelik eşya satılan mağazalarındaki vitrinlerde müzik temalı biblolar dikkat çekiyor.

Nüfusunun yüzde 19'una karşılık gelen 3.7 milyon siyahinin yaşadığı New York eyaletini sayısal olarak 3.4 milyon ile Teksas ve Florida izliyor. Yaklaşık 330 bin siyahinin yaşadığı başkent Washington ise yüzde 52’lik oranla en yoğun zenci nüfusunu barındırıyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 22.07.2013 10:59
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol